Στο… χείλος του γκρεμού ο ΣΥΡΙΖΑ!

Οι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν ομόφωνα την πρόταση του ΣΥΝ να είναι επικεφαλής του σχήματος ο Α. Τσίπρας και αντιπρότειναν τον Α. Αλαβάνο, ο οποίος ολοένα και περισσότερο παίρνει αποστάσεις από το κόμμα του οποίου ήταν πρόεδρος επί σειρά ετών. Η στάση του Αλαβάνου έχει προκαλέσει προβληματισμό στη βάση της ανανεωτικής Αριστεράς, οι ψηφοφόροι της οποίας βλέπουν ότι οι δηλώσεις του πριν από περίπου δύο χρόνια ότι αποχωρεί από την ηγεσία του ΣΥΝ δίνοντας ευκαιρία στη νέα γενιά (Α. Τσίπρας) ήταν πομφόλυγες, αφού εκ των πραγμάτων φαίνεται να δίνει τη μάχη να κρατηθεί στην καρέκλα τού επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και στις επικείμενες εκλογές, φράζοντας τον δρόμο στον πρώην εκλεκτό του Α. Τσίπρα.
Ο Α. Αλαβάνος «ακούμπησε» πάνω στις «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ομόφωνα ζητούν να είναι αυτός ο επικεφαλής του σχήματος και σε ένα εξάμηνο να γίνει η οργανωτική διάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποφασίσει το μέλλον του σχήματος στην προοπτική μετεξέλιξής του ουσιαστικά σε ενιαίο κόμμα, όπως επιθυμεί ο Α. Αλαβάνος. Οι ραγδαίες εξελίξεις της τελευταίας στιγμής καθιστούν ορατό το ενδεχόμενο εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ (εάν τελικά κατέβει με αυτό το σχήμα στις εκλογές) προς όφελος φυσικά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βλέπει ότι είναι δυνατή η κατάκτηση της αυτοδυναμίας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί εκτός Βουλής.
Οι πρόωρες εκλογές βρήκαν τον ΣΥΝ και τον
ΣΥΡΙΖΑ στο χειρότερο δυνατό σημείο με τις σχέσεις τους να βρίσκονται στο μηδέν και με ορατό το ενδεχόμενο μιας διάσπασης εάν προχωρούσε η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ο Α. Αλαβάνος προωθούσε ουσιαστικά τη μετεξέλιξή του σε ενιαίο κόμμα, κάτι που είναι «κόκκινο πανί» για την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, η οποία άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών και τη συνακόλουθη εσωκομματική κρίση, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναγύρισαν στη γνώριμη από το παρελθόν εφιαλτική προοπτική του «μπαίνουμε δεν μπαίνουμε στη Βουλή», αν και υπήρχαν στελέχη που έλεγαν ότι καλύτερα που γίνονται τώρα οι εκλογές, αφού έστω και οριακά θα μπούμε στη Βουλή, παρά την άνοιξη που δεν ξέρουμε εάν θα υπάρχουμε ως ενιαίο σχήμα.
Οι κινήσεις του Α. Αλαβάνου κατόρθωσαν να συσπειρώσουν απέναντί του όλες τις εσωκομματικές τάσεις του ΣΥΝ, που είδαν ότι σταδιακά προωθείται η ουσιαστική διάλυση του κόμματος και η διάχυσή του στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου κουμάντο θα έκανε ο ίδιος ο Α. Aλαβάνος μαζί με τις διάφορες συνιστώσες οι οποίες θεωρούν ούτε λίγο ούτε πολύ τον ΣΥΝ εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι λειτούργησε το ένστικτο της κομματικής αυτοσυντήρησης και διαμηνύθηκε ξεκάθαρα στους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ ότι συμμαχία χωρίς σε αυτήν να έχει ηγεμονικό ρόλο ο ΣΥΝ δεν μπορεί να υπάρξει. Η προκήρυξη των εκλογών λειτούργησε λυτρωτικά για το εσωτερικό του ΣΥΝ και τον πρόεδρό του, ο οποίος είδε την προηγούμενη Κυριακή την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος να απορρίπτει την πρότασή του για τη διενέργεια έκτακτου τακτικού συνεδρίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Μάλιστα η απόρριψη της πρότασης ήταν διατασική, δείγμα ότι οι «βαρόνοι» του κόμματος δεν θέλουν στην παρούσα φάση να διαταραχθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες.
Πριν από την ανακοίνωση του Α. Αλαβάνου είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, η οποία με συμφωνία όλων των εσωκομματικών τάσεων πρότεινε στους συμμάχους στον
ΣΥΡΙΖΑ να είναι επικεφαλής του σχήματος ο Α. Τσίπρας, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι στο μέτρο του δυνατού θα εξασφαλίσει «πλουραλιστική κοινοβουλευτική ομάδα» με την εκλογή βουλευτών από τις συνιστώσες. Πάντως, με βάση τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα σύμφωνα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται ανάμεσα στο 3% και το 4%, δεν αναμένεται η εκλογή βουλευτή Επικρατείας, θέση που κατείχε στην απερχόμενη Βουλή ο Γ. Μπανιάς της ΑΚΟΑ. Το ενδιαφέρον στοιχείο των επικείμενων εκλογών -εάν μπει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται εξασφαλισμένο- είναι το πώς θα εξασφαλιστεί η «πλουραλιστική εκπροσώπηση» και τι επίπτωση θα έχει στην επιλογή των ψηφοφόρων η πρόσφατη ιστορία με τις γνωστές δηλώσεις Κοροβέση.
Μπορεί η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών να σήμανε «μορατόριουμ» στα εσωτερικά του ΣΥΝ, ωστόσο ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος συνέχισε τις επιθέσεις του κατά του Α. Αλαβάνου κατηγορώντας τον ότι «έφτασε στο σημείο να χλευάζει το κόμμα (ΣΥΝ) που τον ανέδειξε, τα όργανα που τον εξέλεξαν, όταν επί 30 χρόνια βρίσκονταν σε ηγετικές θέσεις». Μάλιστα είπε ότι δεν είναι δυνατόν ο Α. Αλαβάνος να μιλάει με περιφρόνηση για τον διάδοχο που ο ίδιος υπέδειξε και τον κάλεσε να αποχωρήσει.


Σχολιάστε εδώ