Δεν «ψάχτηκαν» για κάτι καλύτερο

Υπήρχαν τρεις –τουλάχιστον– ενδιαφερόμενοι, αλλά ο Γιώργος τους έκοψε όλους! Έτσι θα στηριχθεί πάλι στον Μανώλη Μπεντενιώτη, τον Δημήτρη Καρύδη και τον Γιώργο Μπενέτο.

Αντίθετα, υπάρχουν δύο δημοτικοί σύμβουλοι του Φασούλα, ο Κώστας Ρεσβάνης που είναι και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και η Δάφνη Μπόκοτα, αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Οι υποψήφιοι της Α΄ Πειραιά του ΠΑΣΟΚ δέχθηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να θέσει εκτός ψηφοδελτίου τον Κώστα Σημίτη, καθώς ανοίγει τώρα ο δρόμος για την εκλογή τουλάχιστον δύο εξ αυτών στο Κοινοβούλιο. Θεωρητικά αυτοί οι δύο θα είναι ο Μανώλης Μπεντενιώτης και ο Δημ. Καρύδης, ενώ αν υπάρξει και τρίτη έδρα, λόγω εμπειρίας και πολύχρονης παρουσίας στην ηγεσία των επαγγελματοβιοτεχνών του Πειραιά, θα τη διεκδικήσει ο Γιώργος Μπενέτος.

Με την παρουσία του Κ. Σημίτη στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Πειραιά «έκλεινε» αυτόματα μία έδρα, καθώς εκλεγόταν ως πρώην πρωθυπουργός χωρίς σταυρό προτίμησης. Έτσι στις προηγούμενες εκλογές που το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε μόνον έναν βουλευτή στην Α΄ Πειραιά, εξελέγη μόνο ο Κ. Σημίτης χωρίς σταυρό, ενώ ο Μ. Μπεντενιώτης, που είχε πάρει περισσότερους σταυρούς απʼ όλους τους υποψήφιους (σ.σ. και από τον Β. Μιχαλολιάκο που πήρε τους περισσότερους από τους νεοδημοκράτες), δεν εξελέγη!

Γιʼ αυτό τώρα δέχθηκαν όλοι με ανακούφιση τον αποκλεισμό Σημίτη, αφού τον… ξεφορτώθηκαν! Αλλά και ο κόσμος δέχθηκε θετικά την εξέλιξη, αφού ο Κ. Σημίτης δεν υπήρχε για τον Πειραιά. Ουδέποτε εμφανίσθηκε στην πόλη, ουδέποτε ανέδειξε κάποιο πρόβλημά της και ουδέποτε ασχολήθηκε με οτιδήποτε απασχολούσε τους Πειραιώτες. Αν κυνηγούσε τον «σταυρό», όπως οι άλλοι, θα έτρεχε κι αυτός μαζί τους για να τον διεκδικήσει. Και κάτι θα έκανε για τον τόπο και τους κατοίκους του.

Τώρα που δημιουργείται μία ακόμα κενή θέση στο ψηφοδέλτιο, επικρατέστεροι να την καλύψουν είναι είτε ο Αντώνης Αρώνης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας, είτε η Κατερίνα Αναγνώστου, δημοτική σύμβουλος και αυτή του συνδυασμού του Π. Φασούλα.

Στη Β΄ Πειραιά από τα νέα πρόσωπα ξεχωρίζει ο Στέφανος Χρήστου που θεωρείται ο κυριότερος αντίπαλος των νυν βουλευτών Διαμαντίδη, Λιντζέρη και Νιώτη, ενώ πολλές πιθανότητες εκλογής έχει και ο Κ. Ξυλούρης. Οι υπόλοιποι δεν φαίνεται να έχουν ελπίδες. Εντύπωση πάντως έκανε ο αποκλεισμός του Χρ. Σαλαλέ, ο οποίος είχε προσπαθήσει πολύ για να πετύχει τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο.

// Αντικειμενικά πάντως τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά θεωρούνται από την τοπική κοινωνία «φτωχά». Κανένας από τους επώνυμους Πειραιώτες, επιχειρηματίες και άλλων χώρων, δεν υπάρχει στον πίνακα των υποψηφίων. Ο Γ. Παπανδρέου και το επιτελείο του όμως δεν απευθύνθηκαν σʼ αυτούς. Δεν «ψάχτηκαν» δηλαδή ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ για τις υποψηφιότητες. Εκτός κι αν στην Ιπποκράτους πιστεύουν πως τόσο μεγάλη… πρεμούρα έχει ο κόσμος για να τους ψηφίσει, που όποιον και να του βάλουν υποψήφιο θα τον… σταυρώσει.

Δεν είναι έτσι όμως. Κι αυτό ίσως το «πληρώσει» το ΠΑΣΟΚ.

Ενώ όμως στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει η σχετική γκρίνια για τα ψηφοδέλτια του Πειραιά, παρά την ευφορία και την αισιοδοξία που επικρατεί, στη ΝΔ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Ο κόσμος είναι μουδιασμένος και υπάρχει απροθυμία συμμετοχής στα ψηφοδέλτια από επιφανείς Πειραιώτες.

Οι νυν βουλευτές, επειδή βλέπουν ότι δύσκολα θα είναι και πάλι στη Βουλή, προχωρούν σε κινήσεις απελπισίας και το κλίμα παραμένει φορτισμένο και αρνητικό. Ο κόσμος δεν έχει ανεβασμένη ψυχολογία και οι ενδιαφερόμενοι να μπουν στη λίστα έχουν… βγάλει τα μαχαίρια! Από το ψηφοδέλτιο της Α΄ Πειραιά θα λείπουν τα ονόματα του Γιώργου Σαββόπουλου, του Σωτήρη Τσούμα και του Κυριάκου Μανωλάκου που έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να μετέχουν, ενώ για τις προνομιούχες θέσεις, που οδηγούν στη Βουλή, θα μονομαχήσουν οι Βασίλης Μιχαλολιάκος, Παναγιώτης Μελάς και Γιώργος Καλός που θέλει να πάρει και τη… ρεβάνς, μια και στις τελευταίες εκλογές δεν είχε εκλεγεί!

// Το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς έδωσε την ευκαιρία σʼ όλους τους υποψήφιους να πάνε σε αγιασμούς για να δηλώσουν… παρουσία στον κόσμο. Υπήρξαν σχολεία στον Πειραιά που έκαναν αγιασμό το… μεσημέρι, για να προλάβουν οι υποψήφιοι να πάνε και σʼ αυτά, αφού είχαν… γυρίσει όλα τα υπόλοιπα!

// Νωρίς νωρίς άρχισε να δραστηριοποιείται ο Βασίλης Μιχαλολιάκος. Οργάνωσε έγκαιρα το εκλογικό του γραφείο, μάζεψε τον κόσμο του και άρχισε να δουλεύει πυρετωδώς για τις εκλογές. Στο τιμ του, εκτός των άλλων, έχει δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους που έχουν εκλεγεί με τον συνδυασμό Αγραπίδη. Την περασμένη Δευτέρα ο Β. Μιχαλολιάκος έκανε μεγάλη εκδήλωση για τα στελέχη του στο ξενοδοχείο «Σαβόι» στου Βρυώνη. Είχε μαζέψει όντως αρκετούς, αλλά η ομιλία του προκάλεσε απορίας. Γιατί ενώ ξεκίνησε καλά και έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους, στο τέλος άρχισε και έλεγε ότι το κλίμα είναι αναστρέψιμο και ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα, παρά τα όσα λένε οι δημοσκοπήσεις! Ακόμα και οι άνθρωποί του δεν… πίστευαν στʼ αυτιά τους. Νόμιζαν ότι ήταν σε προεκλογική συγκέντρωση της… προηγούμενης διετίας. Ξύπνα, Βασίλη…

// Στη Θεσσαλονίκη ξαναβρέθηκε ο δήμαρχος Πειραιά Π. Φασούλας, αυτήν τη φορά λόγω… Γ. Παπανδρέου. Μαζί με δικούς του συνεργάτες έφυγαν το μεσημέρι της Παρασκευής για να παρακολουθήσουν την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ.

***

• Όπου βρεθεί και όπου σταθεί ο πρώην βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Πειραιά Πέτρος Μαντούβαλος λέει ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του Οκτώβρη του 2010. Προφανώς ως ανεξάρτητος, εκτός κι αν οι πολιτικές συγκυρίες μέχρι τότε έχουν διαμορφώσει προοπτικές επανένταξής του στη ΝΔ ή ένταξής του σε άλλο κόμμα.

Δεν μένει μάλιστα στις εξαγγελίες, αλλά υποστηρίζει με σιγουριά ότι θα είναι ο επόμενος δήμαρχος Πειραιά. Δηλαδή θα… κοντράρει τον Π. Φασούλα, ο οποίος από τη στιγμή που δεν μπήκε στις λίστες των εκλογών, θα ξαναδιεκδικήσει τον Δήμο Πειραιά.


Σχολιάστε εδώ