Υπό το βάρος των πιέσεων…

Ως εκ τούτου εκφράζονται ανησυχίες για το πιθανό ενδεχόμενο ακυβερνησίας και τον κίνδυνο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Κι αυτό διότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν οι συνθήκες συνεργασίας με άλλα κόμματα.
Στο διάγγελμά του, την Τετάρτη το βράδυ, ο πρωθυπουργός επικαλέσθηκε την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις για τη χώρα μας και ζήτησε νωπή λαϊκή εντολή προκειμένου να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την έξοδο. Παράλληλα σημείωσε ότι πήρε αυτήν την απόφαση για να μη «σύρεται» η χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με δεδομένη τη θέση του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στο αντίστοιχο μήνυμά του ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «νέο ξεκίνημα» και «νέα ενότητα», ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατέρρευσε υπό το βάρος των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε, επιρρίπτοντάς της καθολικά την ευθύνη για τη κρίση την οποία διέρχεται η χώρα. Από την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι η πλουτοκρατία, οι επιχειρηματίες και τα δυο μεγάλα κόμματα θέλουν να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση για να πάρει νέα «βάρβαρα μέτρα» σε βάρος των εργαζομένων, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να ενισχύσουν το ΚΚΕ στις εκλογές. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές υπό την πίεση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ώστε η κυβέρνηση να έχει νωπή λαϊκή εντολή για να πάρει πιο σκληρά και επώδυνα μέτρα. Σε σχετικές δηλώσεις του ο Γ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για «απόδραση» του Κ. Καραμανλή και «παραίτηση», αλλά εμφανίσθηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια, διότι όπως είπε «η παράταξη και η χώρα έχουν εφεδρείες». Τέλος, οι Οικολόγοι απέκλεισαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε προεκλογική συνεργασία και ανακοίνωσαν ότι θα κατέβουν αυτόνομα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου με στόχο την κατάληψη 8-10 εδρών.
Διχασμός
Η ΑΠΟΦΑΣΗ του πρωθυπουργού να προσφύγει σε εκλογές βρήκε διχασμένη τη βάση της παράταξης, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών και ψηφοφόρων διαφωνούσε με την προοπτική αυτή. Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους, κάποιοι βουλευτές βάλλουν τόσο κατά του κ. Καραμανλή όσο και κατά κορυφαίων υπουργών (Σουφλιάς, Ντόρα, Μεϊμαράκης) που εισηγήθηκαν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Η κατάσταση είναι τεταμένη και σε περίπτωση μεγάλης ήττας η Νέα Δημοκρατία θα μπει σε περιπέτειες, αφού αναμένεται να τεθεί ακόμη και θέμα ηγεσίας.
Ήδη ο Μιχ. Λιάπης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος εκφράζοντας τη διαφωνία του και επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία μπαίνει σε παρατεταμένη κρίση. Επίσης, ο Δ. Κωνσταντάρας θα είναι υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ, ενώ και άλλα στελέχη της ΝΔ είναι σε επαφή με τον Γ. Καρατζαφέρη. Την ίδια στιγμή οι οργανώσεις του κόμματος παρουσιάζουν σημεία διάλυσης και εκφράζονται αμφιβολίες για το αν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας σκληρής προεκλογικής εκστρατείας και μάλιστα μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς για την παράταξη συνθήκες.
Πάντως στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές ο Κ. Καραμανλής θα πορευθεί χωρίς το πρόβλημα που άκουγε στο όνομα Γ. Μανώλης. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής την περασμένη Δευτέρα, παραιτήθηκε, όπως είχε δεσμευτεί, από το βουλευτικό αξίωμα, νωρίτερα απʼ ό,τι είχε προαναγγείλει, φοβούμενος ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα επισκίαζαν την «ηρωική έξοδό» του και θα του… έκλεβαν τη δόξα. Στη δήλωσή του προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι αν επιλέξει τις πρόωρες εκλογές θα χρεωθεί μια εκλογική ήττα και ενδεχομένως την ευθύνη για μια πιθανή διάσπαση της παράταξης. Παράλληλα κατηγόρησε Γ. Σουφλιά και Ντ. Μπακογιάννη ότι εισηγούνται πρόωρες εκλογές για να προωθήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.
Οριακές καταστάσεις
ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ σημείο βρίσκονται τα πράγματα στον ΣΥΝ, μετά και την απόρριψη από την Κεντρική Επιτροπή της πρότασης του Αλ. Τσίπρα για τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου. Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις που διατυπώνονται δημόσια από στελέχη για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, ενώ ορισμένοι δεν κρύβουν τους φόβους τους για το ενδεχόμενο στις εθνικές εκλογές να μην μπει στη Βουλή ο ΣΥΝ.
ΑΠΡΟΟΠΤΕΣ εξελίξεις στην υπόθεση της Ζήμενς. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες αποφάσισε να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ παράλληλα διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα σε βάρος του ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού, ο οποίος διερευνά το σκάνδαλο. Η έρευνα ξεκίνησε αυτεπάγγελτα και ο ανακριτής «ελέγχεται» για παραλείψεις και παράβαση καθήκοντος. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για καθυστερημένη αντίδραση του κ. Τέντε, ενώ υποστήριξε ότι με τους χειρισμούς του ο κ. Ζαγοριανός «συσκότισε» αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο 2004-07 σε σχέση με προμήθειες της Ζήμενς. Στο μεταξύ, το Συνταγματικό Δικαστηρίο της Γερμανίας αποφάσισε τη μη έκδοση του Μιχ. Χριστοφοράκου.


Σχολιάστε εδώ