Άκρως οικογενειακή υπόθεση τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

Σε άκρως οικογενειακή υπόθεση μετέτρεψε ο Γιώργος Παπανδρέου τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, καθώς σʼ αυτές τις εκλογές μετέχουν ως υποψήφιοι δεκάδες γόνοι πολιτικών, πρώην υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κόντρα στις προηγούμενες αναφορές του αρχηγού του κόμματος περί «οικογενειοκρατίας», παρέας των κολλητών και αναξιοκρατίας, τις οποίες φαίνεται ότι ξέχασε όταν αντιλήφθηκαν στην Ιπποκράτους ότι έρχονται στην εξουσία.

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η επιλογή των ονομάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα ήταν αποτέλεσμα έντονου παρασκηνίου, γιατί σκοπός ήταν να αποκλειστούν υποψήφιοι που στήριζαν τον Βενιζέλο και δεν ψήφισαν τον Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές, όπως οι Βερελής, Πασβαντίδης, Οφίδης ή μέσω άλλου τρόπου ο Άκης Τσοχατζόπουλος κ.ά., με αποτέλεσμα πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ να έχουν την αίσθηση πως πρόκειται περισσότερο για βόλεμα των δικών τους παιδιών, για διορισμό και όχι για επιλογή υποψηφίων με αξιοκρατικά κριτήρια.

Πολλοί λένε ότι πρόκειται για παλιά μέθοδο: Βάζουμε τους δικούς μας για να πετύχουμε ήρεμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, χωρίς αναταραχές, χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς προσωπική γνώμη, με επίπλαστη πολιτική ενότητα. «Δηλαδή τα παιδιά των πολιτικών δεν έχουν δικαίωμα να πολιτευτούν;», θέτουν από την άλλη πλευρά το ερώτημα ορισμένοι. Βεβαίως και έχουν, με τις πλάτες όμως τις δικές τους και όχι με τους μηχανισμούς, την προίκα των πατεράδων τους, που έτυχε να περάσουν ένα φεγγάρι ή και για κάποια χρόνια από τον πολιτικό βίο της χώρας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα, καταγράψαμε δεκατρείς περιπτώσεις στελεχών που έχουν συγγένεια με πολιτικό και εξ αυτού του λόγου κατεβαίνουν υποψήφιοι στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου με τα πράσινα ψηφοδέλτια, δημιουργώντας, όπως λένε οι συνυποψήφιοί τους στις ίδιες εκλογικές περιφέρειες, συνθήκες άνισης αναμέτρησης. Αλλιώς είναι εκείνος που ξεκινάει να μπει στην πολιτική έχοντας μια βάση ψηφοφόρων και αλλιώς κάποιοι άλλοι που ξεκινώντας το πολιτικό τους στάδιο, αναγκάζονται να τρέξουν μαραθώνιο για να φτάσουν τους πρώτους.

Έτσι λοιπόν έχουμε και λέμε:

Στην Α΄ Αθήνας η Άννα Ροκόφυλλου, κόρη του πρώην υπουργού Χρήστου Ροκόφυλλου. Στη Β΄ Αθήνας ο γιος του πρώην αντιπροέδρου και πρώην υπουργού Άμυνας επί κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, Γιώργος. Η κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Ντεντιδάκη, Έλλη, στην Α΄ Περιφέρεια του Πειραιά. Στην Αιωτολοακαρνανία, εκεί όπου κόπηκε από τα ψηφοδέλτια ο Βερελής, υποψήφιος είναι ο γιος του αείμνηστου βουλευτή και αγωνιστή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Μπασαγιάννη, Θανάσης. Στην Αρκαδία ο γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιαννόπουλου, Γιάννης, στην Αχαΐα ο Παναγιώτης Παπαγιαβής, γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, στη Δράμα υποψήφια είναι η κόρη του πρώην βουλευτή κ. Κεφαλίδη, Χαρά Κεφαλίδου. Στην Εύβοια η κ. Αικατερίνη Καλαμακίδη, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Στη Ζάκυνθο η κυρία Μαρία Κλαυδιανού, κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Στην Ημαθία ο γιος του πρώην υφυπουργού Γεωργίας Μόσχου Γικόνογλου, Θανάσης Γικόνογλου. Στη Μεσσηνία ο Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, γιος του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων του Ανδρέα τη δεκαετία του ʼ80, και η κόρη του Γιάννη Γιαννακόπουλου, Νάντια. Επίσης ισχυρό όνομα στη Φθιώτιδα είναι, λόγω ονόματος, ο Δημήτρης Δροσογιάννης, που ο πατέρας του, Αντώνης Δροσογιάννης, ήταν από τους ισχυρότατους υπουργούς του Ανδρέα. Όπως επίσης και ο Θωμάς Στάικος, γιος παλαιού βουλευτή που είχε θητεύσει και γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εργασίας, όταν υπουργός ήταν ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος. Αν πάμε δε στις περιπτώσεις ανιψιών, όπως στην περίπτωση του Συμεών Κεδίκογλου στην Εύβοια, ή της κυρίας Τριαρίδου στην Α΄ Θεσσαλονίκης, τότε καταλαβαίνετε πως οι περιπτώσεις οικογενειοκρατίας γίνονται περισσότερες. Επομένως, τα περί αλλαγής του πολιτικού συστήματος, που συνεχώς θέτει ως θέμα ο Γιώργος, τι νόημα έχουν, αφού δεν ξεκινάει από το ίδιο του το κόμμα;


Σχολιάστε εδώ