Αντίστροφη μέτρηση για το Κυπριακό

Κι αυτό καθώς είτε το τουρκικό ενταξιακό τρένο θα εκτροχιασθεί (εάν Λευκωσία και Αθήνα επιμείνουν στην αυστηρή αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Άγκυρας) είτε θα βρεθεί φόρμουλα που νʼ αναβάλλει, με σιωπηρή συγκατάθεση της Ελλάδας και της Κύπρου, την αξιολόγηση είτε, τέλος, θα δρομολογηθούν συνθήκες λύσεως. Σύμφωνα με επαφές που είχε το «ΠΑΡΟΝ» με άριστα ενημερωμένους διπλωματικούς κύκλους (ελληνικούς και ευρωπαϊκούς):
1. Η Τουρκία, σκληρύνοντας εκβιαστικά τη στάση της, προειδοποίησε ήδη τις Βρυξέλλες (αλλά και άλλες πρωτεύουσες) ότι «δεν θα θυσιάσει τα δικαιώματά της στην Κύπρο και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», χάριν της ενταξιακής της προοπτικής. Αυτό διεβίβασε ο επί ευρωπαϊκών υποθέσεων τούρκος υπουργός κ. Μπαγκίς.
2. Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο (μαζί με κάποιες ευρωπαϊκές δυνάμεις και κυρίως με τη σουηδική προεδρία της ΕΕ) διαβιβάζουν μηνύματα προς την Αθήνα με… υπόδειξη όπως προχωρήσει σε πιέσεις προς τη Λευκωσία, ώστε αφενός να επιδείξει ευελιξία σε ό,τι αφορά τον τουρκοκοινοτικό διάλογο και, αφετέρου, σε κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού να επιταχυνθεί μια έστω και κατʼ αρχήν συμφωνία επί θεμάτων αρχής πριν από το τέλος του έτους.
3. Η Άγκυρα, συνεπικουρούμενη από φίλα προσκείμενες κυβερνήσεις, ενθάρρυνε τη συγκρότηση «Ανεξάρτητης Επιτροπής Προωθήσεως της Τουρκικής Ενσωματώσεως στην Ευρώπη», την οποία συναπαρτίζουν γνωστές προσωπικότητες, υπό την προεδρία του κ. Μάρτι Αχτισάαρι και με συνεμπλοκή πρώην Επιτρόπων της ΕΕ, καθώς και του πρώην γάλλου πρωθυπουργού Μισέλ Ροκάρ, και η οποία αναλαμβάνει δράση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η Επιτροπή προχώρησε ήδη σε σειρά επαφών και ταυτοχρόνως δημοσιοποίησε έγγραφο με το οποίο καταγγέλλεται η επιβράδυνση των ενταξιακών διαδικασιών για την Τουρκία. Κι αυτό τη στιγμή που ο γγ του ΝΑΤΟ προειδοποίησε συμμαχικές κυβερνήσεις για τις συνέπειες της «αποσυναρτήσεως στρατηγικών σχεδιασμών της Συμμαχίας» λόγω αρνήσεως της Τουρκίας να εμπλακεί σε προγράμματα για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια εφόσον σʼ αυτά μετέχει και η Λευκωσία! Με αποτέλεσμα να κινούνται επιπλέον πιεστικές διαδικασίες προς την κατεύθυνση της Κύπρου για να επιδείξει ευελιξία για λύση και προς την Αθήνα προκειμένου «να παρέμβει αποφασιστικότερα προς τη Λευκωσία»!
Έρχονται τα δύσκολα
Άλλες έγκυρες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι όντως η Τουρκία έχει ενημερώσει με ανεπίσημα διαβήματα την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες πως, εάν δεν υπάρξει λύση «σε εύλογο χρονικό διάστημα», θα προχωρήσει σε εναλλακτική πολιτική για παγίωση του status quo στις σημερινές περίπου γραμμές, προωθώντας οριστικά καθεστώς Ταϊβάν για το ψευδοκράτος. Διατείνεται μάλιστα ότι έχει σαφείς διαβεβαιώσεις από συγκεκριμένες χώρες (μουσουλμανικές κυρίως) ότι θα προχωρήσουν προς την ίδια κατεύθυνση, διευκολύνοντας την de jure εξέλιξη των τουρκικών σχεδιασμών.
Η Τουρκία θα προχωρήσει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, σε σκληρότερες πρακτικές προκλήσεων σε όλη τη γραμμή των συνόρων της με την Ελλάδα, με μαζικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και ευθεία νομική αμφισβήτηση του εναερίου χώρου σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς και του καθεστώτος πολλών νησίδων. Πέραν των προκλήσεων στη Θράκη, όπου ήδη κλιμακώνει ενέργειες και απαιτήσεις, των οποίων κοινωνός είναι η Αθήνα. Η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει το χαρτί των δυναμικών εκβιασμών και προς την κατεύθυνση της Ελλάδος και της Κύπρου, προκειμένου να επιτύχει αναβολή της αξιολογήσεως και αποτροπή του ναυαγίου των ενταξιακών διαδικασιών που την αφορούν.
Υπό το φως αυτών των στοιχείων και δεδομένου ότι σχετικά με το Κυπριακό οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν ήδη σε φάση τελικού παζαρέματος (πάρε – δώσε) οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πέραν και από κρίσιμοι στα ελληνοτουρκικά, με πολύ πιθανό τον κίνδυνο μέχρι και θερμών υποτροπών, δεδομένου ότι σʼ αυτές τις εξελίξεις υπεισέρχεται και το στοιχείο των ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ Πάφου και Ρόδου, αλλά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Κύπρου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου ανησυχούν ιδιαίτερα με το άνοιγμα της Τουρκίας σε αραβικές χώρες και κυρίως προς την κατεύθυνση της Συρίας, του Λιβάνου και της Αιγύπτου. Βέβαια και εδώ ανησυχούν πάλι κατόπιν εορτής… Τρέχουν πίσω από τα γεγονότα.


Σχολιάστε εδώ