υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

-Μύριζε εκλογές στο υπουργείο Εξωτερικών μέρες πριν και έτσι όποιος πρόλαβε τον Κύριο (ή μάλλον την Κυρία) είδε.
Την Τρίτη, μία ημέρα πριν από την αναγγελία των πρόωρων εκλογών, συνεδρίασε εσπευσμένα το Ανώτατο Υπηρεσιακό για να φροντίσει τις «λεπτομέρειες» της τελευταίας στιγμής.
Ακόμη και αυτήν την ώρα πάντως το μήνυμα δόθηκε από την κ. Μπακογιάννη και προς την Προεδρία της Δημοκρατίας. Έτσι ο στενότατος συνεργάτης του Κ. Παπούλια, ο πρέσβης Κ. Μπίκας, ενώ περίμενε την πρεσβεία στο Βερολίνο βρέθηκε στο… Κάιρο. Το Βερολίνο κλήρωσε στον «δικό μας» άνθρωπο, πρέσβη Δ. Ράλλη, ο οποίος διέπρεψε διά της συμβολικής παρουσίας του στην πρεσβεία στη Λευκωσία.
8Ο Γ. Οικονομίδης (συγγραφεύς και ευθυμογραφικού αυτοβιογραφικού βιβλίου) από το γραφείο του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ι. Παπαθανασίου ανέλαβε την πρεσβεία της Χάγης και ο Χ. Λάζαρης της Στοκχόλμης.
DΕυτυχώς υπάρχουν και διπλωμάτες που δεν φοβούνται τα δύσκολα. Τον Π. Μακρή, που με μοναδικό θάρρος εκπροσώπησε τη χώρα μας στην ιρακινή πρωτεύουσα όλα αυτά τα χρόνια, ζήτησε να διαδεχθεί ο Μ. Καραφωτιάς…
-Υπήρχαν και οι άτυχοι στη Διπλωματική Υπηρεσία. Ο Αρ. Σάνδης δέχθηκε να αναλάβει τη θέση του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, θητεία που μάλλον δεν θα είναι μεγαλύτερη του διμήνου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γρ. Δελαβέκουρας (ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας και του βαθμού, απέφυγε τις παγίδες και τις κακοτοπιές, ενώ στο βιογραφικό του έχει και προϋπηρεσία στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου) παραιτήθηκε από το μεταπτυχιακό στην Αμερική, ενώ σε άλλο κλίμα ο Αλ. Μαλλιάς πρόλαβε και ενσωματώθηκε στη θέση του συμβούλου της (απερχόμενης ούτως ή άλλως) υπουργού Εξωτερικών.
8Παράταση θα ήθελε και ο Φωτής Ξύδας στην Άγκυρα, θεωρώντας ότι μπορεί να υπηρετήσει και την πολιτική του Γ. Παπανδρέου στα ελληνοτουρκικά. Αλλά μάλλον έχουν καλή και πλήρη ενημέρωση στην Ιπποκράτους για τα τεκταινόμενα στο υπουργείο Εξωτερικών και έτσι θα είναι άμεσο το Ανώτατο Υπηρεσιακό, μόλις υπάρξει κυβέρνηση με καθαρή αυτοδυναμία.
DΣτη Ρώμη πηγαίνει ο Μίκης Καμπάνης που, αφού πέρασε για ένα σύντομο διάστημα από τη θέση του ΣTʼ Διευθυντή βγάζοντας πολλά κάστανα από τη φωτιά, ώστε να μην τσουρουφλιστεί η πολιτική ηγεσία, απέφυγε τα χειρότερα και τη θέση του γενικού γραμματέα. Από τη Ρώμη πάει στη σύνταξη ο Χάρης Ροκανάς που διετέλεσε γ.γ. του υπουργείου, αλλά και να ήθελε δεν προλάβαινε να πάρει παράταση ή θέση ειδικού συμβούλου ως έμπειρος επαγγελματίας και στενός φίλος της Αγίας Οικογένειας. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι η αποχαιρετιστήρια δεξίωση όταν έφυγε για Ρώμη οργανώθηκε στη βίλα της οικογένειας Μητσοτάκη στη Γλυφάδα με δεκάδες καλεσμένους, με πρωτοβουλία της προϊστάμενης του υπουργού Ντ. Μπακογιάννη.
-Στις 2 Οκτωβρίου ορίσθηκε να συζητηθεί στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης προς έγκριση το «Σχέδιο Σύστασης» που έχει καταρτίσει ο «ραπορτέρ» γάλλος βουλευτής Μισέλ Ινό. Το «Σχέδιο Σύστασης» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνει σειρά συστάσεων προς την Τουρκία, ιδιαίτερα χρήσιμες για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις άλλες μη μουσουλμανικές μειονότητες. Συγχρόνως όμως, και εδώ είναι το ωραίο, περιλαμβάνει και σειρά συστάσεων προς την Ελλάδα (για εκλογή μουφτήδων με κατάργηση της Σαρίας, άδεια λειτουργίας συλλόγων που έχουν στον τίτλο τον όρο «τουρκικός» κ.λπ.).
8Το πιο γλαφυρό της υπόθεσης είναι ότι ο κ. Ινό επανειλημμένα αναφέρει ότι δεν μπορεί τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα να τίθενται υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.
Το αναφέρουμε γιατί ακριβώς στην αμοιβαιότητα παραπέμπει ο τίτλος της έκθεσης του κ. Ινό «Θρησκευτική ελευθερία και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη (Ανατολική Ελλάδα)».
Αλλά, όπως μάθαμε, ήταν απαράβατος τουρκικός όρος για να δοθεί το πράσινο φως στη διεξαγωγή της έρευνας, να υπάρχει στο ίδιο κείμενο συσχετισμός με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Και έτσι σε ένα ακόμη κείμενο εισάγεται διά της πλάγιας οδού η λογική της αμοιβαιότητας. Δηλαδή αυτό ακριβώς που λέει ο κ. Ερντογάν: Θεολογική Σχολή της Χάλκης ζητάτε; Δώστε πρώτα μουφτήδες και εκπαιδευτικά της μειονότητας στη Θράκη…
DΠλησιάζει η στιγμή της ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων των μεγάλων κομμάτων και το ενδιαφέρον παραμένει για το τι θα πράξουν στη Ροδόπη και στην Ξάνθη. Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει κάκιστα δείγματα γραφής. Ο κ. Τ. Μάντατζη στην Ξάνθη προκάλεσε πολλά προβλήματα με τη στάση του, ενώ δεν έχουν ξεχασθεί τα κηρύγματά του ως προέδρου της «Συμβουλευτικής» περί τουρκισμού. Όσο για την κ. Καραχασάν, μετά τις νομαρχιακές εκλογές, που ρίχθηκε στον λάκκο των λεόντων, ακολούθησε την… πεπατημένη.
-Όπως τα έχουμε καταφέρει, οι περισσότεροι δρόμοι στην περιοχή καταλήγουν στην Ίωνος Δραγούμη όπου στεγάζεται το τουρκικό προξενείο. Ο κ. Χατζηοσμάν στην Κομοτηνή έχει μαζευτεί αρκετά τελευταία και είναι εμφανής η προσπάθειά του να μην προκαλεί, ώστε να παραμείνει στις λίστες του ΠΑΣΟΚ. Στην Κομοτηνή ο Α. Ιλχάν από τη ΝΔ θα διεκδικήσει την εκλογή του κόντρα στον Ευριπίδη Στυλιανίδη, που όπως κι αν το δεις είναι δύσκολος αντίπαλος μετά το πέρασμα από τρία υπουργεία.
8Η τραγωδία των κομμάτων στη Θράκη είναι ότι νοιάζονται για τη μία ή τις δύο έδρες και όχι για το εθνικό συμφέρον και έτσι καθιστούν τον εκάστοτε πρόξενο «τροχονόμο» υποψηφίων και ψηφοφόρων…
DΕπιστολή που απηύθυνε η «Υπό ελλήνων ιδρυθείσα Ορθόδοξος Ουγγρική Εκκλησιαστική κοινότητα Βουδαπέστης» τα βάζει με τον πρέσβη στη Βουδαπέστη Σπύρο Γεωργιλέ και με βαρείς χαρακτηρισμούς τον καταγγέλλει ότι σχεδόν υπονόμευσε την έκθεση για την «Ελληνική κληρονομιά. Η ελληνική ορθόδοξος διασπορά στην Ουγγαρία 17ος-18ος αιώνας» που διοργάνωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία στο Ιστορικό Μουσείο Βουδαπέστης. Αναμένουμε, εάν υπάρχει, και την απάντηση του κ. πρέσβη.


Σχολιάστε εδώ