ΝΩΠΗ ΛΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ!

Οι περισσότεροι συνέδεσαν τις εκλογές «εξπρές» με την οικονομία και την προσπάθεια απόκτησης νωπής λαϊκής εντολής για την εφαρμογή από μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ ή συγκυβέρνηση, ίσως, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενός έκτακτου, εξαιρετικά σκληρού προγράμματος αντικοινωνικών και αντεργατικών μέτρων.

Αυτή, όμως, είναι μόνο η μια όψη του φεγγαριού. Η άλλη, η αθέατη όψη, εξίσου όμως σημαντική, αν όχι σημαντικότερη, είναι ότι η επίσπευση των εκλογών για νωπή λαϊκή εντολή ή και ευρύτερη συναίνεση συνδέεται με σχεδιαζόμενες και εκβιαζόμενες άκρως επώδυνες ρυθμίσεις σε μείζονα εθνικά θέματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι με φόντο την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία θα εξεταστεί εφʼ όλης της ύλης η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εκδιπλώνεται μια ειδικά επεξεργασμένη και επιθετική πολιτική της Άγκυρας σε Κύπρο και Αιγαίο (και όχι μόνο!).

Είναι εντυπωσιακό ότι, κάτω από το απλανές βλέμμα της Αθήνας, η Τουρκία αναβαθμίζει την αναθεωρητική για το καθεστώς του Αιγαίου στρατηγική της, διευρύνοντας, από τη μια, τις «γκρίζες ζώνες» με τη στοχοποίηση του Φαρμακονησίου, του Αγαθονησίου κ.λπ. και επεκτείνοντας απολύτως αυθαίρετα, από την άλλη, την υφαλοκρηπίδα της με την παράκαμψη του Καστελλόριζου. Την ίδια ώρα και ενώ η Αθήνα έχει σχεδόν πλήρως εγκαταλείψει στην τύχη της την Κύπρο, εντείνονται οι πιέσεις για ένα νέο πακέτο λύσης του Κυπριακού, ίσως πολύ πιο απαράδεκτο, επί της ουσίας, από το Σχέδιο Ανάν ή, αν αυτό δεν γίνει δυνατό, ένα συμφωνημένο πλαίσιο αρχών για μελλοντική λύση, που θα διέπεται από τις κατευθύνσεις του Σχεδίου Ανάν.

Άλλωστε, για την επαναφορά σε καινούργια, ίσως χειρότερη, βάση της εκδοχής Ανάν στην Κύπρο, πιέζει εκ νέου και πιο αφόρητα τώρα ο αμερικανοβρετανικός παράγοντας, συνεπικουρούμενος από ισχυρούς κύκλους της ΕΕ. Οι ίδιοι, επίσης, ιμπεριαλιστικοί κύκλοι στηρίζουν και καλύπτουν την αναβαθμισμένη αναθεωρητική στρατηγική της Άγκυρας στο Αιγαίο. Άμεσος στόχος τους, να διαμορφωθεί το έδαφος, με τεκτονικές πιέσεις σε βάρος της Ελλάδας, αν όχι για «τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων» με εθνικές υποχωρήσεις, τουλάχιστον για ακώλυτη προσπέλαση από την Τουρκία του σκοπέλου του Δεκεμβρίου για τον ευρωπαϊκό προορισμό της.

Ας το πούμε ξεκάθαρα. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι πιο Ατλαντικοί κύκλοι της ΕΕ, δίπλα σε μεγάλα πολυεθνικά και δυστυχώς εγχώρια οικονομικά συμφέροντα, θέλουν μια δεδομένη και παραδομένη κυβέρνηση στην Αθήνα, με νωπή λαϊκή εντολή, η οποία θα θέσει πάνω απʼ όλα τα συμφέροντα του ευρωατλαντισμού. Μια φοβική κυβέρνηση η οποία, έχοντας την άνεση της πρόσφατης λαϊκής εντολής, θα θέσει ενώπιον του ελληνικού λαού τον εικονικό κίνδυνο της «απομόνωσης» και την κίβδηλη απειλή του πολέμου, προκειμένου να δικαιολογήσει άτακτες εθνικές αναδιπλώσεις. Και μια τέτοια κυβέρνηση δεδομένη, παραδομένη και φοβική μπορεί να είναι μια κυβέρνηση υπό τον Γ. Παπανδρέου ή τον Κ. Καραμανλή ή μια συγκυβέρνηση ευρείας κεντροδεξιάς συναίνεσης. Υμνήστε τους! Ανατροπή τώρα, γιατί αύριο θα είναι αργά!


Σχολιάστε εδώ