ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ

Με βάση όσα λένε στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αν κάτι έχει ξεκαθαρίσει με απόλυτο τρόπο ο Γ. Παπανδρέου, είναι ότι «του έχει γίνει μάθημα το πάθημα του Κ. Καραμανλή και ο τρόπος με τον οποίο αποσαθρώθηκε και σάπισε η διοίκησή του». Βέβαια, όπως λένε επίσης, «του έχει γίνει μάθημα και η τελευταία περίοδος παρακμής και σαπίσματος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και όσα συνέβησαν τότε στο επίπεδο της διαχείρισης αλλά και της συμπεριφοράς στελεχών».

Μάλιστα, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού και την κήρυξη των εκλογών, σε μια χαλαρή συζήτηση που είχε κατά τη διάρκεια δείπνου με δύο παλιούς του φίλους και συνεργάτες, ειπώθηκε από τον έναν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Γιώργο, αν είναι να κάνεις και να κάνουμε ό,τι έκαναν οι άλλοι τα τελευταία χρόνια, καλύτερα να μην μπούμε καν στον κόπο να πάμε σε εκλογές».

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να του επισήμανε: «Έμαθα, και έμαθα κάτω από σκληρές δοκιμασίες. Δεν θα αντέξει ο κόσμος να γίνουν τα ίδια. Να μου μιλάτε καθαρά και σκληρά αν βλέπετε ότι πάνε να γίνουν τα ίδια λάθη. Συμφωνώ, αν είναι να κάνουμε τα ίδια, δεν αξίζει…».

Η αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου μετώπου της επόμενης μέρας –αν και εφόσον κερδίσει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ– δηλαδή της διακυβέρνησης, με το με ποιους και πώς θα κυβερνήσει ο Γ. Παπανδρέου, άρχισε λίγους μήνες μετά το τέλος της εσωκομματικής αναμέτρησης τον Νοέμβριο του 2007 και την εδραίωσή του στην ηγεσία.

Το… σταυρόλεξο που έχει να λύσει ο κ. Παπανδρέου είναι «με ποιους θα κυβερνήσει», όχι μόνο σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου (υπουργών και υφυπουργών) αλλά κυρίως στο επίπεδο αυτών που θα κληθούν να στελεχώσουν γενικές γραμματείες, ΔΕΚΟ, Οργανισμούς κ.λπ. Πρόκειται για τα περίπου 5.000 στελέχη που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του κυβερνητικού μηχανισμού.

Ο φόβος των «κουμπάρων», των «κολλητών» και των «golden boys» έχει κάνει τον κ. Παπανδρέου να δώσει σαφείς, ρητές και αυστηρές εντολές στον στενό του συνεργάτη Θανάση Τσούρα, ο οποίος έχει αναλάβει να αναζητήσει από την κοινωνία των πολιτών τους «καλύτερους και πιο καθαρούς».

«Θέλω αδιάφθορους, με κύρος και ήθος», ήταν οι εντολές του, και ο κ. Τσούρας εδώ και μήνες σαρώνει την Ελλάδα, «σκανάρει» πρόσωπα και «ξεσκονίζει» χιλιάδες βιογραφικά. Σύμφωνα με την εντολή του κ. Παπανδρέου, ο κ. Τσούρας αξιολογεί τα νυν κομματικά στελέχη αλλά και νέα και άφθαρτα τοπικά στελέχη με κύρος στις κοινωνίες τους, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης. «Αξιοκρατία είναι το σύνθημα του κ. Παπανδρέου και αυτό θα γίνει πράξη», υποστηρίζουν όλοι οι στενοί συνεργάτες του, τονίζοντας πως για το ΠΑΣΟΚ «δεν υπάρχουν “μπλε”, “πράσινα” και “κόκκινα” παιδιά».

Πάντως, πέρα από αυτό το λεπτό ζήτημα, όλοι πλέον δίνουν έμφαση στην προεκλογική καμπάνια και το πώς θα κινηθεί ο Γ. Παπανδρέου, καθώς φαίνεται ότι θα υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο νέο στυλ, του οποίου μόνο στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες αναμετρήσεις.

Το ντεμπούτο αυτής της τακτικής έγινε στην εκδήλωση του Θησείου, όπου ο Γ. Παπανδρέου, πριν ξεκινήσει την ομιλία του, φορώντας άσπρο πουκάμισο με σηκωμένα μανίκια και σκούρα γραβάτα, έκανε τον κύκλο της εξέδρας και ανέβηκε αφού χαιρέτησε διά χειραψίας όσους βρίσκονταν ακριβώς μπροστά. Η φετινή εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη έτυχε να είναι και η πρώτη πολιτική συγκέντρωση της προεκλογικής περιόδου, η οποία τυπικά ξεκίνησε την ημέρα των γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ολοκληρωθεί στις 4 Οκτωβρίου, την ημέρα των γενεθλίων της ΝΔ.

Μια προσεκτικά σχεδιασμένη καμπάνια, την οποία το ΠΑΣΟΚ είχε προετοιμάσει από καιρό –κυρίως με ευθύνη του Παύλου Γερουλάνου– άρχισε να ξεδιπλώνεται. Στην ουσία, η υλοποίηση του προεκλογικού σχεδιασμού δεν σταμάτησε ποτέ μετά τις ευρωεκλογές. Απλώς εξελισσόταν σε φάσεις και με ενδιάμεσους σταθμούς, καθώς στην Ιπποκράτους θεωρούσαν σχεδόν βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός υπό το βάρος της κατάστασης της οικονομίας θα αναζητούσε εκλογική διέξοδο. Οι εκδοχές που είχαν ετοιμάσει στην Ιπποκράτους για την εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στην 3η Σεπτέμβρη και στη ΔΕΘ ήταν δύο: κανονικά ή με προκηρυγμένες εκλογές.

Η επικοινωνιακή στρατηγική είναι προσανατολισμένη σε θετικά μηνύματα κατά κύριο λόγο, θα υπάρχουν όμως και αιχμές για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, οι οποίες θα κλιμακωθούν αναλόγως της ατμόσφαιρας που θα επικρατήσει.

Κύριο μέλημα, τουλάχιστον μέχρι αυτήν την ώρα, είναι να μην μπει το ΠΑΣΟΚ σε φάση όξυνσης και κάθετης πόλωσης, την οποία –όπως λένε– θα επιδιώξει η ΝΔ προκειμένου να αυξήσει τη συσπείρωσή της.

Ένα τμήμα της καμπάνιας θα αντιπαραβάλλει τις λογικές που, σύμφωνα με την Ιπποκράτους, διέπουν τα δύο κόμματα: «Από τη μια οι δυνάμεις που λυμαίνονται τον πλούτο των Ελλήνων και λειτουργούν ληστρικά, εξυπηρετώντας συμφέροντα των ιδίων και ημετέρων, από την άλλη η δέσμευση για μια πολιτική δημιουργική και όχι συμφεροντολογική, που έχει στόχο την αύξηση του εθνικού πλούτου και τη δίκαιη διανομή του σε όλους». Θα υπάρχουν αναφορές «στις δυνάμεις του Έλληνα και στη δυνατότητά του να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον όταν υπάρχει κυβέρνηση που δουλεύει γιʼ αυτό και μπορεί να διαμορφώσει τις αναγκαίες συνθήκες». Στα τηλεοπτικά σποτ στα οποία θα πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Παπανδρέου τα μηνύματα θα απευθύνονται σε όλους τους Έλληνες, ενώ με μια σειρά άλλων το ΠΑΣΟΚ θα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται 8-10 ανοιχτές συγκεντρώσεις και ομιλίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε μεγάλες πόλεις και πολλές επισκέψεις και περιοδείες.

Η καμπάνια θα εξελιχθεί σε όλα τα Μέσα –ραδιόφωνο, τηλεόραση, Τύπος, διαδίκτυο, αφίσες–, ο προϋπολογισμός της Ιπποκράτους όμως είναι περιορισμένος. Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου έκαναν λόγο για αυστηρές προειδοποιήσεις του προς όσους ασχολούνται με τα οικονομικά και για «εμμονή» του να μη δέχεται το κόμμα «ούτε ένα ευρώ» από προσφορές μελών και φίλων αν δεν είναι πλήρως ελεγμένη η προέλευσή του.

Πάντως, σε ό,τι αφορά το αμιγές πολιτικό μέρος και το διακύβευμα που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, την οικονομία, στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου εκτιμούν και αναμένουν ότι θα υπάρξει πίεση και επίθεση από τη ΝΔ για να παρουσιάσει το πλήρες πρόγραμμά του για την αντιμετώπιση της κρίσης και την οικονομική ανάκαμψη.

Εκτιμούν επίσης πως η Ρηγίλλης θα προσπαθήσει να «αποδείξει» πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομία ή ότι το πρόγραμμά του δεν είναι τόσο ανώδυνο όσο ισχυρίζεται. Στην Ιπποκράτους ετοιμάζουν την απάντηση κατʼ αρχάς με την εμφάνιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ.


Σχολιάστε εδώ