«Προεκλογικό μπαλκόνι» για Καραμανλή – Παπανδρέου η ΔΕΘ!

Η προτεραιότητα αυτή των συγκεκριμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων υπαγορεύεται και από σειρά διαπιστώσεων του Ινστιτούτου Εργασίας στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, που θα δημοσιοποιηθεί στις 14 – 15 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:
• Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση και το 2010.
• Το 2010 το έλλειμμα του Προϋπολογισμού θα εκτιναχθεί στο 8%!
• Με αύξηση του ΑΕΠ περίπου στο 0% η στρατιά των ανέργων θα αυξηθεί κατά 100.000 πολίτες.
• Το αναλογιστικό έλλειμμα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης κυμαίνεται στα 200 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές στο Σύστημα ανέρχονται στα 12,5 δισ. ευρώ από το κράτος και στα 7,5 δισ. από τους εργοδότες.
Και βεβαίως ζούγκλα θυμίζουν οι εργασιακές σχέσεις, με συνεχώς αυξανόμενη την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, με αντίστοιχη μείωση των εισοδημάτων. Επίσης:
• Σε δυσμενέστατη συγκυρία λειτουργούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες το 2010 θα αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων μείωση ρευστότητας, μείωση του κύκλου εργασιών κ.λπ.
Μικρές είναι οι προσδοκίες από τον πρωθυπουργό, καθώς τα συνδικαλιστικά στελέχη όλων των τάσεων (εκτός ΔΑΚΕ) εκτιμούν ότι η αναφορά του κ. Καραμανλή στο διάγγελμα της Τετάρτης σε «πολιτικές που δεν προχώρησαν εξαιτίας αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων» ισοδυναμεί με απόρριψη του υπομνήματος με θέσεις και προτάσεις που του παρέδωσαν οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Μεγάλες είναι οι απαιτήσεις από τον κ. Παπανδρέου. «Καμία ανοχή σε επανάληψη λαθών», διαμηνύουν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΠΑΣΚ/ΔΥ και ζητούν ρητές και κατηγορηματικές δεσμεύσεις στα αιτήματα των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Μάλιστα, στη συνάντηση που προσφάτως είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την ηγεσία της ΓΣΕΕ οι επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ απευθύνθηκαν στον κ. Παπανδρέου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εσάς θα απασχολήσουν τα προβλήματα του τόπου και εσείς θα κληθείτε να δώσετε λύσεις σε αυτά», προεξοφλώντας νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, οποτεδήποτε γίνονταν αυτές.
Η σύμπτωση της ΔΕΘ με την έναρξη προεκλογικού αγώνα μετέτρεψε τις συνδικαλιστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί σε περίπου παραταξιακές κινητοποιήσεις. Στη Θεσσαλονίκη από τις αρχές της εβδομάδας βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας (ΔΑΚΕ) της ΓΣΕΕ Γ. Τσαλικάκης, ο οργανωτικός γραμματέας και ο γραμματέας Τύπου Β. Μουτάφης και Στ. Ανέστης (ΠΑΣΚΕ) αντίστοιχα, οι επικεφαλής του ΠΑΜΕ Γ. Μαυρίκος, Γ. Πέρρος και Θ. Κούτρας, ενώ οι πρόεδροι Γ. Παναγόπουλος και Σπ. Παπασπύρος μετέβησαν στη συμπρωτεύουσα στα μέσα της εβδομάδας. Από την Αυτόνομη Παρέμβαση, για αυστηρά προσωπικούς λόγους, παρέμειναν στην πρωτεύουσα οι Γ. Γαβρίλης και Αλ. Καλύβης. Στη ΔΕΘ την παράταξη εκπροσωπεί ο Ηλ. Βρεττάκος και στις εκδηλώσεις θα παρευρίσκεται και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκης, που παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ μετά την εκλογή του στην Ευρωβουλή.
Όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, δύο είναι οι βασικές συγκεντρώσεις: μία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) και μία δεύτερη του ΠΑΜΕ. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσαλικάκης είχε διαμηνύσει στην ΠΑΣΚΕ ότι η παράταξή του θα αποχωρούσε από το –κοινό– συλλαλητήριο αν σε αυτό συμμετείχαν ομαδικά πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «προσδίδοντας σε αυτό κομματικά χαρακτηριστικά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ:
• Εκτιμά την αναποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα και την αποτροπή μετάβασής της στην πραγματική οικονομία. Στην Ελλάδα οι συνθήκες επιδείνωσης και η κατάσταση ύφεσης μεγεθύνουν τις συνέπειες στην απασχόληση, στην ανεργία, στα εισοδήματα, στο δημόσιο χρέος και στα δημόσια ελλείμματα. Ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών δαπανά πάνω από το 35% του διαθέσιμου εισοδήματος για αποπληρωμή δανείων και καρτών. Ενώ ο δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου το α΄ εξάμηνο του 2009 προσεγγίζει το 20% του ΑΕΠ.
• Ζητάει νέο αναπτυξιακό μοντέλο, εναλλακτική οικονομική πολιτική, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, φορολογική δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού.
• Διαπιστώνει τη σύγκλιση της παραγωγικότητας με τον μέσο όρο της ΕΕ-15 ταχύτερα από την αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού. Ενώ ο κατώτατος μηνιαίος μισθός κυμαίνεται στο 60% του αντίστοιχου χωρών όπως οι Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία και είναι πιο θετικός σε σύγκριση με της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, η ανεργία είναι σε αυξητική τροχιά, ιδιαίτερα στις ηλικίες 34 – 55.
• Προσδιορίζει την απασχόληση των μεταναστών στις 370.000, οι περισσότεροι από τους οποίους, το 80%, έχει μηνιαίο εισόδημα έως 1.000 ευρώ.
• Αναδεικνύει την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη συμπίεση του εργασιακού κόστους.
• Εκτιμά ότι ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος (3655/08) καταγράφεται ως επικίνδυνος πειραματισμός, που επιδεινώνει, μαζί με την οικονομική κρίση, ακόμη περισσότερο την ήδη προβληματική λειτουργία του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Παράλληλα, εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις του για τους κλάδους υγείας θέτουν ζήτημα περικοπής παροχών μέσα από την προώθηση των νέων, ενοποιημένων ρυθμίσεων.
• Θέτει το ζήτημα της πιθανότητας, του κινδύνου, μεγάλο μέρος των νέων με την εργασιακή και ασφαλιστική πολιτική που ακολουθείται να μην μπορέσει ποτέ να πάρει σύνταξη.


Σχολιάστε εδώ