XΡΗΜΑτιστήριο

Απόκλιση από τον Κανονισμό του ΧΑ και κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφόρησης… Είναι γεγονός ότι υπήρξαν εισηγμένες επιχειρήσεις των οποίων οι διοικήσεις γνωστοποίησαν πληθώρα στοιχείων λίγο πριν από την επίσημη ενημέρωση του ΧΑ και τη δημοσίευση των καταστάσεων στις εφημερίδες;

>Πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η έντονη εναλλαγή θετικού και αρνητικού προσήμου στη Wall Street, ελλείψει σημαντικών ειδήσεων, τα κέρδη της Ευρώπης, ελέω των L’Oreal, Dell, Carrefour, και οι ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών για την κατοχύρωση κερδών στο ΧΑ, μετά την αποτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη τιμών στις 2.466,41 μονάδες, με απώλειες 2,91% και την αξία των συναλλαγών στα 330,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 3,65%, ο μεσαίας κινήθηκε πτωτικά 1,06%, ο FTSE-80 κοκκίνησε 2,15%, ενώ ο τραπεζικός βρέθηκε να υποχωρεί έως και 4,58%, πριν κλείσει με απώλειες 4,40%.

Την επομένη, η βουτιά στο Χρηματιστήριο της Σανγκάης, η πτωτική πορεία της τιμής του αργού στην Αμερική, η εκτίμηση ότι το εξαμηνιαίο «ράλι» ανόδου ήταν υπερβολικό στην Ευρώπη, οι συνεχείς εναλλαγές προσήμου και η έντονη διακύμανση στο ΧΑ ώθησαν τον Γενικό Δείκτη τιμών στις 2.509,52 μονάδες, με κέρδη 1,75% και την αξία των συναλλαγών στα 194,7 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές του FTSE-20 σημαντικά κέρδη για Τιτάν, Eurobank, Alpha, Εθνική, αξιοσημείωτα για Marfin, Πειραιώς, ΕΛΠΕ, θετικό πρόσημο για Κύπρου, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, αμετάβλητη η ATEBank, ενώ αντίθετα με απώλειες ολοκλήρωσαν οι Motor Oil, Intralot, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ.

Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η κατακόρυφη πτώση που σημείωσαν οι αμερικανικοί δείκτες, μετά το sell-off στον τραπεζικό κλάδο και τα εμπορεύματα, οι μεγάλες απώλειες με τις οποίες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, ελέω της μετριοπαθούς στάσης που κράτησε η εκεί επενδυτική κοινότητα, η ισχυρή έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από το Χρηματιστήριο Αθηνών, που προκάλεσε σημαντικές ζημιές, και η «πλάτη» που έβαλε για μια ακόμη φορά η μετοχή της Εθνικής επηρέασαν το εγχώριο κλίμα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης τιμών να κλείσει στις 2.477,98 μονάδες, με απώλειες 1,26%. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 62 κατέγραψαν κέρδη,136 απώλειες, ενώ 121 έκλεισαν αμετάβλητες.

Την επομένη, το αρνητικό κλείσιμο στη Wall Street, λόγω των χειρότερων των αναμενόμενων μακροοικονομικών στοιχείων, οι απώλειες για τους ευρωπαϊκούς δείκτες, μετά τις πιέσεις που δέχτηκαν οι κλάδοι των τραπεζών – ασφαλειών, η προκήρυξη εκλογών με το επιχείρημα της δραματικής κατάστασης της οικονομίας και οι πιέσεις στις μετοχές όπου το κράτος ελέγχει σημαντικό ποσοστό καταβαράθρωσαν τον Γενικό Δείκτη τιμών και κοκκίνισαν τους επιμέρους κλάδους.

> Μόνο ώριμη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά της εγχώριας χρηματαγοράς… Μέσα σε μόλις ένα δίμηνο, χωρίς αλλαγή στα μακροοικονομικά στοιχεία της οικονομίας, βελτίωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, επιχειρηματική έκπληξη, ο Γενικός Δείκτης τιμών, με «δεκανίκι» τον τραπεζικό κλάδο, βρέθηκε από το ναδίρ στο ζενίθ. Και όλα αυτά ενώ η προεκλογική αβεβαιότητα δημιουργεί ανασφάλεια στις κεφαλαιαγορές, με αποτέλεσμα να αναμένεται περίοδος έντονης επιφυλακτικότητας και αύξησης της μεταβλητότητας.

> Φωτεινή εξαίρεση… Την ώρα που οι περισσότερες διορισμένες διοικήσεις είτε έχουν κρυφτεί στο καβούκι τους είτε έχουν παγώσει κάθε έργο είτε κλαίνε τη μοίρα τους είτε κλείνουν τρύπες είτε προσπαθούν να βρουν άκρες με την άλλη πλευρά, ο Άγγελος Φιλιππίδης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συνεχίζει απρόσκοπτα τη δουλειά του, ολοκληρώνοντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διευθέτηση των οφειλών των νοσοκομείων της χώρας προς τους προμηθευτές τους.

> Χαμηλότερα των αναμενόμενων… Η ολοκλήρωση της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων του πρώτου εξαμήνου κατέδειξε την πτώση της συνολικής κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών κατά 39,2%, τις ζημίες, τις πωλήσεις παγίων, τις μειώσεις προσωπικού και το κλείσιμο των ζημιογόνων δραστηριοτήτων τους.

> Συγκρατημένα αισιόδοξη η διοίκηση της εταιρείας Alapis… Υπό αυτές τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, άρχισε από τις 4 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 18 του ίδιου μήνα η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με στόχο να αντληθούν 451.076.101 ευρώ.

> Η συμμετοχή των έκτακτων κερδών κυρίως από τα ομόλογα, ελέω της μείωσης του spread, η βελτίωση των εσόδων από τόκους, λόγω της μείωσης των εξόδων από την υποχώρηση των επιτοκίων καταθέσεων, και η διατήρηση των υψηλών προβλέψεων αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες στα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου των εγχώριων τραπεζών.

> Δεν ανήκουν όλες στο «ίδιο καλάθι»… Πόσες από τις εισηγμένες εταιρείες που είχαν δηλώσει αρχικά συμμετοχή στο 4ο ετήσιο Roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο αναμένεται τελικά να την ακυρώσουν, λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος από τους εκπροσώπους των διεθνών funds;

> Ο δημόσιος δανεισμός αποτέλεσε τη βασική πηγή κάλυψης των τρεχουσών αναγκών του κράτους… Ευτυχώς που η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό στο 1% το βασικό της επιτόκιο, καθώς ενδεχόμενη αύξησή του, έστω και κατά μία μονάδα, θα ισοδυναμούσε με διπλασιασμό σχεδόν του κόστους εξυπηρέτησης των νέων δανείων.

> «Τόσο καλά» φαίνεται να πηγαίνουν τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αναγκάστηκε να διοργανώσει σεμινάριο για την ενημέρωση των στελεχών των 25 τραπεζών που συμμετέχουν ως ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης σε αυτά.

> Μόνο φαύλος δεν ήταν τελικά ο κύκλος του δημόσιου χρήματος για τις τράπεζες… Τα περισσότερα από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, αντί να δανείσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, προτίμησαν να επενδύσουν τη ρευστότητα σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία στη συνέχεια τα χρησιμοποίησαν ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντλώντας νέα κεφάλαια με χαμηλό κόστος, που τα διοχέτευσαν στην αγορά με πολύ υψηλότερα επιτόκια, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

> Δεν πρόλαβε καλά καλά «να στεγνώσει το μελάνι» των επίσημων ανακοινώσεων και παρουσιάστηκαν ήδη τα πρώτα «λάθη» στις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών… Για του λόγου το αληθές, η Ατέρμων προχώρησε σε διορθώσεις, καθώς δεν απεικόνιζε ορθά τις επενδύσεις της σε τρεις ανώνυμες εταιρείες εσωτερικού και εξωτερικού.

> Ραγδαία αποκλιμάκωση εμφανίζουν από τις αρχές του 2009 τόσο τα ενοίκια όσο και ο αέρας των καταστημάτων στους βασικούς εμπορικούς δρόμους του Λεκανοπεδίου, ως απόρροια της μεγάλης υποχώρησης που παρατηρείται στην κατανάλωση, των πιέσεων που ασκούν οι λιανέμποροι-μισθωτές, αλλά και της προσαρμογής των ιδιοκτητών ακινήτων στα νέα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας.

> Η προκήρυξη εκλογών αλλάζει τα δεδομένα και στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση, αναστέλλοντας, έστω και προσωρινά τις όποιες διαδικασίες ήταν είτε σε εξέλιξη είτε σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που προβληματίζει τους εμπλεκομένους.

> 31,4% η άνοδος στην τιμή της Πειραιώς, 24,9% η αντίστοιχη της Alpha Bank… Μήνας εταιρικών αποτελεσμάτων ο Αύγουστος, γι’ αυτό και δεν ήταν λίγες οι δεικτοβαρείς μετοχές, κυρίως τραπεζικές, που κατέγραψαν εντυπωσιακές αποδόσεις.

> Οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι διατηρούν πλέον εισηγμένη μόνο τη μητρική εταιρεία και κάνουν delist σε όλες τις θυγατρικές τους… Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται τόσο η δημόσια πρόταση της Iberdrola για τον Ρόκα όσο και αυτή της Delhaize για τον Βασιλόπουλο, ενώ στο παρελθόν υπήρξε η διαγραφή της Vodafone, του Παπαστράτου, της Interamerican, του Κωτσόβολου, του Γερμανού, της Cosmote και του Παυλίδη.

> Με τα επιτόκια του ευρώ να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, τις καταθέσεις να έχουν πέσει σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά, τις αποδόσεις των ομολόγων να έχουν μειωθεί, τις οικονομίες να κινούνται σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τις εταιρικές κερδοφορίες να εμφανίζονται ευμετάβλητες, το βάρος φαίνεται να πέφτει στις μετοχές, για την πορεία των οποίων οι γνώμες διίστανται.

> Πόσες από τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών, προκειμένου να ενισχύσουν τα οικονομικά τους μεγέθη, αναμένεται να προχωρήσουν είτε σε επαναγορά είτε σε επανάκληση παρελθουσών εκδόσεων ομολογιακών δανείων; Πειραιώς και Aspis Bank είναι πάντως μεταξύ αυτών.

> Τι μπορεί να άλλαξε μέσα σε λίγες εβδομάδες; Γιατί τόσο μεγάλες διαφοροποιήσεις στις εκθέσεις των ξένων αναλυτών; Πόσο θεμιτό μπορεί να είναι το πρόσφατο μπαράζ αυξήσεων στις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών, που ξεκίνησε λίγο πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και κορυφώθηκε με την ολοκλήρωσή τους;

> Με αφορμή την πρόσφατη ερώτηση της υπεύθυνης του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Λούκας Κατσέλη σχετικά με το πρωτοφανές έλλειμμα πληροφόρησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ρωτάμε γιατί η εποπτική αρχή εξακολουθεί να καθυστερεί να απαντήσει σε εξώδικη καταγγελία επενδυτή που ζητά τη διαμεσολάβησή της για την προσκόμιση πρωτότυπων παραστατικών από την ελεγχόμενη από αυτήν ΑΤΕ ΑΧΕΠΕΥ. Ποιοι είναι οι λόγοι που μετά την πάροδο 6 μηνών δεν έχει ακόμη προβεί στις δέουσες ενέργειες;

> Η πτώση του κόστους χρηματοδότησης αποτελεί διέξοδο στην απότομη προσγείωση της ζήτησης… Αρκετές εισηγμένες επιχειρήσεις προχωρούν σε περικοπή οφειλών προς τις τράπεζες, καθώς τα όποια ανοίγματα θα επιβαρυνθούν με χαμηλότερο επιτόκιο εξαιτίας της υποχώρησης του euribor.

> «Είναι πολύ νωρίς» για θριαμβολογίες… Οι σημαντικές υπεραξίες που καταγράφηκαν από την άνοδο τόσο στις τιμές των μετοχών όσο και στις αντίστοιχες των ομολόγων «ευθύνονται» για τη βελτίωση των μεγεθών της ΑΕΔΑΚ των Ασφαλιστικών Οργανισμών.

> Άλλη μία αποχώρηση με σημασία… Την ώρα που η διοίκηση της Εmporiki Bank προχωράει σε αναδιάταξη της λειτουργίας της, προκειμένου να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη, όλως τυχαίως «απομακρύνεται» ο τέως γενικός διευθυντής συντονισμού της. Γιατί άραγε;

> Η πτώση της ζήτησης σε είδη καθημερινής ανάγκης, η στροφή των καταναλωτών προς τα προϊόντα χαμηλού κόστους, οι περιορισμοί των τραπεζών στη χορήγηση νέων κεφαλαίων κίνησης και η διόγκωση των χρόνων στις καθυστερήσεις πληρωμών είναι μόνο ορισμένα από τα ζητήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες όσες εταιρείες επένδυσαν σε εθνικές αγορές των Βαλκανίων.

> Έχει καταντήσει μονότονο… Τέσσερα μόλις μέλη του ΧΑ κάλυψαν σχεδόν το 50% του συνολικού του τζίρου… Τραπεζικές και πάλι οι πρωτιές στην κατάταξη των χρηματιστηριακών με βάση τις συναλλαγές τον μήνα Αύγουστο, καθώς την κορυφή κατέλαβε η Επενδυτική, ενώ ακολούθησαν οι Eurobank, Εθνική Π&Κ και Alpha Finance.

> Το μπαλάκι στις νομικές τους υπηρεσίες φαίνεται να στέλνουν οι τραπεζίτες, προκειμένου να συνεχίσουν κανονικά τους πλειστηριασμούς, καθώς –όπως ισχυρίζονται– αν δεν συμμετάσχουν σε αναγγελίες τέτοιων προγραμμάτων που έχουν κινήσει τρίτοι, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία.

> Το κρίσιμο στοιχείο για το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι η πορεία των μεγάλων αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων… Και αυτό γιατί τα χρήματα που επενδύονται είναι μειωμένα, υπερσυγκεντρωμένα σε λιγότερες εταιρείες, ενώ η αγορά δεν τις καλοβλέπει, πιέζοντας έτσι τις τιμές των σχετικών μετοχών.

> Η αγορά θα ξεμείνει από ρευστό… Για να δούμε αν το προεκλογικό ενδιαφέρον του υπουργείου Οικονομικών για την προστασία των συναλλασσομένων από τις μεταχρονολογημένες επιταγές θα οδηγήσει μετεκλογικά τις τράπεζες από τη μια να σταματήσουν να τις προεξοφλούν και από την άλλη να τις δέχονται ως ενέχυρο για χρηματοδότηση…

> Το διπλό ΕΤΑΚ, τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων, η έκτακτη εισφορά και η περαίωση είναι «μόνο» κάποια από τα νέα «χαράτσια» της εφορίας που αναμένεται να «επισκεφθούν» εντός των επόμενων εβδομάδων εκατομμύρια φορολογουμένους.

>Είπατε κάτι; Τους υψηλότερους κινδύνους στη Δυτική Ευρώπη αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της Standard & Poor’s, καθώς η ποιότητα των εγχώριων δανειστικών χαρτοφυλακίων δεν έχει δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια ενός πλήρους οικονομικού κύκλου.

> Παρασκηνιακές διεργασίες, μυστικές συναντήσεις, κρυφά δείπνα, μεταξύ μεγαλομετόχων εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, φαίνεται να βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο, καθώς με αφορμή την επικείμενη έξοδο από τη διεθνή κρίση κυοφορούνται επιχειρηματικές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων.

> Νομιμοποιούν τη ληστεία του ΦΠΑ, ξεχνώντας ακόμα και τις ποινικές κυρώσεις… Την ώρα που το Δημόσιο αναζητεί εναγωνίως πόρους, μέσω είτε μέσω της επιβολής νέων φόρων είτε της αύξησης των παλαιών, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αποσυνδέει την υποβολή της δήλωσης από την πληρωμή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

> Ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης για ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ; Τουλάχιστον «δεν τόλμησαν» να αλλάξουν την κείμενη νομοθεσία, προκειμένου να επιτρέψουν τη συμμετοχή των ιδιωτών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 49%, κρατώντας έτσι την πλειοψηφία σε μία ακόμη «ανεξάρτητη» ρυθμιστική αρχή της χώρας.

> Πόσοι είναι επιτέλους οι «παραπανίσιοι» στον ΟΤΕ; Εν όψει εκλογών, η διοίκηση του Οργανισμού έθεσε εκβιαστικά διλήμματα στην κυβέρνηση, με σχέδια μείωσης του προσωπικού μέχρι 2.000 άτομα, έχοντας μάλιστα αποκλείσει την εφαρμογή νέου προγράμματος μαζικής εθελουσίας εξόδου.

> Πόσοι είναι επιτέλους οι «παραπανίσιοι» στον ΟΤΕ; Εν όψει εκλογών, η διοίκηση του Οργανισμού έθεσε εκβιαστικά διλήμματα στην κυβέρνηση, με σχέδια μείωσης του προσωπικού μέχρι 2.000 άτομα, έχοντας μάλιστα αποκλείσει την εφαρμογή νέου προγράμματος μαζικής εθελουσίας εξόδου.

> «Σαπρόφυτα» εν δράσει… Πόσοι από τους «γυμνοσάλιαγκες» του οικονομικού ρεπορτάζ, με ειδικότητα στα τραπεζικά, προβάρουν ήδη το «πράσινο κοστούμι»; Ποιοι εκ των κονδυλοφόρων της διαπλοκής έχουν αρχίσει να κελαηδάνε σχετικά με τα έργα και τις ημέρες των μέχρι πρότινος «γαλάζιων» αφεντικών τους;


Σχολιάστε εδώ