Ο «Γολγοθάς» της Ιεραρχίας

Σχεδόν όλοι οι Μητροπολίτες συμφωνούν ότι η δεύτερη τακτική σύνοδος, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου, θα είναι ένας «Γολγοθάς» για τον Αρχιεπίσκοπο. Η περυσινή σύνοδος, για όσους δεν θυμούνται, κινήθηκε σε πολύ ήπιο κλίμα, αφού οι Μητροπολίτες είχαν από κοινού αποφασίσει να μη θίξουν σημαντικά θέματα και να δώσουν μια περίοδο χάριτος στον κ. Ιερώνυμο ώστε να δείξει μαζί με την ομάδα των συνεργατών του τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί ως πηδαλιούχος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Φέτος ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι πολλά και αρκούντως «καυτά», όπως ο «γόρδιος δεσμός» με τη Μητρόπολη Αττικής, το πρόβλημα με την αποφυλάκιση του πρώην Αττικής Παντελεήμονα (ο οποίος διεκδικεί τη δικαίωσή του με τη διαδικασία του εκκλήτου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο), η άρση του επιτιμίου του Νικόδημου Γκατζιρούλη, οι σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο κ.λπ.

Όμως δεν είναι μόνο τα θέματα «εντός ατζέντας» που ο Αρχιεπίσκοπος καλείται να διαχειριστεί και να δώσει υποχρεωτικά λύσεις. Πολλοί αρχιερείς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσουν στον κ. Ιερώνυμο ερωτήματα για μια σειρά επιλογών του (την «αφωνία» της Εκκλησίας σε ένα σωρό σημαντικά θέματα του δημόσιου βίου και το τέλμα στο οποίο εμφανίζεται να βρίσκεται, τη «βιαστική» μετατροπή της αναπτυξιακής εταιρείας ΣΥΜΕΑΝ σε κρατική εταιρεία, την «περίεργη» υπόθεση της πώλησης των εκκλησιαστικών οικοπέδων στη Βουλιαγμένη κ.λπ.), όπως επίσης θα του ασκήσουν κριτική για πολλά από τα πρόσωπα που έχει κοντά του. Αυτά ήδη συζητούν πολλοί Μητροπολίτες μεταξύ τους. Βεβαίως, πολλές φορές οι Μητροπολίτες εκμυστηρεύονται στο περιβάλλον τους ότι προτίθενται να βγουν μπροστά, αλλά όταν έρχεται εκείνη η ώρα προτιμούν να αφήνουν κάποιον άλλο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά… Έτσι γινόταν και επί Μακαριστού Χριστόδουλου, καθώς είναι μετρημένοι πια στα δάχτυλα του ενός χεριού οι Μητροπολίτες που έχουν το θάρρος της γνώμης τους και μπορούν να έλθουν σε κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο και τις επιλογές του.

Ο κ. Ιερώνυμος πάντως ήδη προετοιμάζει την άμυνά του με δύο τρόπους. Έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να συγκεντρώσουν όλα τα έγγραφα που πιστοποιούν τη νομιμότητα των ενεργειών τους (όπως για την περίπτωση των οικοπέδων της Βουλιαγμένης) και, ταυτόχρονα, προσπαθεί να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας με εκείνους τους Μητροπολίτες που λένε ένθεν και ένθεν ότι θα αντιδράσουν κατά τη Σύνοδο της Ιεραρχίας, ώστε να τους κόψει τη φόρα και να αμβλύνει τις όποιες αντιδράσεις τους.

Οι «απέναντι»

Θα περίμενε κανείς ότι οι Μητροπολίτες που θα κάνουν δύσκολη τη ζωή του Αρχιεπισκόπου στη Σύνοδο της Ιεραρχίας είναι εκείνοι που παραδοσιακά κινούνταν στην απέναντι πλευρά, όπως οι Μητροπολίτες Καλαβρύτων, Καισαριανής, Γλυφάδας κ.λπ. Αντίθετα, οι πληροφορίες λένε ότι πολλοί από τους αρχιερείς που τον στήριξαν προεκλογικά είναι απογοητευμένοι από την πολιτική που έχει ακολουθήσει τον τελευταίο χρόνο και κάποιοι από αυτούς περιμένουν τον Οκτώβριο για να εκφράσουν τη δυσφορία τους. Παράπονα από τον Αρχιεπίσκοπο φέρονται να έχουν μαζεμένα και οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων (θα θυμούνται οι αναγνώστες μας την επιστολή με τις «αυστηρές» συστάσεις που έκανε ο κ. Θεόκλητος στον Αρχιεπίσκοπο, την οποία είχαμε δημοσιεύσει πριν από μερικούς μήνες), Ζακύνθου (με τον οποίο τις τελευταίες ημέρες λέγεται ότι υπήρχε έντονη λογομαχία), Φιλίππων (για το θέμα των οικοπέδων στη Βουλιαγμένη), Μεσογαίας (για την καθυστέρηση στην κάλυψη της κενής Μητρόπολης Αττικής, στην οποία είναι τοποτηρητής), Μεσσηνίας κ.ά. Πρόσφατη είναι και η αντίδραση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξέφρασε δημόσια τον προβληματισμό του για την εικόνα που δείχνει η Εκκλησία της Ελλάδος προς τα έξω και κυρίως για το ότι φαίνεται απούσα σε ένα σωρό σημαντικά θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία.

Η «στιγμή της αλήθειας» για τον Αρχιεπίσκοπο είναι η 12η Οκτωβρίου και οι ημέρες των συνεδριάσεων που θα ακολουθήσουν. Όλα εξαρτώνται από το εάν τελικώς οι Μητροπολίτες θα υλοποιήσουν τις… διαβεβαιώσεις τους και θα θέσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν ή «θα αφήσουν να πάει χαμένη ακόμη μία χρονιά», όπως παραδέχονται και οι ίδιοι για τον χρόνο που πέρασε…


Σχολιάστε εδώ