Τρία χρόνια ελληνοκύπριος και δύο τουρκοκύπριος Πρόεδρος της Κύπρου!
Κι όλα αυτά την ώρα που αρχίζει το σκληρό παζάρι για τις περιουσίες και τη νομή των εξουσιών, με την τουρκική πλευρά να αποφεύγει το εδαφικό, απαιτώντας να μείνει στο τέλος. Θέλει να δει τι θα εξασφαλίσει για τα υπόλοιπα, ώστε να προσδιορίσει τι θα επιστρέψει στο εδαφικό.
Ταυτόχρονα, όμως, ξένες δυνάμεις (Ουάσινγκτον, σουηδική προεδρία της ΕΕ και Βρετανία) κινούνται για να βρουν νέα φόρμουλα στο κομβικό θέμα των εγγυήσεων, τις οποίες η Τουρκία δεν εγκαταλείπει με τίποτα. Συνεπικουρούμενη μάλιστα από τη Βρετανία –για λόγους και δικών της παράλληλων συμφερόντων λόγω βάσεων– η Άγκυρα προειδοποιεί ότι πρόκειται για διεθνείς συνθήκες, οι οποίες της παρέχουν συγκεκριμένα στρατηγικά δικαιώματα, τα οποία δεν συζητά, και μάλιστα σε διμερές επίπεδο με την Κύπρο.
Η Άγκυρα έχει επίσης βάλει ως κόκκινη γραμμή τη διατήρηση στρατευμάτων στο κυπριακό έδαφος, μαζί με τις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά βεβαίως σε αυξημένο βαθμό, ενώ ισχυρίζεται ότι με την ίδια αποφασιστικότητα θα διασφαλίσει και τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητος στον υποθαλάσσιο χώρο! Εννοώντας τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν εντοπισθεί στην περιοχή, στην οποία σχεδόν καθημερινά παραπλέουν τουρκικά πολεμικά.
Σε ό,τι αφορά τη νομή των υπάτων αξιωμάτων της διζωνικής δικοινοτικής «Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας», ο Ταλάτ επιμένει και θεωρεί εκτός συζητήσεως: α) την εκ περιτροπής Προεδρία, με ελληνοκύπριο Πρόεδρο τρία χρόνια και τουρκοκύπριο δύο σε κάθε θητεία ή τέσσερα με τρία αντιστοίχως, β) τον εκ περιτροπής έλεγχο του υπουργείου Εξωτερικών και γ) το υπουργείο Οικονομικών, με ακόμη δύο από τα υπόλοιπα υπουργεία.