ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ – Μακριά όμως η αυτοδυναμία
Ωστόσο η αυτοδυναμία, που θα είναι το μέγα ζητούμενο αυτών των εκλογών, φαίνεται πως ακόμα τουλάχιστον δεν είναι ορατή, αφού το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο 35,2%. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα της RASS, η επόμενη Βουλή προκύπτει εξακομματική, αφού οι Οικολόγοι έχουν ποσοστό μεγαλύτερο κι απ’ αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση η αυτοδυναμία προσεγγίζει το 42%, ενώ σε περίπτωση πεντακομματικής Βουλής κυμαίνεται (σε συνάρτηση βέβαια και με ορισμένους άλλους παράγοντες) στο 41,5%.
Πάντα κατά τη δημοσκόπηση της RASS, με την απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές συμφωνεί το 61,1%, ωστόσο το 64% τη χαρακτηρίζει «απόδραση απ’ τα δύσκολα».
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η πλειοψηφία, το 49,7%, θέλει να προκύψει απ’ τις εκλογές μια κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων, αλλά το 62,6% τάσσεται κατά μιας κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Επίσης είναι ενδιαφέρον και το εύρημα σύμφωνα με το οποίο το 54,3% των ερωτηθέντων επιθυμεί να παραμείνει ο Κ. Καραμανλής αρχηγός της ΝΔ ακόμα κι αν η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα στις ερχόμενες εκλογές. Ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 78,2%.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2) είναι:
• ΝΔ 29,5%.
• ΠΑΣΟΚ 35,2%.
• ΚΚΕ 7,1%.
• ΛΑΟΣ 6,1%
• ΣΥΡΙΖΑ 3,3%.
• Οικολόγοι-Πράσινοι 3,9%.
• Αδιευκρίνιστη ψήφος 10,8%.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο πολύ χαμηλό 63,7%, ενώ του ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στο 83,8%. Η ΝΔ καταγράφει διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ (7,1%), τον ΛΑΟΣ (5,3%), αλλά και σ’ ένα πολύ υψηλό ποσοστό, 14,8%, προς την αδιευκρίνιστη ψήφο.
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) ο Κ. Καραμανλής προηγείται με 42,1% έναντι 40,7% του Γ. Παπανδρέου.
Ενώ στην παράσταση νίκης (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ είναι συντριπτική, αφού το 65,5% πιστεύει πως τις εκλογές θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ και μόνο το 28,5% ότι θα κερδίσει η ΝΔ.
Να μείνει ο Καραμανλής…
Όπως προαναφέραμε, το 54,3% των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΕΣ 5 και 6) θέλει να παραμείνει αρχηγός της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής και στην περίπτωση που η ΝΔ χάσει τις εκλογές, έναντι του 34,3% που ζητά να παραιτηθεί. Ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το ποσοστό όσων θέλουν να παραμείνει αρχηγός της ΝΔ ακόμα και ύστερα από ήττα ανέρχεται στο 78,2%.
Τη συμφωνία τους με την απόφαση του Καραμανλή για πρόωρες εκλογές (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) εκφράζουν οι 6 στους 10 εκ των ερωτηθέντων (61,1%) και τη διαφωνία το 33%.
Ωστόσο (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) μόνο το 33,3% χαρακτηρίζει τις εκλογές πράξη ευθύνης, αντίθετα το 64% τις θεωρεί απόδραση απ’ τα δύσκολα.
Ενώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 9) το 50,8% πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στην απόφαση για πρόωρες εκλογές λόγω των αδιεξόδων που δημιούργησε η διακυβέρνηση της ΝΔ, το 15,9% την αποδίδει στην επιμονή του ΠΑΣΟΚ για εκλογές, το 15,4% στις πιέσεις των οργανωμένων συμφερόντων και το 14,1% στην ανάγκη νωπής λαϊκής εντολής.
«Ναι» σε κυβερνήσεις συνεργασίας,
«όχι» σε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ…
Ένα σημαντικό εύρημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 10) είναι αυτό σύμφωνα με το οποίο το 49,7% των ερωτηθέντων θέλει να προκύψει από τις εκλογές μια κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων, έναντι του 23,7% που επιθυμεί μονοκομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και του 19,6% που θέλει μονοκομματική κυβέρνηση ΝΔ.
Ωστόσο, απ’ την άλλη μεριά (ΠΙΝΑΚΕΣ 11 και 12), το 62,6% λέει «όχι» ή «μάλλον όχι» σε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έναντι του 35,9% που λέει «ναι» ή «μάλλον ναι».
Τη συγκυβέρνηση αυτή αποδέχονται περισσότερο οι ψηφοφόροι της ΝΔ, με ποσοστό 45,4%, και λιγότερο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 23,4%.
Δεν είναι έτοιμο το ΠΑΣΟΚ…
Ενδεικτικό του γεγονότος ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δημιουργήσει ρεύμα υπέρ του και απλώς εισπράττει τη δυσαρέσκεια από τη διακυβέρνηση της ΝΔ είναι και το εύρημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 13) σύμφωνα με το οποίο το 50,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει, έναντι του 47,7% που εκτιμά ότι είναι έτοιμο.
Ενώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 14) το 33,9% εκτιμά ότι τα πράγματα θα ήσαν καλύτερα αν ήταν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, το 30,9% λέει ότι θα ήσαν χειρότερα και το 26,5% λέει ότι τα πράγματα δεν θα ήταν ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα…
TAYTOTHTA EΡEYNAΣ
Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 31 Αυγούστου έως και 4 Σεπτεμβρίου 2009.
Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα προσωπικών συνεντεύξεων σε νοικοκυριά.
Μέγεθος δείγματος και περιοχή έρευνας: 2.001 συνεντεύξεις σε ολόκληρη τη χώρα (Στις ερωτήσεις που αφορούν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό απάντησαν 619 ερωτώμενοι 3-4 Σεπτεμβρίου).
(δειγματοληπτικό σφάλμα + 2,2%).
Η RASS είναι μέλος της SOMAR, της WAPOR και του ΣΕΔΕΑ.