Διχάζουν οι λίστες

Αποκορύφωμα της συμπεριφοράς του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ήταν η κατάρτιση των ψηφοδελτίων κυριολεκτικά απʼ τον ίδιο και μια ομάδα επιτελών του (Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, Αθανασάκης, Ρέππας, Κοτζιάς, Γερουλάνος) και με παράκαμψη κάθε έννοιας συλλογικής δουλειάς.

Όλοι συμφωνούν ότι με τα ψηφοδέλτια αυτά ο Γιώργος στην ουσία επιβάλλει στο κόμμα προσωπική, οικογενειακή εξουσία και φτιάχνει μια κλειστή «ομάδα κρούσης» με την οποία θα κυβερνήσει εφόσον κατακτήσει την αυτοδυναμία, μακριά από δημοκρατικές διαδικασίες και κάθε έννοια συλλογικότητας.

Πέραν όμως αυτής της εκτίμησης, είναι γεγονός ότι οι πράσινες λίστες προκάλεσαν εντός του ΠΑΣΟΚ:

– Ενθουσιασμό, φυσικά, στους υποστηρικτές του Γιώργου.

– Οργή και αναταραχή στο «εκσυγχρονιστικό» στρατόπεδο,

– Πίκρα και απογοήτευση σε ιστορικά στελέχη και σκεπτόμενους αγωνιστές της βάσης, που επιμένουν να μην είναι ενταγμένοι σε μπλοκ ή είναι ενταγμένοι αλλά «χαλαρά» και προτάσσουν το συμφέρον του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ φαίνεται ότι αντικειμενικά οδηγούν μακριά απʼ το ΠΑΣΟΚ σκεπτόμενους πολίτες απʼ τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» και τους αναποφάσιστους.

Και αυτό προξενεί μύρια όσα ερωτηματικά. Δηλαδή την ώρα της αποφασιστικής εκλογικής μάχης, την ώρα που επιβάλλεται η μέγιστη συσπείρωση για τη νίκη, την ώρα που κι η τελευταία ψήφος είναι πολύτιμη και αναγκαία, τα ψηφοδέλτια αντί να ενώνουν, διχάζουν, αντί να συσπειρώνουν, αποσυσπειρώνουν.

Φαίνεται όμως ότι ο Γ. Παπανδρέου αγνοεί και περιφρονεί κάθε αντίθετη φωνή, την οποία μάλιστα δεν διστάζει να χαρακτηρίσει υπονόμευση!

Με αποτέλεσμα να αγνοεί ακόμα και σώφρονες φωνές που του επισημαίνουν λάθη και του υπενθυμίζουν ότι ο πατέρας του, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, ποτέ δεν λειτούργησε με αυταρχισμό τέτοιο που επιδεικνύει σήμερα αυτός. Αντίθετα, λειτουργούσε ενωτικά, ακόμα και με εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Και μπορεί μεν κόβοντας και ράβοντας τα ψηφοδέλτια στα μέτρα του να πετύχει να έχει μια Κοινοβουλευτική Ομάδα δικιά του, ένα κόμμα δικό του. Αυτό που όμως δεν θα έχει είναι η στόφα του ηγέτη. Διότι η ηγετική στόφα δεν κερδίζεται με το κόψιμο π.χ. του φθαρμένου Σημίτη, αλλά με κινήσεις ενωτικές. Δεν κερδίζεται με επικοινωνιακά τερτίπια, αλλά με πολιτική ουσίας…

Ψηφοδέλτια… εκκαθαρίσεων

Έτσι κι αλλιώς, τα ψηφοδέλτια που ανακοινώθηκαν έχουν προκαλέσει απογοήτευση, οργή και διχασμό, άσχετα, επαναλαμβάνουμε, απʼ τη «μούγγα» που έχει επιβληθεί και καθιστά απαγορευτική κάθε δημόσια έκφραση άλλης άποψης.

Απʼ την κριτική που διατυπώνεται σταχυολογούμε:

1. Προκάλεσαν απογοήτευση, επειδή κανένα σοβαρό νέο πρόσωπο που να σηματοδοτεί πραγματική ανανέωση δεν υπάρχει. Ούτε ακόμα στις λίστες της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Εκτός αν η ανανέωση σηματοδοτείται με φίλους του αρχηγού, ξαδέρφια του… γραμματέα ή πρόσωπα του λάιφ στάιλ

2. Προκάλεσαν απογοήτευση, επειδή αντίθετα περισσεύουν τα πρόσωπα που… μυρίζουν ναφθαλίνη. Τα παραδείγματα είναι πολλά…

3. Προκάλεσαν οργή επειδή είναι ψηφοδέλτια «οικογενειακά». Είτε της «οικογένειας», είτε γόνοι γνωστών οικογενειών, γιοι, ανίψια, ξαδέρφια κ.λπ. (σχετικό ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα).

4. Είναι και ψηφοδέλτια εκκαθαρίσεων.

5. Εκκαθαρίσεων είτε με πίεση να φύγουν στελέχη ακόμα και με ιστορία στο ΠΑΣΟΚ (Τσοχατζόπουλος, Αλ. Παπαδόπουλος) επειδή δεν άντεχαν τον νεποτισμό, τον αυταρχισμό και την ύπουλη σε βάρος τους μεθόδευση, είτε

6. Εκκαθαρίσεων με ωμό τρόπο (Βερελής, Τζιόλας, Γ. Ζαφειρόπουλος, ο οποίος είναι οργισμένος με τον συγγενή του Δημ. Ρέππα).

7. Εκκαθαρίσεων με «το γάντι». Σε αυτήν την περίπτωση είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος συμπεριφοράς έναντι του Κώστα Λαλιώτη…

8. Εκκαθαρίσεων διά του γνωστού τρόπου, να «φυτεύεται» πλάι σε κάποιον μη αρεστό ή βενιζελικό κάποια υποψηφιότητα που αντικειμενικά τον υπονομεύει. Τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές του Γ. Πασχαλίδη, ο οποίος αναγκάστηκε σε αποχώρηση επειδή στο ψηφοδέλτιο περιελήφθη στέλεχος απʼ την ίδια περιφέρεια με αυτόν και του Σαλαγιάννη (τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο της Καρδίτσας γείτονάς του!).

9. Αντίθετα πριμοδοτούνται με προκλητικό τρόπο φίλοι και ευνοούμενοι του αρχηγού, όπως ο Σηφουνάκης, ο Πετσάλνικος, ο Θ. Μωραΐτης, ο Αηδόνης, διά της τοποθέτησης γενικώς… μπάζων στις περιφέρειές τους ή διά του κοψίματος επικίνδυνων στελεχών για την επανεκλογή τους!

Μάλιστα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μάς υπενθύμισε ότι αυτές οι μεθοδεύσεις δεν είναι άγνωστες στον Γιώργο. Τις είχε εφαρμόσει απʼ το 1989 ήδη, όταν έκανε παρέμβαση και κόπηκε τότε απʼ το ψηφοδέλτιο της Αχαΐας ο Σωτ. Κωστόπουλος, τον οποίο θεωρούσε επικίνδυνο για την πρωτιά, ή το 1993, όταν πάλι παρενέβη και κόπηκε από υφυπουργός ο Α. Φούρας, για να μην υπάρχει άλλο μέλος στην κυβέρνηση απʼ την εκλογική του περιφέρεια!

Η περίπτωση Σημίτη…

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Κ. Σημίτη, ο οποίος για τον Γιώργο ήταν αρεστός και καλός όταν το 2004 του… έδινε το δαχτυλίδι, αλλά τώρα είναι ξένο σώμα για τον αρχηγό και την ομάδα του!

Στην πραγματικότητα ο Γιώργος δεν ήθελε τον Σημίτη στα ψηφοδέλτια. Αλλά και δεν τόλμησε να βγει δημόσια να το πει και να εξηγήσει τους λόγους. Επέλεξε τη μέθοδο της αποπομπής του μέσω διαρροών και μεθοδεύσεων που θυμίζουν μεσαίωνα!

Έτσι οι διαρροές που έγιναν την Παρασκευή απʼ το επικοινωνιακό επιτελείο του Γιώργου αφενός στερούνταν κάθε ίχνους πολιτικής ηθικής και αφετέρου αγνοούσαν το κλίμα που έντεχνα είχε περάσει λίγες μόνο μέρες πριν, περί περίπου… άριστων σχέσεων του αρχηγού με τον Σημίτη!

Αλλά τα δημοσιογραφικά «παπαγαλάκια» τις αναπαρήγαγαν πρόθυμα.

Και εκεί είναι που ποντάρει ο Γιώργος. Στη στήριξη δηλαδή που αφειδώς του παρέχουν τα ΜΜΕ των «νταβατζήδων», τα οποία γλείφουν εκεί όπου έφτυναν και φτύνουν εκεί όπου έγλειφαν (τον Σημίτη) με τρόπο προκλητικότατο, που παραπέμπει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα!

Έβλεπες, ας πούμε, την Παρασκευή, δημοσιογράφους θλιβερούς, που από «παπαγαλάκια» του Σημίτη, αίφνης… υμνολογούσαν τον «μεγάλο ηγέτη» Γ. Παπανδρέου και έδιναν τα διαπιστευτήρια της υποταγής…

Η παγωμάρα και η οργή που επικράτησαν στο «εκσυγχρονιστικό» στρατόπεδο είναι σίγουρο ότι θα έχουν επιπτώσεις, ότι θα προκαλέσουν ζημιά, αν και –επαναλαμβάνουμε– χωρίς δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υπονομευτικές….

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Σημίτης με τη δήλωσή του ευχήθηκε μεν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά επιμελώς απέφυγε να πει ότι θα βοηθήσει ο ίδιος…

Εκτιμάται επίσης βάσιμα ότι η αποπομπή Σημίτη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, αλλά και προβληματίζει τον επιχειρηματικό κόσμο. Ακόμα θα δημιουργήσει στον χώρο της αγοράς ερωτήματα για την οικονομική πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει ο Γιώργος, αν γίνει πρωθυπουργός…

Υπάρχουν βέβαια οι φήμες για την αξιοποίηση του Λ. Παπαδήμου, αφού τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, φήμες που μένει να επιβεβαιωθούν…

Τέλος σημειώνουμε μια επισήμανση που μας έκανε κάποιος «πονηρός»:

– Μήπως ο ίδιος ο Σημίτης μεθόδευσε τον αποκλεισμό του, ώστε να παραμείνει εφεδρεία για την… Προεδρία, σε περίπτωση άρνησης του Κάρ. Παπούλια να είναι ξανά υποψήφιος; Ή για… μεταβατικός πρωθυπουργός σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;

Βέβαια, για τις παραπάνω θέσεις εμφανίζονται να συνωστίζονται κάμποσοι, με επικεφαλής τον Γ. Σουφλιά…


Σχολιάστε εδώ