άλλες τυπολογίες

– Οι εκλογές έφεραν αναστάτωση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Πρώην συνδικαλιστικά στελέχη, που διατηρούν θέσεις συμβούλων παρά τον πρόεδρο και τη διοίκηση, εμφανίζονται πλέον ανοιχτά ως άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, βέβαιοι ότι θα κερδίσει τις εκλογές και θα κάνει κυβέρνηση. Ήδη μάλιστα έχουν μοιραστεί διευθυντικές θέσεις και γίνονται επαφές. Οι συνδικαλιστικές πάντως διαμάχες γύρω από την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας δεν έχουν καταλαγιάσει. Η διοίκηση της ΕΡΤ έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε κατά της ΠΟΣΠΕΡΤ και του ΟΜΕΔ, παρά τη στήριξη εκπροσώπων από πρωτοβάθμια σωματεία που ελέγχονται από την ΠΑΣΚΕ. Μετά απ’ αυτό το στραπάτσο και ενώ ανακοινώθηκαν οι εκλογές, γίνεται προσπάθεια να αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση του 2009. Η ΠΟΣΠΕΡΤ με ανακοίνωσή της, αφού καταγγέλλει τα τρία σωματεία που στήριξαν τον πρόεδρο και τη διοίκηση της εργοδοτικής πλευράς, τάσσεται υπέρ της υπογραφής σύμβασης μέσα από τις διαδικασίες της διαιτησίας.

– Και την ψηφιακή τηλεόραση θέλει για λογαριασμό της η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Αν και το Σύνταγμα αναφέρει ρητά (άρθρο 15, παρ. 2) πως «ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως νόμος ορίζει», η ΕΕΤΤ δηλώνει πως όχι μόνο είναι αρμόδια για την ψηφιακή TV, αλλά μπορεί να λειτουργεί και ως επιτροπή ανταγωνισμού. Στην έκδοση της ΕΕΤΤ «Επικοινωνίες Εν Τάχει» (Ιούλιος 2009) αναφέρεται πως η Αρχή «ως ρυθμιστής και της τηλεοπτικής αγοράς, ως εποπτεύουσα αρχή της χρήσης του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος και ως επιτροπή ανταγωνισμού για τα ψηφιακά δίκτυα και τις ψηφιακές τηλεοπτικές υπηρεσίες, θα πρέπει να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις και με κάθε δυνατή πρωτοβουλία στην ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση»! Την ίδια ώρα, θυμίζουμε ότι οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ ψαλιδίστηκαν κι άλλο εξαιτίας του νόμου Ρουσόπουλου (3592/2007), καθώς όλες οι οικονομικές συμπράξεις που αφορούν και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα πέρασαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το ενδιαφέρον είναι πως το ΕΣΡ δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για τις επεκτατικές διαθέσεις της ΕΕΤΤ ούτε και για τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

– Άλλη μία συχνότητα για το κανάλι της Βουλής. Την εκχώρηση του διαύλου 66, με κέντρο εκπομπής τα Ακαρνανικά Όρη, υπέρ της ΕΡΤ ΑΕ για τη λειτουργία του τηλεοπτικού δικτύου της Βουλής των Ελλήνων, «με σκοπό τη μετάδοση των εργασιών της, καθώς και τα συναφή με αυτές και τους εν γένει σκοπούς της προγράμματα» αποφάσισε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος.
– Σαν έτοιμα από καιρό εμφανίστηκαν τα τηλεοπτικά κανάλια στην προεκλογική περίοδο. Όλα
έβγαλαν αμέσως τις ενημερωτικές εκπομπές τους στον αέρα, με εξαίρεση φυσικά τον Alpha, που θα τηρήσει μόνο όσα υποχρεούται εκ του νόμου για τον τηλεοπτικό χρόνο στα πολιτικά κόμματα. Τις περισσότερες εκπομπές, όπως είναι λογικό, τις έχει η ΝΕΤ, η οποία κάθε εβδομάδα μεταδίδει συνολικά δέκα, μία κάθε απόγευμα και μία κάθε βράδυ.
– Κι ένας δικός μας, του χώρου μας, ο Γιώργος Δεληκάρης, πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής και αντιπρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, θα είναι
υποψήφιος με το ΚΚΕ στη Β΄ Αθηνών.
– Σε έκτακτη γενική συνέλευση την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009 καλεί τους μετόχους της η HOL. Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται η έγκριση σύναψης της σύμβασης-πλαισίου μεταξύ της εταιρείας, των μετόχων, της Intracom και της Vodafone αλλά και της απορρόφησης του κλάδου της σταθερής τηλεφωνίας της τελευταίας. Η Vodafone, όπως εκτιμάται, θα μπει στην HOL με ποσοστό 20%.

– Τεράστιο πρόβλημα θα έχει σύντομα το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Οι υπάλληλοι του ΕΤΑΠ ΜΜΕ δεν προλαβαίνουν να παραλαμβάνουν αιτήσεις για το ταμείο ανεργίας. Καθημερινά ανακοινώνονται δέκα τουλάχιστον απολύσεις και ως τα μέσα Αυγούστου ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 120! Και αυτό πριν πάνε στο ταμείο ανεργίας οι 200 και πλέον δημοσιογράφοι του «Ελεύθερου Τύπου» και οι 50 και πλέον διοικητικοί.

– Τη σύνταξη μηνυτηρίου αναφοράς και την κατάθεσή της για τη δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Γνώμη», ολοκληρώνει ο γνωστός δικηγόρος και υποψήφιος με τη ΝΔ στη Β΄ Αθηνών Γεώργιος Νούλας. Με βάση τις καταγγελίες του αντιπροέδρου της Βουλής Γεωργίου Σούρλα ετοιμάστηκε φάκελος με τα διαγράμματα όπου εμφανίζεται η αλλοίωση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, η οποία έγινε κατά παράβαση του σχετικού νόμου 3603/07, αλλά και σχετικών ποινικών διατάξεων. Πρόκειται για σημαντικό πολιτικό και ηθικό ζήτημα το οποίο ανοίγει κεφάλαιο αμφισβητήσεων για το τι μπορεί να συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις. Αντίγραφο της μηνυτήριας αναφοράς θα κατατεθεί και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

– Στον διορισμό του Ροδόλφου Μορώνη, στη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών. Με την ίδια απόφαση διορίζονται μέλη του διοικητικού συμβουλίου ο καθηγητής Στέλιος Παπαθανασόπουλος και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Πρίφτης. Η θητεία του προέδρου και των μελών του ΔΣ είναι τριετής και αρχίζει από τη λήξη της προηγούμενης θητείας τους.

– Νέο διοικητικό συμβούλιο στην International Herald Tribune – Καθημερινή. Πρόεδρος εξελέγη ο Θέμης Αλαφούζος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Stephen Johnson και μέλη η Μάρθα Ζώη-Δερτιλή, ο Νίκος Κωνσταντάρας, η Ελένη Κωνσταντοπούλου και ο Αχιλλέας Τσάλτας.

– Πανελλαδικό έλεγχο σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ανήγγειλε το ΕΣΡ, ενώ ζήτησε και διευκρινίσεις από τον υπουργό Εσωτερικών, κυρίως για τον χρόνο ισχύος των απαγορεύσεων στην προβολή των υποψήφιων βουλευτών. Επίσης, ζήτησε να διευκρινιστεί αν για τον έλεγχο της πολιτικής πολυφωνίας θα ληφθεί υπόψη η δύναμη των κομμάτων στις πρόσφατες ευρωεκλογές ή στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

– Ο Β. Ρέστης συνεχίζει να αυξάνει τη συμμετοχή του στον ΔΟΛ αγοράζοντας μετοχές από το Χρηματιστήριο. Φαίνεται πως η τακτική του επιχειρηματία είναι να αγοράζει ο ίδιος Μέσα Ενημέρωσης (City, MTV, Local κ.ά.) και στη συνέχεια να παραχωρεί τη λειτουργία ορισμένων εξ αυτών στον ΔΟΛ, με πιθανό το ενδεχόμενο σε λίγα χρόνια να αγοραστούν από τον οργανισμό και σε αντάλλαγμα να αυξήσει το μερίδιό του. Την ίδια ώρα, στον ΔΟΛ, έστω σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, είναι οι εκπρόσωποι του ισπανικού ομίλου ΜΜΕ Priza, με την προοπτική εισόδου και στον οργανισμό.

– Η πτώση στη διαφήμιση συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο να έχουν τα πρωτεία στις απώλειες. Συνολικά τον Αύγουστο η πτώση είναι 10,08%, με την τηλεόραση να έχει χάσει 26,4% και το ραδιόφωνο 21,6%. Τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες και περιοδικά πήραν τον Αύγουστο 89,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 8μηνο του 2009 1,35 δισ. ευρώ, έναντι 1,67 το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

– Σταματάει τη δημοσίευση γραπτών συνεντεύξεων πολιτικών, επιλογή που
ακολουθούσε επί χρόνια, η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». «Στο εξής οι δημοσιογράφοι μας θα συναντούν προσωπικά και θα συνομιλούν με τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στις σελίδες μας», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της έκδοσης Γιάννης Βλαστάρης.
– Διόρθωσαν το λάθος της εξαίρεσης της τοπικής εφημερίδας «Μεσόγειος», με έδρα το Ηράκλειο, από τη δυνατότητα δημοσίευσης ισολογισμών. Με την απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Κ. Γκιουλέκας προστίθενται στη σχετική λίστα και άλλες εφημερίδες. Στην κατηγορία των ημερήσιων νομαρχιακών η «Εθνική Ηχώ» στο Μεσολόγγι, η «Μεσόγειος» στο Ηράκλειο και τα «Κερκυραϊκά Νέα» στην Κέρκυρα. Οι εβδομαδιαίες νομαρχιακές εφημερίδες συμπληρώνονται με τον «Ευρυτανικό Παλμό» (έδρα Φραγκίστα), τον «Αντίλαλο της Μεσσαράς» (Μοίρες Ηρακλείου) και τον «Ακρίτα Ξάνθης». Τέλος, στις εβδομαδιαίες τοπικές εφημερίδες προστίθενται η «Έρευνα Καλλιθέας» και ο
«Υπεύθυνος Πολίτης» στο Αιγάλεω.
– Βλέψεις και για τη Θεσσαλονίκη από τον Β. Ρέστη. Στο στόχαστρό του το b Channel.
– »Ρουκέτα» ΕΡΤ κατά Forthnet! Με εξώδικό της η ΕΡΤ, για το ζήτημα της ώρας μετάδοσης των στιγμιότυπων, αναφέρει μεταξύ άλλων πως θα προβεί «σε κάθε νόμιμη ενέργεια που αφορά στο σύνολο του φάσματος της μέχρι τώρα συνεργασίας μας». Κάτι που ερμηνεύεται ως «απειλή» για τις συχνότητες της ΕΡΤ που ενοικιάζει και… πληρώνει η Forthnet στην κρατική ραδιοτηλεόραση για να μεταδίδονται το novasports και το novacinema.

Και κυλικείο…
Επεκτείνεται διαρκώς ο Λ. Λαυρεντιάδης. Πληροφορίες αναφέρουν πως πήρε και το κυλικείο του Alpha, στην Κάντζα, ενώ έχει ήδη αποκτήσει την εταιρεία βιολογικών προϊόντων του Δ. Κοντομηνά.

– Η αποχώρηση του Alpha από τον στίβο της τηλεοπτικής ενημέρωσης και η είσοδος σε αυτόν του ΣΚΑΪ δημιουργεί ενδιαφέρουσες ανατροπές στο προφίλ και στον χαρακτήρα των τηλεοπτικών σταθμών. Ουσιαστικά πλέον στην ενημέρωση έχουν ρόλο το Mega και το Alter, ενώ ο ΑΝΤ1 εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί ως ψυχαγωγικό κυρίως κανάλι χάνει συνεχώς έδαφος. Τις απώλειες που έχει η ΝΕΤ αλλά και ο ΑΝΤ1 φαίνεται πως θέλει να κερδίσει ο ΣΚΑΪ με το άνοιγμα που κάνει το τελευταίο διάστημα στην τηλεοπτική ειδησεογραφία. Η αλλαγή προφίλ του Alpha, αντιθέτως, με πρόγραμμα ελαφρύ ψυχαγωγικό είναι φανερό πως θα δημιουργήσει πίεση κατʼ αρχάς στο Star αλλά και στο Alter. Το νέο πρόγραμμα του καναλιού με τις οδηγίες των στελεχών εκ του RTL θα κονταροχτυπηθεί με αυτό του ΑΝΤ1 και αυτή θα είναι μια από τις πιο σημαντικές μάχες του χειμώνα.

– Πωλούνται ραδιοφωνικοί σταθμοί μέσω αγγελιών. Όπως αυτός στην Πιερία, που διαφημίζει μεγάλη εμβέλεια στον Νομό Πιερίας, στη Χαλκιδική και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, με τιμή πώλησης 50.000 ευρώ. Εμβέλεια και στην Αθήνα υπονοεί ότι έχει έτερος ραδιοφωνικός σταθμός, που πωλείται «λόγω συνταξιοδότησης», λειτουργεί στους 100 χιλιόκυκλους και εκπέμπει και στο διαδίκτυο.


Σχολιάστε εδώ