ΠΑΣΟΚ με διαφορά βλέπουν οι μπουκ

Ποια είναι η εκτίμηση αυτών που παίζουν τα λεφτά τους και το λάθος μπορεί να τους στοιχίσει; Το ερώτημα είναι ρητορικό, βέβαια, θέλοντας να δείξουμε πως οι εκτιμήσεις αυτών που ρισκάρουν να χάσουν χρήματα αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής από εκείνων που ανέξοδα κάνουν τους προφήτες.

Οι πρώτες, λοιπόν, εκτιμήσεις δείχνουν πως η νίκη του ΠΑΣΟΚ έχει «κλειδώσει». Οι μπουκμέικερς πληρώνουν απόδοση 1,03 για νίκη του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή αν κάποιος ποντάρει 1.000 ευρώ, θα έχει κέρδος μόλις 30 ευρώ. Παρόμοια απόδοση δόθηκε την προηγούμενη Τετάρτη για εντός έδρας νίκη της Γερμανίας επί του Αζερμπαϊτζάν στο ποδόσφαιρο. Από την άλλη, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας δίνει αποδόσεις από 9 και πάνω. Δηλαδή αν κάποιος ρισκάρει 1.000 ευρώ στη Νέα Δημοκρατία, θα κερδίσει 8.000 ευρώ.

Αυτά όσον αφορά τον νικητή των εκλογών. Πάμε τώρα σε ένα άλλο κομμάτι με το οποίο ασχολούνται οι μπουκ. Και αυτό είναι η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Πιθανότερη θεωρούν τη νίκη του ΠΑΣΟΚ με διαφορά από 5 ως 6,49% και γιʼ αυτό δίνουν και τη χαμηλότερη απόδοση (2,10). Στη δεύτερη θέση είναι η πιθανότητα νίκης του ΠΑΣΟΚ με 2,5-4,99% ή 6,50 ως 7,49. Και οι δύο αυτές πιθανότητες αποδίδουν σε αυτόν που τις επιλέγει ποσοστό 2,85 επί του κεφαλαίου που πόνταρε.

Αντίθετα, πολύ δύσκολη φαίνεται η πιθανότητα της νίκης του ΠΑΣΟΚ με διαφορά ως 2,49% ή με διαφορά άνω των 7,5 μονάδων, γιʼ αυτό και δίνει τις διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις των 7 και 9 μονάδων αντίστοιχα. Μικρότερη πιθανότητα έχει η νίκη της ΝΔ με 0-2,49% (απόδοση 11) ενώ απίθανη φαίνεται η νίκη της ΝΔ με 2,5 και άνω (απόδοση 51).

Συμπερασματικά, οι μπουκ πιστεύουν πως το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά αυτό θα γίνει με μια σημαντική διαφορά του 5%, με περιθώριο λάθους ±2,5%.

Πάμε τώρα στα άλλα κόμματα. Κατʼ αρχάς, θεωρείται βέβαιο πως το ΚΚΕ θα είναι το τρίτο κόμμα και γιʼ αυτό δεν τίθεται σε αντιπαράθεση με τα άλλα κόμματα για στοιχηματισμό. Επίσης, θεωρείται πως το ποσοστό του θα είναι γύρω στο 8%, αφού πληρώνει το ίδιο ποσοστό και η περίπτωση να είναι πάνω από το 8% και η περίπτωση να είναι κάτω από το 8%. Τέταρτο κόμμα θεωρείται πως θα είναι ο ΛΑΟΣ και μάλιστα με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα ξεπεράσει το 2%, αφού αν κάποιος ποντάρει σε αυτήν την περίπτωση έχει απόδοση 1,6, ενώ αντίθετα, αν ποντάρει η διαφορά να είναι κάτω από 2%, το ποσοστό ανεβαίνει στο 2,2.

Επίσης, ως πέμπτο κόμμα δίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ και έκτο οι Οικολόγοι, αφού στη μεταξύ τους αντιπαράθεση πληρώνει 1,70 η περίπτωση του να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην πέμπτη θέση με διαφορά πάνω από 1% και 2,02 να είναι μικρότερη του 1%. Επίσης, πιο πιθανή είναι η περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κάτω του 3,5% πανελλαδικά με 1,75 και 1,95 να είναι πάνω. Έτσι, δεν μπορούμε να πούμε πως οι μπουκ έχουν άποψη για το αν η Βουλή θα είναι τετρακομματική ή πεντακομματική, γεγονός που τους κάνει να είναι διστακτικοί να βγάλουν αποδόσεις για αυτοδυναμία ή μη του ΠΑΣΟΚ. Αντίστοιχα για τους Οικολόγους αναμένεται ποσοστό 2,5% (ίδια απόδοση αν κάποιος ποντάρει στο να το ξεπεράσουν, ίδια απόδοση αν ποντάρει στο να μην το ξεπεράσουν).

Για το τέλος αφήσαμε ένα στοίχημα στο οποίο θεωρούμε πως ο μπουκ δεν κάνει σωστή εκτίμηση και γιʼ αυτό και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Πληρώνει απόδοση 1,75 σε όποιον ποντάρει πως η Νέα Δημοκρατία θα ξεπεράσει το 32,5%. Πιστεύουμε πως αυτό το στοίχημα είναι μια καλή ευκαιρία να παιχτεί τώρα, γιατί όσο περνάνε οι μέρες και η πόλωση θα φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, οι μπουκ θα ρίξουν αυτήν την απόδοση ή θα δώσουν μεγαλύτερο ποσοστό στο κόμμα αυτό (π.χ. 34,5%).

Τέλος, αν υπάρξουν αυξομειώσεις αποδόσεων ή νέα στοιχήματα (ειδικά για το θέμα της αυτοδυναμίας και των εδρών του πρώτου κόμματος) θα επανέλθουμε με νέα συγκριτική ενημέρωση.

(Σημείωση: Οι αποδόσεις που αναφέρονται είχαν διαμορφωθεί έτσι ως και την περασμένη Πέμπτη.)


Σχολιάστε εδώ