ο δαίμονας των δημαρχείων

*** Πάντως οι προνοητικοί, αυτοί δηλαδή που μύριζαν τις εκλογές να έρχονται σύντομα, φρόντισαν και μάζεψαν τις εκκρεμότητές τους από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και προχθές. Άλλωστε, σε κάθε δημοτικό συμβούλιο όπου βρεθήκαμε αυτές τις ημέρες ήταν κοινή η άποψη ότι οι σύμβουλοι θα κάνουν καιρό να ξανασμίξουν… «Με τη νέα κυβέρνηση», έλεγαν όλοι, ενώ δεν έλειπαν τα πειράγματα από πράσινους σε γαλάζιους και αντιστρόφως.
QQQΕκεί που θα βαρέσουν πραγματικά διάλυση τον επόμενο μήνα είναι στη Νομαρχία Αθηνών, σε επίπεδο βέβαια νομαρχιακού συμβουλίου, αφού οι μισοί σχεδόν σύμβουλοι, από όλα τα κόμματα, θα μπουν στα ψηφοδέλτια της Α΄ και Β΄ Αθηνών. Οι υποψήφιοι πολλοί, ο μόνος… δηλωμένος, πάντως, προς το παρόν είναι ο πρώην αντινομάρχης ο Χάρης ο Πασβαντίδης, ο οποίος, έπειτα από οριακές αποτυχίες στη Β΄ Αθηνών στις προηγούμενες αναμετρήσεις, πιστεύει ότι τώρα ήρθε η σειρά του.
Από εκεί και ύστερα, υποψήφιοι για τις λίστες πολλοί, όπως: ο Γιώργος Καστρινάκης, ο Βασίλης Χρονόπουλος, η Μαρία Ζερβάκη, ο Αργύρης Γιαννόπουλος (γιος του αείμνηστου Ευάγγελου) και η Δανάη Αντωνάκου για το ΠΑΣΟΚ, η Κατερίνα Αδαμοπούλου και ο Αντώνης Δαλακούρας για τη ΝΔ, ο Ηλίας Νικολόπουλος, ο Κώστας Μαρκέτης και η Αλεξάνδρα Μπαλού για το ΚΚΕ, σίγουρα ο Σπύρος Λυκούδης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεδομένη είναι και η κάθοδος του Βαγγέλη Παπαδόπουλου με τον ΛΑΟΣ. Βέβαια, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι σπάνια εξασφαλίζουν εκλόγιμα ποσοστά. Πάντως ο νομάρχης Γιάννης Σγουρός στην τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου της Αθήνας ξεκαθάρισε ότι θα μείνει για να φυλάττει Θερμοπύλες στη νομαρχία και θα περιμένει τους περισσότερους πίσω από τις 5 του
Οκτώβρη…
QQQ Ένας από αυτούς που άργησαν να πάρουν χαμπάρι τι γινόταν στο κεντρικό πολιτικό τοπίο ήταν και ο δήμαρχος του Υμηττού Χρήστος Ζούπας. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου λίγη ώρα πριν ο πρωθυπουργός αναγγείλει πρόωρες εκλογές ο Ζούπας ανακοίνωνε στο ακροατήριο ότι θα πραγματοποιήσει τον ετήσιο δημόσιο απολογισμό του στις… 27 του Σεπτέμβρη. Ο δήμαρχος αναγκάστηκε βέβαια να ακυρώσει τα σχέδιά του και κάποιοι από το συμβούλιο άρχισαν το δούλεμα…
QQQ Φρικτά παράπονα έχουν οι δήμαρχοι των βορείων προαστίων από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά λόγω της έλλειψης ενημέρωσης για την παραπέρα διάνοιξη της λεωφόρου Κύμης. Πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί τους δήμους Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Πεύκης, Κηφισιάς και Μεταμόρφωσης, οι οποίοι έδωσαν μάχες και κατάφεραν να ενταχθεί στον προγραμματισμό των έργων του
ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα νεώτερα από το υπουργείο όμως έχουν στερέψει και οι δήμαρχοι προσπάθησαν επανειλημμένα να δουν τον Σουφλιά, για μια ενημέρωση, μάταια όμως. Ως και τους τοπικούς συλλόγους των Λαρισαίων μάθαμε ότι χρησιμοποίησαν για «μέσο» μπας και συγκινήσουν τον υπουργό, αλλά πού… Πάντως, από το μέτωπο του ΥΠΕΧΩΔΕ, πριν από την προκήρυξη των εκλογών, λεγόταν ότι το έργο ήταν ένα βήμα πριν από τη δημοπράτηση. Τώρα αυτά μπαίνουν στον πάγο.
QQQ Αρνητικά απάντησε η Νομαρχία
Αθηνών στο αίτημα του ΣΕΛΠΕ (Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος) να επεκταθεί το ωράριο των καταστημάτων στα όρια του Δήμου Αθηναίων τη 10η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 12 το βράδυ, στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου φεστιβάλ που διοργανώνει γνωστό περιοδικό μόδας! Το εν λόγω φεστιβάλ έχει αναλάβει γνωστός εκδότης εντύπων λάιφ στάιλ, που έχει και τα δικαιώματα του παραπάνω περιοδικού στη χώρα μας, ο οποίος συζήτησε για την επέκταση με αρκετούς καταστηματάρχες και τον ΣΕΛΠΕ, λογάριαζε όμως χωρίς τη νομαρχία που του χάλασε τα σχέδια. Το νομαρχιακό συμβούλιο ομόφωνα καταψήφισε το αίτημα, με το σκεπτικό ότι θα άνοιγε η Κερκόπορτα ώστε και άλλοι επιχειρηματίες να διοργανώνουν παρόμοια… φεστιβάλ τα οποία θα διαστρέβλωναν το υφιστάμενο ωράριο. Να σημειωθεί ότι κατά της επέκτασης του ωραρίου, πέρα από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, τάχθηκε και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών…
QQQ Πάντα δραστήριος ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ και δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος, δεν εφησυχάζει την προεκλογική περίοδο, αντιθέτως συνεχίζει να «τρέχει»… Έτσι, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο του Λεκανοπεδίου, ο σύνδεσμος διοργανώνει στις 15 του Σεπτέμβρη ευρεία διαβούλευση για το μέλλον της Δυτικής Αθήνας με τα νέα μέτρα και αναμένεται να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για μια ξεχασμένη περιοχή.
QQQ Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας διεκδικεί θέση, με πολλές πιθανότητες, ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος. Η επιτυχημένη πορεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση, η σοβαρότητα και η αποτελεσματικότητά του τον έχουν φέρει πολύ ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου και θεωρείται ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη σ’ αυτήν τη δύσκολη αλλά και καθοριστική περιφέρεια.
QQQ Τώρα με τις εκλογές καλό είναι να μην ξεχνάμε το παρελθόν. Για τις φωτιές στην Αττική μιλάμε και για τις επιπτώσεις τους στην… πολεοδομία. Όχι τίποτα άλλο, αλλά έφτασαν στα αυτιά μας ότι στα Μελίσσια, εκεί στα όρια με Κηφισιά, στα καμένα του 2007 έχουν αρχίσει να φυτρώνουν αντί για δέντρα, βίλες και μεζονέτες. Αληθεύει;
QQQ Με 42 νέους δημοτικούς αστυνομικούς ενισχύεται η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αμαρουσίου. Η πρόσληψή τους έγινε ύστερα από διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας μεγάλος δήμος σαν το Μαρούσι διέθετε μόλις δύο δημοτικούς αστυνομικούς, με αποτέλεσμα ζητήματα όπως το κυκλοφοριακό και η παράνομη στάθμευση, η εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας, αλλά και η φύλαξη των γειτονιών και των σχολείων της πόλης, να μη μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον τρόπο που έπρεπε.
Σ’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση ο δήμαρχος Γ. Πατούλης βάζει τέλος.

3 Ο πρώην γενικός γραμματέας της ΚΕΔΚΕ Χρήστος Παλαιολόγος άφησε την τελευταία του πνοή την εβδομάδα που μας πέρασε. Το ΔΣ της Ένωσης σε ψήφισμά του εκφράζει την οδύνη του για την απώλεια του κ. Παλαιολόγου και επισημαίνει τη σημαντική υπηρεσία που προσέφερε στον θεσμό της αυτοδιοίκησης.


Σχολιάστε εδώ