Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Την περασμένη εβδομάδα γράφαμε από αυτήν εδώ τη στήλη για τις «ιδιαίτερες συνθήκες» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις εκάστοτε προεκλογικές περιόδους. Λέγαμε ότι, υπό «κανονικές συνθήκες», η αγορά μας θα είχε προφανώς διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που θα επιδείξει όλο το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές.

Κάναμε λόγο για αλλαγή των ισορροπιών, για μια περίοδο κατά την οποία η αγορά αναμένεται, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα! Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, ιδού ο Γενικός Δείκτης μιαν ανάσα πριν από την επαναπροσέγγιση των υψηλών του Αυγούστου (τις 2.545 μονάδες) και με προοπτικές διάσπασής τους! Με συνεχιζόμενες ανοδικές συνεδριάσεις από την ημέρα που ανακοινώθηκε επισήμως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Μόνο που και πάλι η αγορά μας είναι δύο ταχυτήτων. Με τους γνωστούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης να δίνουν τον τόνο των εξελίξεων -κυρίως με κατοχύρωση κερδών εκ μέρους πολλών μεγάλων παικτών- ενώ για τα υπόλοιπα χαρτιά του ταμπλό, αν κάτι σημαντικό συνέβη τις τελευταίες ημέρες, αυτό δεν ήταν τίποτε περισσότερο από την προσπάθεια ορισμένων να περάσουν κάποια πακέτα σε πολύ συγκεκριμένους τίτλους, αλλά και κάποια σενάρια περί εταιρικών κινήσεων (εξαγορές, συνεργασίες, συμμετοχές και πρωτίστως αναζήτηση κεφαλαίων από την αγορά).

Εκείνο που δεν εκτιμήθηκε ίσως όσο θα έπρεπε τις τελευταίες ημέρες είναι το γεγονός πως σε αρκετές περιπτώσεις κεφάλαια που προέκυψαν από τις ρευστοποιήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων σε τίτλους της υψηλότερης κεφαλαιοποίησης ΔΕΝ επανατοποθετήθηκαν στην αγορά. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος από μεγάλους παίκτες, πλην όμως είναι ενδεικτικό του σκεπτικισμού με τον οποίο αντιμετωπίζουν, τουλάχιστον οι εγχώριοι θεσμικοί, το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές και τα όσα ενδεχομένως μπορούν να καταγραφούν στην καθημερινότητα του ΧΑ.

Σε κάθε περίπτωση, και ενώ οι τίτλοι του 20άρη πιστώνονται με την ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, οι ειδικοί εκτιμούν πως το «παιχνίδι» των επόμενων ημερών θα παιχθεί στο κατά πόσο θα ενισχυθεί η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Όμως, ακόμα και τώρα, «βαρίδι» για την αγορά παραμένει ο σχετικά χαμηλός συναλλακτικός όγκος και η επιλεκτική κίνηση των χαρτοφυλακίων σε χαρτιά 20άρη δείκτη, άντε και σε κάποια χαρτιά της μεσαίας. Οι έμπειροι αναλυτές θεωρούν πως πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο διόρθωσης, το κρίσιμο σημείο όμως είναι το βάθος και η έντασή της και το κατά πόσον θα υπάρχουν νέοι εγκλωβισμοί μικρομεσαίων επενδυτών με… αργά αντανακλαστικά. Και δεν μοιάζουν και πολύ σίγουροι πως αυτό το σενάριο είναι και τόσο… ακραίο!

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, και με την προϋπόθεση πως δεν θα διαταραχθεί ιδιαίτερα το διεθνές κλίμα, προφανώς και υπάρχουν ευκαιρίες, ακόμα και για τον ιδιώτη επενδυτή. Με μόνο κριτήριο το… βάθος της τσέπης του και τις αντοχές της υπομονής του.


Σχολιάστε εδώ