Τους πετάει όλους έξω!

Ακριβείς πληροφορίες από παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη λάβει τις οριστικές του αποφάσεις και αναμένεται να καταστήσει σαφείς τις διαθέσεις του στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κατά τέτοιον τρόπο μάλιστα που δεν θα αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Δεν θα αναφερθεί βέβαια σε συγκεκριμένα ονόματα βουλευτών και δεν θα υπαινιχθεί υποθέσεις στις οποίες ενεπλάκησαν τα προηγούμενα χρόνια, θα μείνει ωστόσο πιστός στη λογική ότι «η κρίση μου θα είναι αυστηρή για τα πρόσωπα που ζημίωσαν την παράταξη και πλήγωσαν τους πολίτες».
Οι… άμεσα ενδιαφερόμενοι είχαν πάρει το μήνυμα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ήλπιζαν ωστόσο ότι αν οι εκλογές καθυστερούσαν θα είχαν τον χρόνο νʼ αλλάξουν τις διαθέσεις του κ. Καραμανλή. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες και μετά την προκήρυξη των εκλογών το μήνυμα του Μαξίμου ήταν ακόμη πιο σαφές και οι βουλευτές αυτοί κατάλαβαν ότι δεν θα γλίτωναν τον εξοστρακισμό. Προκειμένου λοιπόν να εκδιωχθούν και να φύγουν «πολιτικά ατιμασμένοι», επέλεξαν να κάνουν ηρωική έξοδο.
Ξεμπάρκαρε ο Βουλγαράκης
Έτσι, μετά τον Μιχ. Λιάπη, την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ανακοίνωσε προχθές το βράδυ και ο Γιώργος Βουλγαράκης. Ο πρώτος επιτιθέμενος προσωπικά κατά του Κ. Καραμανλή και προαναγγέλλοντας περιπέτειες για τη Νέα Δημοκρατία, ο δεύτερος καταγγέλλοντας στελέχη της παράταξης για «κανιβαλισμό» και «ανθρωποφαγία», ενώ υποστήριξε ότι δεν είχε καμιά ανάμιξη στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Τόσο ο κ. Λιάπης όσο και ο κ. Βουλγαράκης δεν επρόκειτο να περιληφθούν στις εκλογικές λίστες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή ο δεύτερος επιχείρησε να επικοινωνήσει και με τον κ. Καραμανλή και με τον κ. Αγγέλου, αλλά κανείς από τους δύο δεν βγήκε στο τηλέφωνο κι έτσι κατάλαβε ότι το θέμα του είχε κριθεί.
Εκτός θα μείνει σίγουρα ο Αρ. Παυλίδης, που με τη συμπεριφορά του έχει εξοργίσει πέραν του πρωθυπουργού και τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών. «Εμείς τον γλιτώσαμε από το Ειδικό Δικαστήριο κι εκείνος μας κουνούσε το δάκτυλο και μας έκανε μαθήματα ηθικής», λένε χαρακτηριστικά. Την περίοδο εκείνη από το Μαξίμου είχαν προτρέψει τον κ. Παυλίδη μετά την… αθωωτική απόφαση της Βουλής να υποβάλει την παραίτησή του και να εγκαταλείψει τα έδρανα. Εκείνος αρνήθηκε, αντίθετα προχώρησε σε κινήσεις και δηλώσεις που προκάλεσαν την οργή του ίδιου του κ. Καραμανλή. Υποψήφιοι να μείνουν εκτός συνδυασμών είναι επίσης οι βουλευτές Β. Μπασιάκος, Αλ. Κοντός και Π. Δούκας, λόγω της εμπλοκής τους στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Από το περιβάλλον του κ. Κοντού λέγεται ότι για τον ίδιο δεν τίθεται κανένα θέμα και ότι έχει αρμοδίως λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα είναι υποψήφιος. Ερωτηματικό παραμένει ποια θα είναι η τελική απόφαση του κ. Καραμανλή όσον αφορά τον κ. Δούκα, καθώς στο παρασκήνιο ασκούνται έντονες πιέσεις από την πλευρά του πεθερού του Μιλτιάδη Έβερτ. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην αρχηγός έχει διαμηνύσει ότι τυχόν αποκλεισμός του κ. Δούκα θα αποτελέσει «αιτία πολέμου». Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό στον κ. Έβερτ και ενδεχομένως να μη θελήσει να τον δυσαρεστήσει. Η κουμπαριά του με τον κ. Καραμανλή δεν φαίνεται ότι θα γλιτώσει από το… μοιραίο τον κ. Μπασιάκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μόνος που ίσως διασωθεί θα είναι ο Βασίλης Μαγγίνας. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν η απόφαση για «ξεσκαρτάρισμα» θα αφορά και άλλους βουλευτές, αν και κομματικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εκτός συνδυασμών θα μείνουν κι άλλοι και κάνουν λόγο για ονόματα-έκπληξη.
Εκφράζονται μάλιστα εκτιμήσεις ότι μετά τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού το… παράδειγμα των κ. Λιάπη και Βουλγαράκη θα το ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές.
Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι οι εξελίξεις αυτές θα λειτουργήσουν θετικά στη βάση της παράταξης, που μήνες τώρα ζητάει επιτακτικά «να πέσουν κεφάλια», αλλά και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία. «Ο Καραμανλής πρέπει να πετάξει έξω όλους όσοι μας αφαίρεσαν τη δυνατότητα να μιλάμε στα καφενεία», ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις απλών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Αττικής, σε συνομιλίες τους με κομματικά στελέχη.
Βουλευτές σημειώνουν ότι αν ο πρωθυπουργός αυτό που κάνει σήμερα το είχε πράξει έναν χρόνο πριν, σήμερα τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά και άλλη η πορεία της παράταξης.


Σχολιάστε εδώ