Στο μικροσκόπιο οι εξαγγελίες του Γιώργου στη ΔΕΘ
«Με αυτόν τον τρόπο, όσοι μου ζητάνε να μπούνε στο Επικρατείας, τους λέω ότι το ψηφοδέλτιο έχει κλείσει και τους παραπέμπω στις εκλογικές τους περιφέρειες, αν θέλουν να κατεβούν υποψήφιοι». Είναι το σύστημα Παπανδρέου που λειτουργεί κατʼ αυτόν τον τρόπο, αλλά φαίνεται ότι και «όλο το σύμπαν συνωμοτεί» για να τον βοηθήσει να γίνει πρωθυπουργός. Μέχρι και ο Συνασπισμός κλονίζεται, έτσι που η αυτοδυναμία να φαντάζει πιο κοντά…
Πρόκειται όμως για το προσωπικό όνειρο του Γιώργου Παπανδρέου ή για την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης της χώρας;
Με τα έως τώρα δεδομένα, όλα δείχνουν ότι πρωθυπουργός σε λιγότερο από έναν μήνα θα είναι ο Παπανδρέου. Αυτό ειπώθηκε και σε σύσκεψη που είχε με συνεργάτες του, γιʼ αυτό και έσπευσε να προλάβει φαινόμενα αλαζονείας με έναν «δεκάλογο» προτροπών.
• Όχι πρόβα κοστουμιών.
• Όχι αλαζονεία.
• Μην υπόσχεστε τίποτα που δεν μπορείτε να κάνετε.
• Μην ανταγωνίζεστε τους άλλους υποψηφίους.
• Μην ξοδεύετε χρήματα για την προβολή σας.
• Μην προκαλείτε τους γύρω σας με τη συμπεριφορά σας.
• Προσέξτε καθετί που μπορεί να σας εκθέσει.
• Δώστε όλοι τον καλύτερό σας εαυτό.
• Στη μάχη κρίνονται τα πάντα.
• Ενότητα, σεμνότητα και ταπεινότητα.
Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι διάφοροι μηχανισμοί παραμονεύουν ώστε με το πρώτο «στραβοπάτημα» να θολώσουν το μήνυμα του Γιώργου στους ψηφοφόρους και να τους βάλουν και πάλι σε σύγχυση. Άλλωστε ένας από τους λόγους που ο Καραμανλής προχώρησε στο απονενοημένο διάβημα των πρόωρων εκλογών δεν ήταν η κρίσιμη οικονομική κατάσταση, αλλά η δυνατότητά του να ανακόψει το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ. «Στην ουσία, αυτός είναι ο πραγματικός λόγος των εκλογών, όλα τα άλλα είναι προφάσεις…», λένε στην Ιπποκράτους.
Ο Παπανδρέου, που στην πραγματικότητα δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τόσο γρήγορα τις εκλογές, σπεύδει τώρα να φανεί πανέτοιμος. Άλλωστε επειδή δεν ήταν σίγουροι πότε θα διεξαχθούν, μόλις τώρα ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα για την υγεία και μάλιστα επιτάχυναν, ώστε να παρουσιαστεί στη ΔΕΘ από τον πρόεδρο του Κινήματος.
Παρʼ όλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις δίνουν αέρα νίκης, γεννούν μεγάλες προσδοκίες στους ψηφοφόρους και στηρίζουν ψυχολογικά πολλά από τα ηγετικά στελέχη. Όλα δείχνουν να δουλεύουν υπέρ τους, αλλά στην Ιπποκράτους τρέμουν τα λάθη. Κάθε βήμα, κάθε σκέψη, κάθε πρωτοβουλία περνάει από κόσκινο. Οι υποψήφιοι στα πράσινα ψηφοδέλτια πέρασαν από σαράντα κύματα, μήπως βρεθεί κάποιος που να έχει πει κάτι, εκθέτοντας συνολικά το κόμμα στην πορεία προς τις εκλογές.
Το στοίχημα πάντως του Παπανδρέου είναι να πείσει πως αν εκλεγεί πρωθυπουργός, μέσα στις πρώτες 100 ημέρες θα αναδείξει μια διαφορετική πολιτική αντίληψη από αυτήν της ΝΔ. Ακόμη και την περίφημη λέξη «κυβερνησιμότητα», που συναντάμε στις δημοσκοπήσεις, θέλουν στην Ιπποκράτους να την αναδείξουν θετικά. Εκεί στοχεύουν και τα μέτρα που εξήγγειλε ο Παπανδρέου, πάνω στους άξονες που διέπουν το κυβερνητικό του πρόγραμμα.
Ωστόσο εκείνο που θα παίξει μεγάλο ρόλο για την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είναι η σαφήνεια των προτάσεών του. Το βλέμμα των ψηφοφόρων στον Παπανδρέου κατά την ομιλία του από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα είναι διεισδυτικότερο, γιατί θα πρέπει να αποφασίσουν: Καραμανλής ή Παπανδρέου;
Ταυτόχρονα, και επειδή παραμένει πάντα κεντρικός άξονας της προεκλογικής εκστρατείας η οικονομία, στην αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζονται κατάλληλα, ώστε να κάνουν πράξη όλα όσα υπόσχονται στους έλληνες πολίτες.
Οι πρώτες 100 ήμερες και πώς
θα αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα
Οι οικονομικοί σύμβουλοι του Παπανδρέου που φτιάχνουν το κυβερνητικό πρόγραμμα υποστηρίζουν ότι για να αντιμετωπιστεί το θέμα της οικονομίας σε σωστή βάση πρέπει πάνω απʼ όλα να δει τι θα κάνει με το νούμερο ένα ζήτημα: το ταμειακό πρόβλημα στον δημόσιο τομέα. Λένε μάλιστα ότι το πρώτο που θα κάνουν είναι διοικητική απογραφή, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να καταγράφει ποιες είναι οι άμεσες και δεσμευτικές πληρωμές στο μέλλον.
Έτσι, τα ζητήματα που θα πρέπει νʼ αντιμετωπιστούν άμεσα είναι:
• Η λήξη του δημόσιου χρέους του πρώτου διμήνου του 2010 και πόσα πρέπει να πληρωθούν.
• Το ταμειακό έλλειμμα, που είναι στο 8% του ΑΕΠ, πώς θα μειωθεί μέσω των κρατικών δαπανών, αλλά και με την ενίσχυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών ελέγχου.
Για να αντιμετωπίσουν εξάλλου το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας, και με τις ακάλυπτες επιταγές να φτάνουν ως το τέλος του χρόνου τα 3 δισ. ευρώ, σχεδιάζουν να δώσουν χρήματα στις τράπεζες, όχι κατά το πρότυπο των 28 δισ. ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας.
Κατά τα άλλα δεν υπόσχονται ότι θα καταργήσουν την έκτακτη οικονομική εισφορά, λένε ωστόσο ότι θα επανεξετάσουν τον τρόπο εφαρμογής της, δεν συμφωνούν στο πάγωμα μισθών, αλλά δεν αναφέρουν, γιατί δεν γνωρίζουν την πραγματική εικόνα της οικονομίας, αν θα δώσουν αυξήσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τον δανεισμό της χώρας σκέφτονται να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής, μειώνοντας έτσι τα επιτόκια πληρωμής.
Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν με τα μέτρα Καραμανλή
Παρακολουθώντας τον Καραμανλή να μιλά την προηγούμενη εβδομάδα από το βήμα της ΔΕΘ, οι συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ πήραν χαρτί και μολύβι για να δουν πού συμφωνούν και πού όχι στα μέτρα-σοκ που προτείνει ο πρωθυπουργός για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.
1. Ξεκαθαρίζουν πως δεν συμφωνούν με το πάγωμα μισθών και συντάξεων.
2. Για τον αυστηρό περιορισμό των προσλήψεων που προτείνει ο Καραμανλής, στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι δεν το βλέπουν με κακό μάτι: «Το εξετάζουμε και βλέπουμε», λένε.
3. Για το μηδενικό επίδομα ή την αναπροσαρμογή του, στο ΠΑΣΟΚ συμφωνούν.
4. Οπωσδήποτε συμφωνούν και στο μέτρο που θέλει την περικοπή των δαπανών κατά 30% και κατάργηση των πλασματικών υπερωριών.
5. Για την αναδιάρθρωση των δαπανών του προϋπολογισμού, το ΠΑΣΟΚ διά των αρμοδίων του απαντά: Τόσα χρόνια τι έκαναν;
6. Για την καθιέρωση του νέου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο, έτσι ώστε οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία να αμείβονται το ίδιο, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση της πρότασης, γιατί υπάρχουν και οι βαθμίδες (ΠΕ – ΔΕ) των εργαζομένων που υπηρετούν στο Δημόσιο.
7. Είναι θετικοί όσον αφορά την περικοπή της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης και του μισθού των μελών της κυβέρνησης, των νομαρχών και των δημάρχων.
8. Για τη δημιουργία βάσης δεδομένων, που προτείνει ο πρωθυπουργός, κατά τα πρότυπα του «Τειρεσία», μέσω του οποίου θα καταγράφονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες και δεν θα μπορούν οι υπόλογοι να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο, στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι αυτό το σύστημα υπάρχει ήδη, ενώ συναινούν για την εγκατάσταση της on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών έκδοσης τιμολογίων με το υπουργείο Οικονομίας, για την αντιμετώπιση των πλαστών τιμολογίων και την κλοπή του ΦΠΑ.
9. Επίσης το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί και στην πρόταση της ΝΔ για την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, την καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης και την αναμόρφωση του συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης.
Με αυτούς θα κυβερνήσω
Για να γίνουν όλα όσα υπόσχεται ότι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση και για να μην έχουμε πάλι τη ΝΔ να το κατηγορεί ότι άλλα λέει και άλλα κάνει, ο Παπανδρέου θα πειραματιστεί με πρόσωπα που σκέφτεται να τοποθετήσει στην κυβέρνηση, τεχνοκράτες, επιστήμονες, καθηγητές, ακαδημαϊκούς, τραπεζίτες, πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και όπως συνηθίζει να λέει: Θα φέρω τα καλύτερα μυαλά…
Από το καλοκαίρι μάλιστα έχει αναφέρει σε συνεργάτη του ονόματα που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στην κυβέρνησή του σε θέσεις ευθύνης. Η συζήτηση αυτή έγινε δύο φορές και οι… δύο κυβερνήσεις του Γιώργου όσον αφορά τα ονόματα δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους! Η πρώτη ήταν με λίγους εξωκοινοβουλευτικούς, η δεύτερη με λίγους βουλευτές ΠΑΣΟΚ… Έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα, όπως του προσωπικού του φίλου Νίκου Κοτζιά, του κ. Αλέκο Μωραϊτάκη, προέδρου του ΣΜΕΧΑ, ή του Ηρακλή Πολεμαρχάκι, σε θέσεις ευθύνης του κράτους. Από εκεί και πέρα, μεγάλη συμμετοχή στο υπουργικό του συμβούλιο θα έχουν οι γυναίκες βουλευτές και οι νέοι.