Εκτός και οι «Μανώληδες»!

Ως προς το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το χειρίζεται αποκλειστικά ο πρωθυπουργός και κανείς δεν γνωρίζει με ποια πρόσωπα συνομιλεί και ποιους προτίθεται να τοποθετήσει στις πέντε πρώτες εκλόγιμες θέσεις. Σίγουροι θεωρούνται κατά σειρά οι Μ. Έβερτ, Γ. Σουφλιάς και Δ. Σιούφας, ενώ για τις άλλες δύο θέσεις έχουν αναφερθεί τα ονόματα των Β. Αντώναρου και του Μ. Δασκαλάκη (γενικού διευθυντή της ΝΔ), ωστόσο ακούστηκαν ακόμη τα ονόματα των Ν. Γουλανδρή και Χρ. Ζερεφού, χωρίς να επιβεβαιωθούν από καμιά πλευρά. Στις σχετικές ερωτήσεις ο κ. Αντώναρος δεν επιβεβαιώνει και δεν διαψεύδει τις πληροφορίες περί υποψηφιότητάς του, λέγοντας ότι έχει δεσμευτεί στον κ. Καραμανλή και δεν πρόκειται να πει οτιδήποτε. Πάντως πολλά θα εξαρτηθούν από τη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη της παράταξης επισημαίνουν ότι αν ο Γ. Παπανδρέου περιλάβει στη λίστα πρόσωπα όπως αυτά του Λ. Παπαδήμου, Ν. Αλιβιζάτου κ.ά. που ακούστηκαν ευρέως τα προηγούμενα 24ωρα, τότε ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς του. Δηλαδή, θα πρέπει να αναζητήσει ένα πρόσωπο με ευρύτερη απήχηση.

Στο πλαίσιο αυτό διέρρευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εξετάζει την περίπτωση να αφήσει εκτός Επικρατείας τον Μ. Έβερτ, με τη σύμφωνη γνώμη του τελευταίου, εννοείται. Ακόμη και να αφήσει έξω και τον Αχιλλέα, όπως του πρότεινε ο Λούλης, έχοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις, αλλά και την οργή που συναντούν στα καφενεία οι υποψήφιοι βουλευτές. Από τη Ρηγίλλης πάντως απέκλειαν μια τέτοια εξέλιξη.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι στο Επικρατείας είναι πολύ πιθανό να περιληφθεί η Μ. Γιαννάκου, εκτός απροόπτου στην τέταρτη εκλόγιμη θέση. Ανησυχία εκφράζεται από ορισμένα στελέχη και για τις εντυπώσεις που προκάλεσε η κίνηση του Αχ. Καραμανλή να ανακοινώσει ο ίδιος προσωπικά την υποψηφιότητά του στις Σέρρες, όσο κι αν ο Κ. Καραμανλής εξήγησε ότι ήταν σε συνεννόηση μαζί του. «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν κάθε βουλευτής ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του» έλεγαν χαρακτηριστικά, ενώ επισήμαιναν τη ζημιά που προκάλεσε με τη στάση του ο Μιχ. Λιάπης, ένα ακόμη μέλος της ευρύτερης καραμανλικής οικογένειας.

Την ίδια στιγμή είναι οριστική η απόφαση του πρωθυπουργού να μη συμπεριλάβει στις υποψηφιότητες όσους βουλευτές ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, χωρίς καμιά εξαίρεση, αλλά και τον Αρ. Παυλίδη.

Τα τελευταία 24ωρα η Ρηγίλλης ενέτεινε τις πιέσεις της προς τη πλευρά των Π. Δούκα, Β. Μπασιάκου και Αλ. Κοντού να «διευκολύνουν» την κατάσταση και να ανακοινώσουν την απόφασή τους να μην πολιτευτούν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ωστόσο μέχρι και χθες δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση. Αντίθετα ο κ. Δούκας επέμενε ότι δεν έχει κάνει οτιδήποτε επιλήψιμο και ζητούσε να κριθεί για το συνολικό έργο στις κυβερνητικές θέσεις όπου υπηρέτησε, ενώ από την πλευρά του κ. Μπασιάκου επικαλούνται δημοσκόπηση στη Βοιωτία, από την οποία προκύπτει το συμπέρασμα ότι αν δεν περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο, το κόστος θα είναι μεγάλο για τη Νέα Δημοκρατία.

Αντίθετα, δεν φαίνεται να τίθεται θέμα για τον Σ. Τσιτουρίδη, παρά τη στάση που τήρησε στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών επιτιθέμενος με σφοδρότητα κατά του Γ. Σουφλιά και υπαινισσόμενος την εμπλοκή εξωθεσμικών κέντρων στην απόφαση για προσφυγή στις κάλπες.

Κομματικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για «καθαρά ψηφοδέλτια» δεν αφορά μόνον τους λεγόμενους «Βατοπεδινούς», η… μπάλα θα πάρει και άλλους. Αναφέρονται σε βουλευτές από τους αποκαλούμενους «αντάρτες», που ειδικά την τελευταία διετία με τη στάση τους προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στην κυβέρνηση και έβαλαν σε δοκιμασία τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θ. Γιαννόπουλος, Γ. Γιακουμάτος είναι ορισμένοι από αυτούς, αν και θεωρείται ότι θα διασωθούν λόγω της στενής πολιτικής σχέσης τους με την Ντ. Μπακογιάννη.

Στο μεταξύ, μακραίνει ο κατάλογος των βουλευτών, αλλά και πολιτευτών, που για τον έναν η τον άλλο λόγο δεν θα είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές: Μετά τους Μιχ. Λιάπη και Γ. Βουλγαράκη, την απόφασή της να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική ανακοίνωσε η Α. Μπενάκη-Ψαρούδα, ο Ι. Κοσμίδης (Χίος) και ο Δ. Χριστοφιλογιάννης (Καβάλα). Εκτός συνδυασμών επέλεξαν να μείνουν ακόμη οι πρώην βουλευτές Θ. Βασιλείου (Αχαΐα) και Ευγ. Χαϊτίδης (Σέρρες) κ.ά.

Όσον αφορά τα νέα πρόσωπα, μεταξύ άλλων ακούγονται τα ονόματα των: Μ. Μαυρομμάτη και Ελ. Βόζενμπεργκ για την Α΄ Αθήνας, Μ. Τροχάνη (Αρκαδία), Γ. Ανδριανού (Αργολίδα – θεωρείται σίγουρος και ήδη ξεκίνησε προεκλογική εκστρατεία), Φ. Πατριανάκου (σίγουρη στη Λακωνία), Ι. Γκελεστάθη (κόρη του παλαιού πολιτικού στη Φωκίδα), Π. Σόμπολου (Β΄ Αθηνών), Δ. Χιόνη (Ηλεία), Δ. Κωστόπουλου (Αρκαδία), Δ. Γαλαμάτη (Β΄ Θεσσαλονίκης), Θ. Καφέζα (Αχαΐα), Μ. Τσιντικίδου (Πιερία), Δ. Σεϊτανίδη (Ηλεία), Ν. Φωτέα (Μεσσηνία), Γ. Γκλαβάκη (Πέλλα), Θ. Σολδάτου (Λευκάδα), Π. Καρβελά (Αρκαδία), Π. Καλλίρη (Κορινθία), Κ. Ζιάκα (Πέλλα), Θ. Πασσαλίδη (Κιλκίς), κ. ά.

Στις λίστες θα περιληφθεί κι ένας αριθμός νέων υποψηφίων που θα προέρχονται από τις τάξεις της ΟΝΝΕΔ, καθώς ο Κ. Καραμανλής ζήτησε από τον πρόεδρο της νεολαίας κατάλογο με 50 ονόματα, από τα οποία θα επιλέξουν στη Ρηγίλλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιτελείς του κόμματος αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθεια να συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτια τον απαιτούμενο από τον εκλογικό νόμο αριθμό γυναικών υποψηφίων και τα τελευταία 24ωρα έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση αυτή.


Σχολιάστε εδώ