… Ό,τι του είχε πει ο Σουφλιάς

Η κατάσταση ήταν τραγική και φυσικά οι μάχες που δόθηκαν για να επηρεασθεί προς τη μια ή την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός ήταν ενδεικτικές του κλίματος που υπάρχει στις σχέσεις των στελεχών. Ο Γιώργος Σουφλιάς θεωρούσε τουλάχιστον… ανόητους εκείνους που συμβούλευαν τον Καραμανλή να μην πάει τώρα σε εκλογές, ενώ στεκόταν ειδικά σε ορισμένους για τους οποίους πίστευε ότι ήταν… ανίκανοι. Και φυσικά κανέναν δεν φαίνεται να είχε πείσει ότι υπέβαλλε τις προτάσεις του περί πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο γιατί «έτσι επιτάσσει το συμφέρον της χώρας». Απέναντί του είχε σχεδόν όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στελέχη όπως ο Μενέλαος Δασκαλάκης, ο Γιάννης Αγγέλου, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Ευάγγελος Αντώναρος και άλλους που επιχείρησαν πολλές φορές να πείσουν τον πρωθυπουργό να μην πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο. Υπουργοί όπως οι Μαρκόπουλος, Αβραμόπουλος, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Σπηλιωτόπουλος, Στυλιανίδης, Χατζηδάκης, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, ο αποχωρήσας αξιοπρεπώς βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανώλης και κυρίως ο Προκόπης Παυλόπουλος, επιχείρησαν σε πολλές περιπτώσεις να υπογραμμίσουν τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία θα βρεθεί η Νέα Δημοκρατία εάν πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο. Το ίδιο και ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας. Εντελώς… περίεργη η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη που εκινείτο με γνώμονα ότι θα γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο, ενώ άφηνε να εννοηθεί ότι πιθανόν να μην ήταν και η σωστή λύση. Στην ουσία δεν έπαιρνε θέση μέχρι και τη Δευτέρα, πότε αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιθυμεί εκλογές και πότε ότι δεν επιθυμεί… Περίεργη φυσικά και η στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που τελικά, ενώ είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών τον Οκτώβριο, άφηνε να εννοηθεί ότι και τον… Μάρτιο καλά θα ήταν, με ορισμένες προϋποθέσεις.
To όλο σκηνικό ήταν τόσο νεφελώδες ώστε κάποιοι ισχυρίζονταν πως το άφηνε επίτηδες έτσι ρευστό και εκρηκτικό ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής για να επιτύχει… έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, ο οποίος δεν θα σήκωνε αντιρρήσεις. «Αφού δεν θα πάμε για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, τότε καλύτερα να πάμε σε σαρωτικό ανασχηματισμό κι ας είμαστε οι ίδιοι τα θύματα», ήταν η λογική αυτής της απραξίας, σύμφωνα με ορισμένα στελέχη που έψαχναν να βρουν με βάση ποιο σχέδιο ο Καραμανλής δεν… κάνει τίποτα και τρώει τον χρόνο μέχρι να αποφασίσει.
Τι του είχαν προτείνει
Πάντως ο πρωθυπουργός φέρεται ότι έγινε κοινωνός και μιας άλλης άποψης, που μπορεί από τη μια πλευρά να έδειχνε ότι δεν υπάρχουν ικανά στελέχη στη Νέα Δημοκρατία, από την άλλη όμως μπορεί να οδηγούσε σε λύση τα αδιέξοδά του. Να τοποθετήσει δηλαδή σε καίριες θέσεις εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, ακόμη και με κίνδυνο να χάσει την εμπιστοσύνη αριθμού βουλευτών. Μια δεύτερη πρόταση είχε να κάνει με την απομάκρυνση όλων των κορυφαίων σε μια επίδειξη δύναμης και πλήρους ανανέωσης και τοποθέτηση άγνωστων αλλά ικανών -ισχυρίζονται ότι υπάρχουν- στελεχών σε καίριες θέσεις. Πώς θα παρουσιαζόταν μια κυβέρνηση χωρίς τους κορυφαίους; Θα δημιουργούσε μια νέα δυναμική ή όλοι οι παλαιοί και εκτός κυβέρνησης θα συσπειρώνονταν εναντίον του Καραμανλή;
Ανάμεσα στους κορυφαίους συγκαταλεγόταν και ο Γιώργος Σουφλιάς, τον οποίο κατηγορούν στη Νέα Δημοκρατία και στην κυβέρνηση ότι έπαιξε το δικό του παιγνίδι, χωρίς να σκεφθεί τι ακριβώς επιθυμούσε η πλειοψηφία του κόμματος και της κυβέρνησης.
Αγνοώντας παντελώς τη γενική κατακραυγή, ο… ψιθυριστής, κατά τον
υπουργό Τουρισμού, υπουργός
ΠΕΧΩΔΕ, αφού ξεσήκωσε με διαρροές τον κόσμο επί έναν περίπου μήνα, όταν σχεδόν περνούσε γραμμή σε διευθυντές εφημερίδων και δημοσιογράφους, στη συνέχεια στάθηκε στο περιθώριο για να δει τι θα κάνει ο Καραμανλής. Προφανώς ο πρωθυπουργός δεν είχε καταστεί κοινωνός των τεράστιων αντιδράσεων που υπήρχαν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον κομματικό μηχανισμό, γιατί εάν ήταν κοινωνός, τότε το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει είναι να ξεκαθαρίσει γρήγορα τη θέση του.
Η συνεχής εκλογολογία, για την οποία μπορεί να ευθύνεται κυρίως το ΠΑΣΟΚ που έθεσε τη χώρα σε προεκλογική τροχιά πρόωρα, αλλά και ο Γιώργος Σουφλιάς που με τις εισηγήσεις του ενίσχυσε το κλίμα διάλυσης που υπήρχε στον κρατικό προϋπολογισμό, αποτέλεσαν στη συνέχεια τη… δικαιολογία για την άσκηση πιέσεων και από ορισμένους εκδοτικούς κύκλους που πρόβαλλαν την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις για τη χώρα με νωπή πλειοψηφία…
Το κυριότερο πάντως είναι πως η στάση τόσο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ όσο και του εκ των εμπίστων συμβούλων του πρωθυπουργού κ. Λούλη δημιούργησε από… γέλια έως και ερωτηματικά. Κατά ποία λογική δύο δημοσκοπήσεις ερμηνεύονται όπως επιθυμεί ο δίπλα στον πρωθυπουργό αναλυτής και δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν το απρόβλεπτο των επόμενων έξι μηνών; Ουδείς φαίνεται στη Νέα Δημοκρατία (πλην του δίδυμου Σουφλιά – Λούλη) να κατανόησε το γιατί χρειάσθηκε τόσο χρονικό διάστημα για να αποφασίσει ο πρωθυπουργός.
Το γενικό συμπέρασμα πάντως είναι τραγικό για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς οποιαδήποτε απόφαση και να ελάμβανε ο πρωθυπουργός, η παράταξη θα έβγαινε ζημιωμένη, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών της, πικραμένη από την ηττοπάθεια και την προσπάθεια παραγκωνισμού της από ορισμένους «πεφωτισμένους», δεν φαίνεται να έχει διάθεση, ούτε τώρα ούτε αργότερα, να πολεμήσει για κάτι καλύτερο…


Σχολιάστε εδώ