Τρέχουν αντίστροφα…

Κεντρικός στόχος της Ρηγίλλης παραμένει η αύξηση της συσπείρωσης, που εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά ποσοστά, καθώς θεωρούν ότι από το σημείο αυτό θα κριθεί σε ένα μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών. Παράλληλα, με συγκεκριμένες κινήσεις θα επιδιώξουν την ανακοπή των διαρροών προς το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη και στο πλαίσιο αυτό από τη Νέα Δημοκρατία θέτουν για πρώτη φορά το δίλημμα ότι κάθε ψήφος στον ΛΑΟΣ είναι ψήφος στήριξης στο ΠΑΣΟΚ.

Στην αντίπερα όχθη, στην Ιπποκράτους, θεωρούν ότι η νίκη και η πρωτιά στις εκλογές έχουν «κλειδώσει» και οι προσπάθειές τους εστιάζονται στην κατάκτηση της αυτοδυναμίας, και μάλιστα όσο γίνεται πιο καθαρής από πλευράς εδρών. Καθώς αντιλαμβάνονται ότι σε περίπτωση είτε μη είτε οριακής αυτοδυναμίας, τα πράγματα θα περιπλεχθούν και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στη διακυβέρνηση. Στο μεταξύ οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα σαφές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά παραμένει ασαφές το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας. Κύρια χαρακτηριστικά των ερευνών η χαμηλή συσπείρωση της ΝΔ (κινείται γύρω στο 60%), η οριακή κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ με το ποσοστό του λίγο πάνω από το όριο του 3%, αλλά και η ανοδική τάση που παρουσιάζει η δύναμη του ΛΑΟΣ. Το πιο σημαντικό είναι το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων, που αγγίζει το 20%.

Από τα χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών και οι αποχωρήσεις στελεχών από την ενεργό δράση. Αλ. Παπαδόπουλος, Α. Μπενάκη, Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσαν ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, το ίδιο και ο Ά. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος ωστόσο κατήγγειλε «φαινόμενα συκοφάντησής» του από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Δεν φεύγει…

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα παραμείνει στην ηγεσία της Ν. Δημοκρατίας και έπειτα από ενδεχόμενη ήττα στις εκλογές. Απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στη βάση του ότι δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές πολιτικές συνθήκες, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε βασικά θέματα. Παράλληλα επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ, τον οποίο κατηγόρησε για ακρότητες και λαϊκισμό. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι τον Μάρτιο η ΝΔ θα ψηφίσει τον Κ. Παπούλια, αλλά αν το ΠΑΣΟΚ προτείνει άλλο πρόσωπο θα τοποθετηθεί αναλόγως. Σε οικονομικό επίπεδο ο πρωθυπουργός περιέγραψε τον «δύσκολο δρόμο» που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα ώστε σε δύο χρόνια να βγει από το αδιέξοδο. Ανακοίνωσε ότι αν κερδίσει στις εκλογές εκτός από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις διαρθρωτικές αλλαγές, θα προχωρήσει σε «πάγωμα» μισθών και συντάξεων για μία διετία στο Δημόσιο, περικοπή υπερωριών και επιδομάτων.

ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ απάντηση επρόκειτο να δώσει ο Γ. Παπανδρέου κατά την παρουσία του (χθες και σήμερα) στη ΔΕΘ. Από το ΠΑΣΟΚ ήδη ανέφεραν ότι δεν είναι στο πρόγραμμά τους το «πάγωμα» των μισθών και ότι οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό. Ότι θα επαναφέρουν τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αλλά και τον φόρο κληρονομιάς, και ότι η έκτακτη εισφορά θα επιβάλλεται σε εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ.

Εναντίον όλων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ, η Αλ. Παπαρήγα διεξάγει πολυμέτωπο αγώνα. Καλεί τον ελληνικό λαό στις εκλογές να αποδυναμώσει Ν. Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα ότι έχουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, ενώ ζητά την ενίσχυση του ΚΚΕ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι με την πολιτική πρακτική του έκανε κακό στους αριστερούς και για τον ΛΑΟΣ ότι βρίσκεται σε «διατεταγμένη υπηρεσία» και ότι είναι επικίνδυνος ο ρόλος του.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κατέληξαν σε κάποιες μίνιμουμ συμφωνίες, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Ο Αλ. Τσίπρας θα εκπροσωπήσει το κόμμα στην τηλεοπτική αναμέτρηση και θα είναι ο βασικός ομιλητής στις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Ο Αλ. Αλαβάνος ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και σχόλια. Από τη Θεσσαλονίκη ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «η αυτοδυναμία περνάει μέσα από την εξόντωση του ΣΥΡΙΖΑ» και προειδοποίησε ότι θα διαψευστούν όσοι επιδιώκουν να σβήσουν από τον πολιτικό χάρτη την παρουσία της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο κ. Τσίπρας θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών.

Στον ΛΑΟΣ ο Γ. Καρατζαφέρης ψαρεύει σε… θολά νερά, προσπαθεί να εντάξει στα ψηφοδέλτια ακόμη και αμφιλεγόμενα πρόσωπα, με αποτέλεσμα να προκαλεί αντιδράσεις και μέσα στο κόμμα του. Επικεφαλής στο Επικρατείας θα είναι ο τέως πρέσβης και πρώην αρχηγός της ΕΥΠ Ι. Κοραντής.

«Βόμβες»

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ δικαιοσύνη συναγωνίζεται σε… σοβαρότητα την ελληνική. Το Εφετείο Μονάχου αποφάσισε την έκδοση του Μιχ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα σε εφαρμογή του δεύτερου ευρωπαϊκού εντάλματος που αφορά την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι θεωρούν την απόφαση αυτή χωρίς αντίκρισμα, καθώς εκτιμούν ότι θα προσκρούσει στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έχει αποφανθεί κατά της έκδοσης του πρώην ισχυρού άνδρα της Ζήμενς.

ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ αρκετών ημερών η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Χρηματιστήριο και τη Citibank στην Αργυρούπολη. Στην προκήρυξή της επιτίθεται στους μεγαλομετόχους και τα golden boys, ενώ επαναλαμβάνει τις «απειλές» εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων και προειδοποιεί ότι δεν θα αργήσει το «νέο χτύπημα».


Σχολιάστε εδώ