Νέες εγκαταστάσεις, νέα αρχή για τη ΔΕΘ
Το αίτημα για τη μεταφορά των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης απασχολεί από χρόνια τοπικούς φορείς και κυβερνήσεις. Έχει συνδεθεί μάλιστα με την ανάγκη αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της Έκθεσης, για την ανεμπόδιστη ανάπτυξή της στον 21ο αιώνα, αλλά και με την ανάγκη για την απελευθέρωση μιας σημαντικής έκτασης στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, όπου μπορεί να δημιουργηθεί ένας πολύτιμος «πνεύμονας πρασίνου» για τους Θεσσαλονικείς.
Ο πρωθυπουργός θα έχει το προνόμιο, κατά τη φετινή του παρουσία στη ΔΕΘ, να λύσει τον «γρίφο» της μετεγκατάστασης, ανακοινώνοντας τον τόπο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για τη δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων. Ο ίδιος άλλωστε είχε ανακοινώσει πέρυσι, πάλι από το βήμα της ΔΕΘ, την οριστική απόφαση της κυβέρνησης για τη μετεγκατάσταση της Έκθεσης. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν ληφθεί ήδη από την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη. Δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Καλαφάτης είχε τονίσει εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ότι «η μετεγκατάσταση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου συνεδριακού και εκθεσιακού φορέα για τη Θεσσαλονίκη και για την ευρύτερη περιοχή είναι ένα εγχείρημα ύψιστης, διπλής σημασίας: Αφενός γιατί στον υπάρχοντα χώρο που τώρα λειτουργεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα δημιουργηθεί μητροπολιτικό πάρκο που θα αναβαθμίσει ποιοτικά, περιβαλλοντικά και λειτουργικά την πόλη της Θεσσαλονίκης και, αφετέρου, γιατί η δημιουργία και η λειτουργία ενός νέου εκθεσιακού κέντρου θα δώσει μια νέα, σύγχρονη αναπτυξιακή δυναμική σε ολόκληρη την περιοχή».
Διατηρώντας το… σασπένς σε σχέση με τον χώρο της μετεγκατάστασης μέχρι την πρωθυπουργική ανακοίνωση, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης είχε αρκεσθεί να δηλώσει ότι η αρμόδια επιτροπή που εξέτασε το θέμα έχει προκρίνει δύο περιοχές, μία στη δυτική και μία στη βόρεια Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιες τοποθεσίες, τις οποίες προέκρινε η επιτροπή φορέων, είναι το αγρόκτημα του ΤΕΙ στη Σίνδο και η τοποθεσία Μεράς, στα όρια των Δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας:
1. Το αγρόκτημα του ΤΕΙ στη Σίνδο έχει συνολική έκταση 1.200 στρεμμάτων και απέχει 11 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Η έκταση συνδέεται με την ΠΑΘΕ, την Εγνατία Οδό, τη δυτική είσοδο και την εξωτερική περιφερειακή, αλλά και με το λιμάνι, τη σιδηροδρομική γραμμή, τον δυτικό προαστιακό σιδηρόδρομο και με γραμμές αστικής συγκοινωνίας.
2. Η τοποθεσία Μεράς είναι μια έκταση 780 στρεμμάτων εκτός σχεδίου στα δημοτικά διαμερίσματα Περιβολακίου Λαγκαδά και Λητής Μυγδονίας, βόρεια της Θεσσαλονίκης, που απέχει 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Βρίσκεται κοντά στον άξονα της Εγνατίας Οδού, στον κόμβο του Λαγκαδά, από τον οποίο αρχίζουν οι κάθετοι οδικοί άξονες Κιλκίς, Ευζώνων και Σερρών – Προμαχώνα, που συνδέουν τη χώρα με την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία. Προβλέπεται η σύνδεση της περιοχής με τη Θεσσαλονίκη και μέσω του προαστιακού.
Για τις σημερινές, ιστορικές εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προβλέπεται η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, ενώ ο κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, πρόεδρος της ΔΕΘ και εκφραστής των επιχειρηματικών φορέων της πόλης, ως πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, έχει τονίσει ότι «ο χώρος δεν πρέπει να γίνει απλώς πάρκο, αλλά να συμπεριλάβει κι άλλες χρήσεις, όπως ψυχαγωγικές και πολιτιστικές».
Ο ίδιος έχει εκτιμήσει ότι, αν όλες οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης κινηθούν γρήγορα, η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να έχει νέο εκθεσιακό κέντρο μέχρι το 2012, ώστε να αντιμετωπίσει και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από την εκθεσιακή αγορά της Αττικής και ειδικότερα από το νέο εκθεσιακό κέντρο στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Η διοίκηση της ΔΕΘ ΑΕ, του κρατικού κολοσσού στη διοργάνωση εκθέσεων, με ενεργητικό 274 εκατ. ευρώ το 2008, έχει τονίσει ότι από το 2008 η εταιρεία βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης. «Η χρήση του 2008 σηματοδοτήθηκε από την εξαιρετικά σημαντική εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στα εγκαίνια της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2008, σχετικά με τη μετεγκατάσταση της έκθεσης και τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου», τονίζεται στον απολογισμό 2008 της ΔΕΘ. «Από την πρώτη στιγμή της εξαγγελίας του κ. πρωθυπουργού η ΔΕΘ ΑΕ έχει κάνει όλες τις απαραίτητες μελέτες και ενέργειες αρμοδίως, ώστε να προχωρήσει ταχύτητα η υλοποίηση του έργου. Αναμένουμε την απόφαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και του ΥΠΕΧΩΔΕ περί χωροθέτησης του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα σε επόμενες ενέργειες».
Κλειδί ανάπτυξης
η μετεγκατάσταση
Επί δεκαετίες η ΔΕΘ αποτελεί διεθνές σύμβολο της οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά της χώρας συνολικότερα. Στον Μεσοπόλεμο οι φιλόδοξοι ιδρυτές της Έκθεσης θέλησαν να «φωτίσουν» το μέλλον μιας πόλης που είχε αποτελέσει μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων, αλλά εκείνα τα χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αρκεί να αναφερθεί ότι το 1925, που θεωρείται το έτος ίδρυσης της Έκθεσης, η Θεσσαλονίκη ήταν ελεύθερη μόλις 12,5 χρόνια, είχε υποδεχθεί περίπου 60.000 προσφυγικές οικογένειες από τη Μικρά Ασία, ενώ ανοικτές ήταν οι «πληγές» της πόλης από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1917.
Με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ επιχειρείται ένα νέο άλμα στο μέλλον, καθώς οι νέες εγκαταστάσεις της θα είναι αχανείς συγκριτικά με τις σημερινές, που αναπτύσσονται σε μια επιφάνεια περίπου 180.000 τ.μ.
Με τις νέες εγκαταστάσεις θα γίνει και μια νέα αρχή για τον θεσμό, με βασικό στόχο την ανανέωση του ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων. Οι φορείς της Θεσσαλονίκης προσβλέπουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης, σε μια περίοδο έντονης κρίσης. Όπως είχε τονίσει πρόσφατα ο κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, πρόεδρος της HELEXPO Α.Ε. και της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, είναι τέτοια η ένταση της κρίσης, που «για πρώτη φορά μέσα σε έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη πωλούνται έξι-επτά ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων».
Οι τοπικοί φορείς συνδυάζουν τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, που θεωρείται εφικτό να ολοκληρωθεί μέσα σε μια τριετία, με την επέτειο του 2012, των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Και θεωρούν ότι η επέτειος αυτή «μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να φτιάξουμε μια άλλη πόλη», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν σε υπόμνημα που υπέβαλαν πρόσφατα στον πρωθυπουργό.
Μαζί με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, οι φορείς της Θεσσαλονίκης προτείνουν να προωθηθούν άμεσα πολλά μεγάλα συγκοινωνιακά έργα, που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης, από την ολοκλήρωση του δικτύου του Μετρό ως την αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου και των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Η διοίκηση της ΔΕΘ ΑΕ έχει τονίσει ότι, παράλληλα με την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού, υλοποιεί τη νέα της στρατηγική πολιτική που θα της επιτρέψει μια σταθερή πορεία για τα επόμενα χρόνια. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για την περίοδο 2009-2011, ενώ το στρατηγικό σχέδιο θα διαμορφώνεται συνεχώς ανάλογα με τις εξελίξεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και τη δημιουργία του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου. Ήδη η ΔΕΘ ΑΕ έχει προχωρήσει σε προκαταρκτικές μελέτες και με ευελιξία και τεχνοκρατική προσέγγιση θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του παραπάνω έργου, που είναι στρατηγικής σημασίας.