ο δαίμονας των δημαρχείων

Όπως πρώτο είχε γράψει το «Π», ο Λάμπρος Μίχος δέχθηκε την πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου και έσπευσε να κατέβει στην κεντρική πολιτική σκηνή, με «όπλα» του το τεράστιο έργο του ως δήμαρχος, την προσφορά του στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, την όρεξή του για ακόμα περισσότερη δημιουργία και προκοπή και το αταλάντευτο ήθος του. Μέχρι τώρα η παρουσία του στα κοινά είναι γεμάτη κοινωνικούς αγώνες. Αγώνες οι οποίοι άλλαξαν το στάτους στη Δυτική Αθήνα και βελτίωσαν το επίπεδό της και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Αποτελεί κεφάλαιο για την τοπική αυτοδιοίκηση και σίγουρα μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα από το μεγαλύτερο μετερίζι που φιλοδοξεί να καταλάβει. Το θέμα που προκύπτει με τον δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας Λ. Μίχο που έβαλε πλώρη για τη Βουλή είναι ότι βάσει του νόμου, πρέπει να παραιτηθεί του δημαρχιακού του αξιώματος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ζητείται πλέον διάδοχος να καλύψει το κενό που αφήνει ο επί δεκατέσσερα έτη δήμαρχος. Τον τυχερό θα εκλέξει η δημοτική ομάδα της πλειοψηφούσας παράταξης. Όμως ήδη φιγουράρει το όνομα του νυν αντιδημάρχου Γιώργου Καπλάνη, που είναι εδώ και χρόνια το δεξί χέρι του Λάμπρου Μίχου. Το ερώτημα είναι εάν ο Καπλάνης θα πάρει το πράσινο φως να οδηγήσει την παράταξη στις δημοτικές εκλογές του 2010.
QQQ Υποψήφια επίσης στη Β΄ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία θα είναι η δημοτική σύμβουλος της Κηφισιάς και γνωστή συνάδελφος δημοσιογράφος Νίνα Βλάχου. Ανηφορικός ο δρόμος για τη Νίνα.
QQQ Και εάν οι βουλευτικές εκλογές είναι σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα, για τις δημοτικές έχουμε περίπου ένα χρόνο ακόμα αλλά τα όργανα έχουν αρχίσει να βαράνε από νωρίς… Παράδειγμα το Περιστέρι, όπου μυρίζει ήδη εμφύλιος στη δημοτική παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Μετά δύο συνεχόμενες ήττες από τον Ανδρέα Παχατουρίδη, η θέση του επικεφαλής της «πράσινης» ομάδας Κώστα Λαλένη τρίζει για τα καλά. Ήδη ένας εκ των άλλοτε στενότερων συνεργατών του, ο Δημήτρης Κελάφας, έχει αποστασιοποιηθεί από τις «αγκάλες» του και διεκδικεί από την Ιπποκράτους το χρίσμα. Δεν αποκλείεται πάντως κάποιο ηχηρό όνομα από τη βουλευτική σκηνή να μεταπηδήσει στην αυτοδιοίκηση…
QQQ Παρόμοια περίπτωση και ο Δήμος των Βριλησσίων, όπου οι ΠΑΣΟΚοι σκέφτονται σοβαρά να αλλάξουν τον νυν αρχηγό της δημοτικής παράταξης και πρώην δήμαρχο Σταμάτη Λώλα. Ο συνδυασμός έχει χωριστεί σε στρατόπεδα, σʼ αυτούς που θέλουν την παραίτηση του κ. Λώλα και στους υποστηρικτές του. Στους πρώτους ανήκει και ο σύμβουλος της μείζονος και για χρόνια συνεργάτης του πρώην δημάρχου Ξένος Μανιατογιάννης, ο οποίος ανοικτά καλεί τον Λώλα να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πονοκέφαλος για το τοπικό ΠΑΣΟΚ η κατάσταση, που επιδεινώνεται και από τις πληροφορίες που θέλουν το μέχρι τώρα φαβορί για το πράσινο χρίσμα στις εκλογές του 2010, τον γνωστό ηθοποιό Γιάννη Βούρο, να αλλάζει γνώμη και να μην επιθυμεί πλέον να ασχοληθεί με τα δημοτικά. Ήδη είναι υποψήφιος για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
QQQ Τη δημοτική του ομάδα για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές κοιτάζει να εξασφαλίσει αυτόν τον καιρό ο δήμαρχος Ηρακλείου Σταύρος Γεωργόπουλος. Ο δήμαρχος, τηρώντας το ρητό περί των φρονίμων τα παιδιά… στοχεύει από τώρα να κλειδώσει τις συνεργασίες του για το 2010. Έτσι, ξεκαθάρισε ρητά σε όσους πάρουν εφεξής πόστο διοίκησης ότι θα πρέπει να τηρήσουν τον όρο να στρατευτούν μαζί του και του χρόνου στις εκλογές. Όχι τίποτα άλλο, αλλά εκεί στο Ηράκλειο οι δημοτικοί συνδυασμοί που είναι ερωτευμένοι με την κάλπη γίνονται επικινδύνως πολλοί…
QQQ Σημείο αναφοράς για τα βόρεια προάστια θα αποτελεί το νέο Δημοτικό Ωδείο, που θα εγκαινιάσει την ερχόμενη εβδομάδα ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Το νέο κτίριο αποτελεί «πρότυπο» και αναβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών πολιτισμού που προσφέρει ο δήμος στους πολίτες και είναι σίγουρο ότι θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους από τους 450 σπουδαστές που σήμερα παρακολουθούν τα προγράμματά του.


Σχολιάστε εδώ