Στην αφετηρία

Το ΠΑΣΟΚ στην αφετηρία της εκλογικής αναμέτρησης εκκινεί με σαφές πολιτικό πλεονέκτημα, καθότι όχι μόνο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά μπαίνει και με συντεταγμένες τις δυνάμεις του στη μάχη. Κάτι ανάλογο ισχύει και για το ΚΚΕ, παρότι το διακύβευμα της εξουσίας κυριαρχεί στις εθνικές εκλογές και ψαλιδίζει την εκλογική επιρροή των μικρότερων κομμάτων. Αντίθετα, η ΝΔ εκκινεί από τη χειρότερη δυνατή θέση, καθότι προτού ο πρωθυπουργός δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις του κυριάρχησε ένα απίστευτο πολιτικό αλαλούμ στις τάξεις της. Είδαμε πανικόβλητους υπουργούς και βουλευτές να πιέζουν δημόσια τον πρωθυπουργό προκειμένου να μην επιλέξει τη λύση των πρόωρων εκλογών. Ταυτόχρονα, οι αντιδρώντες στράφηκαν και εναντίον των φερόμενων ως εισηγητών της λύσης εκλογές, και κυρίως κατά του Γιώργου Σουφλιά.
•Έτσι, η ΝΔ, παραμονές της προεκλογικής περιόδου, επιδόθηκε σε μια άτυπη εμφύλια διαμάχη, με αποτέλεσμα να ενοχοποιηθεί η λύση των πρόωρων εκλογών, την οποία όμως τελικά επέλεξε ο κ. Καραμανλής. Προφανώς, μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά το μόνο που κατάφερε ήταν να πλήξει το κύρος του πρωθυπουργού και της απόφασής του. Αλλά και οι επιθέσεις στον Γιώργο Σουφλιά έπληξαν τελικά τον πρωθυπουργό, αφού ο μεν Σουφλιάς απλώς συμβουλεύει, ο δε Καραμανλής αποφασίζει. Έτσι, εμφάνισαν τον πρωθυπουργό σαν άβουλο όργανο στα χέρια ενός υπουργού. Τέτοια πράγματα…
•Από δυσμενή θέση αφετηρίας εκκινεί και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημόσια σύγκρουση Αλαβάνου – Τσίπρα. Το παράδοξο είναι ότι πρώτα ο κ. Αλαβάνος «βάφτισε με το έτσι θέλω» τον κ. Τσίπρα πρόεδρο του ΣΥΝ και κατόπιν, επειδή ο «μικρός» δεν τράβηξε, στράφηκε κατά της επιλογής του. Εμείς εγκαίρως από τούτο το βήμα είχαμε τονίσει ότι η άριστη λύση για την ηγεσία του ΣΥΝ ήταν ο κ. Κουβέλης, πολιτικός με συγκρότηση και κουλτούρα διακυβέρνησης, και όχι ο νέος και λαμπερός Αλέξης Τσίπρας. Ας πρόσεχε ο κ.
Αλαβάνος κι ας εύχεται το λάθος του να μην το πληρώσει οσονούπω ο ΣΥΡΙΖΑ…


Σχολιάστε εδώ