Σαρκοζί, Μέρκελ και Μπράουν κόβουν τα μπόνους των τραπεζιτών!

Στον αγώνα αυτόν ήμασταν μόνοι μας. Το χειρότερο ήταν ότι κι όταν ακόμη δημοσιεύαμε επίσημα στοιχεία για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που πήγαιναν στις τσέπες μιας μικρής ομάδας φίλων, κανένας δεν συγκινείτο, κανενός το αυτί δεν ίδρωνε, σε σημείο που πολλοί αναγνώστες μας έκαναν δεύτερες σκέψεις για το πού καταλήγουν τελικά αυτά τα λεφτά.
Και ξαφνικά, δύο εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο της ομάδας των 20 ισχυρότερων κρατών του κόσμου, τη γνωστή G-20, αναδεικνύεται ως κυρίαρχο θέμα της Συνόδου η μείωση των προκλητικών αμοιβών των στελεχών των τραπεζών.
Το θέμα δεν έρχεται με πρωτοβουλία κάποιων υπουργών ή κάποιων στελεχών της ομάδας G-20. Την κορυφαία αυτή κίνηση την κάνουν οι ηγέτες των τριών ισχυρότερων κρατών της ΕΕ, η Μέρκελ της Γερμανίας, ο Σαρκοζί της Γαλλίας και ο Μπράουν της Βρετανίας, έστω και με κάποια καθυστέρηση.
Σε κοινή επιστολή τους στον σουηδό πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΕΕ, Φρέντερικ Ράινφελντ, οι τρεις ηγέτες βάζουν κατά τον πλέον επίσημο τρόπο το θέμα στη Σύνοδο των G-20, ζητώντας τα εξής:
= Να ισχύσουν δεσμευτικοί κανόνες για τις αμοιβές, με σκληρές ποινές σε περίπτωση παράβασής τους, ακόμη και επιστροφή των χρημάτων.
= Να σταματήσουν να δίνονται μπόνους με βάση βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά κυρίως με τη συνολική μεσοπρόθεσμη πορεία των τραπεζών.
= Να θεσπισθούν μέτρα εποπτείας των κανόνων που θα αποφασιστούν.
Αλλά γιατί τέτοια ευαισθητοποίηση τώρα, πέραν φυσικά του ότι τα golden boys θεωρούνται ως έναν βαθμό υπεύθυνα για την κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα;
Όπως γράφουν έγκυρες γαλλικές κυρίως εφημερίδες, οι ηγέτες των κρατών αυτών, και ιδίως ο Σαρκοζί, αντελήφθησαν και εισέπραξαν τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση της κοινωνίας για τα προκλητικά ποσά που λαμβάνουν τα στελέχη των τραπεζών. Μιας κοινωνίας ευρωπαϊκής, που ζει τον εφιάλτη της ανεργίας και της αβεβαιότητας.
Έδειξαν έτσι, έστω και αργά, ότι έχουν κεραίες να εισπράττουν τα μηνύματα, πράγμα που δυστυχώς στην πλατεία Συντάγματος και στο Μαξίμου δεν φαίνεται να ισχύει.
Και μια πληροφορία της τελευταίας στιγμής, που δικαιώνει απόλυτα τη θέση της εφημερίδας μας σχετικά με τα μπόνους. Ο οίκος Standard & Poor’s, σε έκθεσή του με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου, γράφει: «Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους στη δυτική Ευρώπη». Τ’ ακούς, κύριε Καραμανλή;
Τα σχόλια περιττεύουν.


Σχολιάστε εδώ