Σιγουριά για αύξηση των ποσοστών στο ΚΚΕ

Με αισιοδοξία και με τη γνωστή μαχητικότητα αντιμετωπίζουν τις επικείμενες εκλογές στον Περισσό, ευελπιστώντας στην περαιτέρω ενίσχυση του κόμματος. Κλειδί για την εκλογική επίδοση είναι οι 150.000 ψηφοφόροι του ΚΚΕ των βουλευτικών εκλογών του 2007, που στις πρόσφατες ευρωεκλογές προτίμησαν την αποχή ανακόπτοντας έτσι την ανοδική πορεία που είχε το ΚΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα.
Οι επιτελείς του κόμματος θεωρούν ότι μπροστά στις εκλογές το ΚΚΕ έχει το πλεονέκτημα ότι στους ψηφοφόρους είναι καθαρό πως έχει διαφορετική πολιτική από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τόσο στα καθημερινά προβλήματα όσο και στη στρατηγική. Έτσι ρίχνουν το κεντρικό σύνθημα ότι πρέπει το άθροισμα των ψήφων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να είναι όσο γίνεται πιο χαμηλό και αντίθετα να βγει το ΚΚΕ δυναμωμένο από τις κάλπες. Η ίδια η Α. Παπαρήγα είπε ότι τα δύο αυτά κόμματα δεν πρέπει να ανακτήσουν τους περίπου 1.800.000 ψηφοφόρους τους που απείχαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αλλά αντίθετα αυτοί πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, το οποίο είναι διαπιστωμένος αντίπαλος των πολιτικών που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και παλιότερα του ΠΑΣΟΚ.
Οι διαφορές μας με τα δύο κόμματα, λένε στον Περισσό, ξεκινάνε από το βασικό μεροκάματο και φθάνουν μέχρι το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό, τονίζουν, το αναγνωρίζουν οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού ομολογούν σε κάθε ευκαιρία ότι το ΚΚΕ είναι ένα διαφορετικό κόμμα. Το «εσείς είστε κάτι άλλο» είναι για εμάς πλεονέκτημα, λένε και υπογραμμίζουν ότι και σε αυτήν την προεκλογική περίοδο το ΚΚΕ θα βάζει για συζήτηση όλα τα ζητήματα «εφʼ όλης της ύλης» και όχι αποσπασματικά.
Δεν λείπει όμως και η κριτική στα μικρότερα κόμματα. Στελέχη του ΚΚΕ αναφέρουν ότι λύση δεν είναι ούτε ο ΛΑΟΣ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι Οικολόγοι, αφού ο καθένας από την πλευρά του θέλει να αδυνατίσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προκειμένου στη συνέχεια να παζαρέψουν κυβερνητικές θέσεις λειτουργώντας ως βαστάζοι του συστήματος.
Ο Περισσός, όπως είναι φυσικό, παρατηρεί με προσοχή τις διαλυτικές τάσεις που επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του τονίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη ήταν προβλέψιμη, αφού «η ενότητα της Αριστεράς» που επαγγελλόταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία σχέση με την απαραίτητη συμμαχία που θα αντιπαλεύει επί της ουσίας το σημερινό σύστημα.
Στο ΚΚΕ έχουν επίγνωση ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα εντείνονται οι πιέσεις του δικομματισμού με το επιχείρημα ότι χωρίς αυτοδυναμία θα υπάρξει στη χώρα ακυβερνησία και για αυτό σπεύδουν από τώρα να πουν στους ψηφοφόρους ότι πρέπει να αδιαφορήσουν απέναντι σε ένα τέτοιο δίλημμα. Δεν υπάρχουν ακυβέρνητες πολιτείες, τονίζουν και εκτιμούν ότι το σύστημα θα βρει λύση πολύ περισσότερο σε μια περίοδο που τρέχουν τα διάφορα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης ή οι αγωγοί πετρελαίων.
Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ΚΚΕ εδραιώνει την τρίτη θέση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, στον Περισσό εκτιμούν ότι υπάρχουν παράγοντες του συστήματος που θέλουν να μην είναι το ΚΚΕ η τρίτη πολιτική δύναμη. Θέλουν να μας βγάλουν από την τρίτη θέση, λένε, και επιδιώκουν και για λόγους σημειολογικούς να είναι στην τρίτη θέση άλλο κόμμα, το οποίο θα είναι πρόθυμο να «τσοντάρει» σε κυβερνητικά σχήματα και να λειτουργεί ως δεκανίκι του δικομματισμού.
Τα ψηφοδέλτια του κόμματος δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα και δεν αναμένονται εκπλήξεις. Το ενδιαφέρον είναι εάν στα έδρανα της επόμενης Βουλής θα είναι και κάποιο από τα στελέχη που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί από τον Τύπο ως ενδεχόμενοι διάδοχοι της Α. Παπαρήγα, όπως ο Δ. Κουτσούμπας ή ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλη και οι δύο του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ