Αυτοδυναμία ή όχι;

Εδώ και καιρό εξωπολιτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα προωθούν την ιδέα ότι η κατάσταση της οικονομίας απαιτεί τη συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται στο παρασκήνιο και ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες που αυτοχαρακτηρίζονται «ορθολογικοί». Τα κίνητρα των εξωπολιτικών συμφερόντων είναι «ορατά»: Προφανώς επιζητούν συγκυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις «δουλειές τους» με το κράτος. Δεν κατανοούμε όμως τα κίνητρα των «ορθολογικών». Προφανώς οι «ορθολογικοί» δεν αντιλαμβάνονται πως θα ήταν καταστροφική για το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας η ταυτόχρονη φθορά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αφού έτσι δεν θα υπήρχε άλλη αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Έπειτα, οι πολιτικοϊδεολογικές διαφορές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα οδηγούσαν νομοτελειακά σε παράλυση και κατάρρευση τη συγκυβέρνηση.
• Το παράδοξο είναι ότι και κύκλοι της ΝΔ καλοβλέπουν το σενάριο της συγκυβέρνησης. Άλλωστε ο κ. Αλογοσκούφης ευθέως πρότεινε συγκυβέρνηση σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Επίσης, κυκλοφορεί η φημολογία ότι οι εκλογές αποφασίστηκαν τώρα για να αποτραπεί η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Όμως, κατά τη γνώμη μας, θα ήταν ό,τι χειρότερο για τη ΝΔ να νικήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, αλλά να μην πάρει αυτοδυναμία -καθότι είναι βέβαιο πως το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει νέα εκλογική αναμέτρηση και με την ορμή της πρωτιάς θα σαρώσει. Έτσι, η ΝΔ θα βρεθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει στην πλάτη δύο ήττες και τότε σίγουρα δεν θα αποφύγει την αναταραχή στους κόλπους της.
• Το καλύτερο για τον τόπο είναι να αναδείξουν οι κάλπες μια ισχυρή, αυτοδύναμη ακυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Ωστόσο, κι αν ακόμα δεν συμβεί αυτό στις 4 Οκτωβρίου, το εκλογικό σώμα, που δεν επιθυμεί την ακυβερνησία, θα δώσει λύση στον επόμενο γύρο… Όσο για τα σχέδια των εξωπολιτικών συμφερόντων, θα τα σαρώσει η ίδια η ζωή.


Σχολιάστε εδώ