Τουρκική «τορπίλη» στον διάλογο μέσω Λιμνίτη

Αναβλήθηκε η έναρξη του δεύτερου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αιτία, η τουρκική στάση, με τη μη τήρηση των υπεσχημένων. Οι παράνομες τουρκοκυπριακές Αρχές επιχείρησαν να εξευτελίσουν Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι επέβαιναν σε 27 λεωφορεία και κατόπιν συνεννόησης μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης, κατοχικών Αρχών και ΟΗΕ θα έπρεπε να μεταβούν μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη στον Κάτω Πύργο, προς την κατεχόμενη Μόρφου, όπου θα πραγματοποιούνταν Θεία Λειτουργία λόγω της εορτής του Αγίου Μάμαντα.
Οι παράνομες τουρκοκυπριακές Αρχές επιχείρησαν να εξευτελίσουν τους κατοίκους του Πύργου ασκώντας εξονυχιστικούς ελέγχους και κατεβάζοντας από το πρώτο λεωφορείο έντεκα Ελληνοκυπρίους. Οι λεγόμενοι αστυνομικοί του ψευδοκράτους ζητούσαν από τους προσκυνητές διαβατήρια και ταυτότητες σαν να ήταν χωριστό κράτος, παρότι είχαν δοθεί κατάλογοι από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο εξονυχιστικός έλεγχος του πρώτου λεωφορείου κράτησε μιάμιση ώρα! Μπορεί να κατανοήσει κάποιος πόση ώρα θα χρειαζόταν για να ελεγχθούν 27 λεωφορεία.
Η συμφωνία
Οι κάτοικοι του Πύργου αρνήθηκαν να συνεχίσουν την εξευτελιστική διαδικασία των κατοχικών Αρχών και τελικά δεν μετέβησαν για τη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου. Η μετάβαση των κατοίκων του Κάτω Πύργου στη Μόρφου μέσω Λιμνίτη αποτελεί τμήμα μιας συμφωνίας που προέβλεπε τη μετάβαση Τουρκοκυπρίων και εποίκων στις 14 Αυγούστου μέσω του Πύργου στα Κόκκινα για να γιορτάσουν τους βομβαρδισμούς της Τουρκικής Αεροπορίας το 1964 σε βάρος των Ελληνοκυπρίων. Η τουρκική πλευρά αθέτησε τη συμφωνία και πυροδοτήθηκε θύελλα αντιδράσεων. Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Κώστας Μιχαηλίδης τόνισε ότι πρόκειται για κοροϊδία, την οποία οι κάτοικοι της κοινότητάς τους και οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να δεχθούν. Ταυτόχρονα άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Αντιδράσεις και Ρεν
ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ υποστηρίζουν ότι η τουρκική πλευρά επιχείρησε να εξευτελίσει και την κυβέρνηση και τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διερωτώνται μάλιστα πώς θα εφαρμόσει η Τουρκία συνολική λύση, όταν αρνείται να τηρήσει μια συμφωνία ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Το ΑΚΕΛ θεωρεί αρνητική την εξέλιξη, όμως, όπως τονίζουν στελέχη του, δεν υπάρχει άλλη οδός πέρα από αυτήν των συνομιλιών. Και ο ΔΗΣΥ θεωρεί απαράδεκτη την τουρκική στάση. Εγείρονται, πάντως, ζητήματα που αφορούν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το Κυπριακό. Πάντως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος βρισκόταν στο Παρίσι, όπου είχε συνάντηση με τον γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενημέρωσε μέσω των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν θα μετέβαινε στη συνάντηση της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα άρχιζε η δεύτερη φάση των συνομιλιών. Την ίδια στιγμή, από τις Βρυξέλλες ο κοινοτικός Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Όλι Ρεν μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προανήγγειλε την έναρξη των εξελίξεων στο Κυπριακό, εφόσον -όπως τόνιζε- από την επόμενη θα έμπαινε στη δεύτερη καθοριστική φάση.


Σχολιάστε εδώ