Λίγοι και πάλι οι νέοι στα ψηφοδέλτια

Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα ακολουθεί και σε αυτές τις εκλογές το μοντέλο της δημόσιας πρόσκλησης για προτάσεις ή αυτοπροτάσεις υποψηφίων, χρησιμοποιώντας και το διαδίκτυο. Χθες έληγε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και μέχρι σήμερα καλούνται οι Νομαρχιακές Επιτροπές να τις συγκεντρώσουν και να τις αξιολογήσουν. Ακολούθως αναλαμβάνει η Κεντρική Επιτροπή Υποψηφιοτήτων, ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι έτοιμο μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με διαρροές από την Ιπποκράτους, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δώσει εντολή να επιλεγούν νέοι υποψήφιοι με γνώσεις αλλά και διασυνδέσεις στην τοπική κοινωνία, σε συλλογικότητες και οργανώσεις. Ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό αν πράγματι θα ακολουθηθεί η επιθυμία του αρχηγού, καθώς αυτήν τη φορά, λόγω διαφαινόμενης νίκης, είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, καθώς πιέζουν και όλοι σχεδόν οι παλαιότεροι πολιτευτές. Η στήλη έχει δώσει από τον Δεκαπενταύγουστο τα πρώτα ονόματα από τον χώρο της Νεολαίας που συζητείται η υποψηφιότητά τους. Με την ανακοίνωση των εκλογών και την ένταση των διαδικασιών στο Κίνημα, μπορούμε να καταγράψουμε όσα έχουμε μέχρι στιγμής. Σημειώνουμε ωστόσο ότι η διαδικασία εντάχθηκε μετά το κλείσιμο της στήλης, οπότε πιθανώς να μας διαφύγουν ορισμένοι. Επίσης ακούμε ότι μεγαλοστελέχη κοντά στον ΓΑΠ κάνουν προτάσεις για μερικούς νέους υποψηφίους, τα ονόματα των οποίων όμως δεν έχουν διαρρεύσει. Σε αυτούς θα επανέλθουμε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Α΄ Αθήνας προκρίνεται εκ νέου υποψηφιότητα της Κατερίνας Διαμαντοπούλου, ενώ αναζητείται ένας ακόμη υποψήφιος, κατά προτίμηση από τον χώρο του φοιτητικού συνδικαλισμού (γενιά του άρθρου 16). Στη Β΄ Αθήνας θα είναι μάλλον υποψήφιοι ο Νίκος Μαδεμλής, ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος, η Μαίρη Ματσούκα και ο Σταύρος Μηλιώνης. Στον Πειραιά θα δοκιμάσουν την τύχη τους οι γόνοι παλαιών βουλευτών Έλλη Ντεντιδάκη και Νίκος Παπασπύρου, ενώ για την ίδια Περιφέρεια εξετάζεται σοβαρά η υποψηφιότητα του πρώην γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παντελή Καμά. Στη Θεσσαλονίκη εξετάζονται οι περιπτώσεις των προερχόμενων από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ Αργύρη Αργυριάδη, Αντώνη Σαουλίδη, Χρόνη Κουσαλίδη και Μιχάλη Παππού ενώ αναζητείται εξίσου όμορφη και δυναμική γυναικεία υποψηφιότητα για να ντουμπλάρει την Εύα Καϊλή.
Η Πετρούλα Ντελεδήμου, μετά τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο, θα είναι εκ νέου υποψήφια στη Μαγνησία. Υποψήφιοι θα είναι και πάλι επίσης ο Κώστας Τριαντάφυλλος στη Χίο και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην Αρκαδία. Στη Μεσσηνία θα δοκιμάσει την τύχη της η αγαπητή σε πολλούς, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία θα έχουμε υποψήφια τη Ζέφη Δημαδήμα. Στην Ημαθία θα είναι υποψήφιος ο δυναμικός νομαρχιακός σύμβουλος και στέλεχος της Νεολαίας Άγγελος Τόλκας, ενώ συζητείται και το όνομα του Θανάση Γικόνογλου (υιού πρώην βουλευτή). Από υιούς βουλευτών έχουμε ακόμη τα ονόματα του Αλέξανδρου Πετσάλνικου στην Καστοριά, του Θωμά Στάικου στη Φθιώτιδα και του Γιώργου Ντούσκα στην Πρέβεζα. Συζητείται έντονα επίσης και πάλι η υποψηφιότητα της Ρόζας Βρεττού στη Λευκάδα. Ο Άκης Βαγιάκος θα είναι μάλλον και πάλι υποψήφιος στη Βοιωτία. Η υποψηφιότητα του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ομαδάρχη της Νεολαίας Νίκου Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο, παρότι συζητείται, μάλλον δεν θα προχωρήσει, καθώς και ο ίδιος δείχνει να μην το επιθυμεί ιδιαιτέρως. Στην Πάτρα ίσως να είναι πάλι υποψήφια η Μαρία Κακαβάνη. Όσον αφορά τις πράσινες νεανικές υποψηφιότητες, σημειώνουμε και πάλι τα τρία στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν τις επιλογές. Πρώτον, τις τυχόν επιλογές – εκπλήξεις της ηγεσίας. Δεύτερον, την κατεύθυνση ορισμένων προς την τοπική αυτοδιοίκηση ή το οργανωτικό κομμάτι του κόμματος. Και τρίτον, φυσικά, τα ερείσματα άλλων παλαιότερων υποψηφίων…
Στη Ρηγίλλης, από την άλλη, είχαμε τις προηγούμενες 10 ημέρες μια καταγραφή υποψηφιοτήτων και από τον χώρο της Νεολαίας. Σε αυτό το επίπεδο, των προτάσεων δηλαδή από τις οργανώσεις, δεν ακούσαμε κάτι ιδιαίτερο, αν και το κόμμα επιθυμεί να έχει νέες γυναίκες υποψήφιες, κυρίως στην Περιφέρεια. Λόγω των εξελίξεων, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να έχουμε βουλευτική υποψηφιότητα από κάποιον από τους «δελφίνους» της ΟΝΝΕΔ. Στην Αθήνα δεν αναμένουμε εκπλήξεις καθώς ήδη προκρίνονται οι υποψηφιότητες του προέδρου του ΟΝΑ Βασίλη Κικίλια (με τη στήριξη τριών υπουργών), του Χρήστου Τεντόμα και ίσως της Αλεξίας Έβερτ, ενώ αναζητείται και μια νεαρότερη υποψήφια είτε από την ΟΝΝΕΔ είτε από την κοινωνία. Στον Πειραιά είναι μάλλον σίγουρη η υποψηφιότητα του γραμματέα της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ Κώστα Κατσαφάδου, ενώ στο άλλο λιμάνι, την Πάτρα, συζητείται και πάλι το όνομα της Χριστίνας Αλεξοπούλου και ορισμένων άλλων στελεχών. Στη Θεσσαλονίκη ακούμε τα ονόματα της Άννας Ευθυμίου, του Δημήτρη Παππά, της Λιάνας Γούτα, ενώ έχει μπει στο παιχνίδι και το όνομα του Δημήτρη Κούβελα, υιού πρώην υπουργού. Ακούμε ακόμη να προκρίνονται οι υποψηφιότητες του Διονύση Σταμενίτη (προέδρου ΕΤΑ, πρωτοπαλίκαρου του Αντώνη Σαμαρά) στην Πέλλα και του Βασίλη Κοντοζαμάνη (προέδρου ΕΟΦ) στην Αρκαδία. Στην ίδια περιφέρεια απομακρύνεται η πιθανότητα υποψηφιότητας του γνωστού μεγαλοστελέχους της ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ Νίκου Κωστόπουλου, μια και μάλλον προκρίνεται η επανεμφάνιση του πατρός του Δημήτρη. Στην Κορινθία οι υποψηφιότητες Χρήστου Δήμα (υιός Σταύρου Δήμα και στέλεχος του Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ) και Βασίλη Μπαλάφα (πρόεδρος Νομαρχιακής ΟΝΝΕΔ), αν και συζητήθηκαν, μάλλον πορεύονται για επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Σημειώνουμε ότι στην επιλογή των υποψηφίων στη ΝΔ υπάρχει μια σοβαρή εκκρεμότητα που επηρεάζει ευθέως τυχόν υποψηφιότητες. Υπάρχουν αρκετοί γενικοί γραμματείς υπουργείων και περιφερειών που ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι. Ωστόσο, λόγω των πρόωρων εκλογών, το Μαξίμου είναι πολύ επιφυλακτικό στις υποψηφιότητες γενικών γραμματέων. Όσοι πάντως επιθυμούν να είναι υποψήφιοι έχουν παραδώσει τις παραιτήσεις τους και μέχρι την ώρα που γραφόταν η στήλη περίμεναν ακόμη απάντηση από το Μαξίμου για το αν θα πρέπει να τρέξουν στις περιφέρειές τους ή να μείνουν στις θέσεις του για να «κρατήσουν» τα υπουργεία, μια και οι υπουργοί τρέχουν ήδη για τον σταυρό.

***

Μάχες της νεολαίας στο διαδίκτυο
– Πρώτη νίκη της ΝΔ
Για πρώτη φορά από την έναρξη της χρήσης του διαδικτύου από τα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία πρόλαβε σε κάτι το ΠΑΣΟΚ! Συγκεκριμένα η ΝΔ άρχισε την προεκλογική εκστρατεία στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης twitter πριν από το ΠΑΣΟΚ, που είναι όμως παλαιότερος χρήστης. Με έκπληξη χρήστες της υπηρεσίας είδαν τη ΝΔ να «ανεβάζει» αρκετά σχόλια πριν από την έμπειρη ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι του Κινήματος ασχολούνταν με τις προετοιμασίες του εορτασμού της 3ης του Σεπτέμβρη και δεν πρόλαβαν. Τη μικρή αυτή επιτυχία, αλλά ενδεικτική της αλλαγής νοοτροπίας στη Ρηγίλλης, πιστώνεται ο νεοσυσταθείς τομέας Νέων Τεχνολογιών του κόμματος που επανδρώνεται από ΟΝΝΕΔίτες, όπως σας έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά στο παρελθόν. Πάντως φίλος της στήλης παρατήρησε ότι η ιστοσελίδα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ έγινε προεκλογική, με συνθήματα και φωτογραφία του ΓΑΠ σχεδόν αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού και την απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι η Νεολαία ήταν σε ετοιμότητα στην Ιπποκράτους και αντέδρασε άμεσα. Μάλιστα ο Κώστας Πανταζής έσπευσε να ενημερώσει μέσω facebook όλα τα στελέχη. Όσα ακολούθησαν τις πρώτες αυτές κινήσεις δεν περιγράφονται! Μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, λάβαμε από πράσινα και γαλάζια παιδιά περισσότερα από 90 μηνύματα, με πάθος και όρεξη για εκλογική δουλειά! Η αναλογία πράσινων προς γαλάζιους ήταν σχεδόν 4 προς 1, και περιείχαν τις ομιλίες των αρχηγών, κάλεσμα σε οργανωτικές κινήσεις, κάλεσμα σε ομιλίες (Θησείο για τους μεν, ΔΕΘ για τους δε) και φυσικά σύντομες πολιτικές αναλύσεις για το ζητούμενο των εκλογών. Θα πήξουμε τις επόμενες ημέρες…

Έντονη παρουσία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στο Θησείο
Η συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ για την 3η του Σεπτέμβρη είχε από καιρό προετοιμαστεί. Το Θησείο επιλέχθηκε, όπως και πέρυσι, για οργανωτικούς και πολιτικούς λόγους. Όμως αποδείχθηκε μικρό για τις ανάγκες μιας συγκέντρωσης που απέκτησε ξαφνικά προεκλογικό χρώμα. Πράγματι ο κόσμος ήταν πολύς, σχεδόν τριπλάσιος από πέρυσι, αν και ο όγκος δεν είχε καμία σχέση με το μέγεθος κεντρικών προεκλογικών συγκεντρώσεων. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, αν και φέτος δεν είχε παρουσία στην εξέδρα πίσω από τον ΓΑΠ, είχε την κυρίαρχη θέση μπροστά ακριβώς στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και έδινε τον παλμό. Παρατηρήσαμε μάλιστα ότι ήταν το μόνο οργανωμένο τμήμα του ΠΑΣΟΚ στη συγκέντρωση, πέρα από κάποιες τοπικές. Επίσης μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι είχε δοθεί γραμμή για την έλλειψη συνθημάτων που μπορεί να παρεξηγηθούν ή να αποξενώσουν αναποφάσιστους, οπότε τα συνθήματα ήταν ελάχιστα, σχεδόν απουσίαζαν. Εξαίρεση ήταν η υποδοχή του ΓΑΠ με το σύνθημα, «Να τος, να τος, ο πρωθυπουργός». Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ λιγότερα από πέρυσι, μια και τα στελέχη της επαρχίας μάλλον προτίμησαν να τρέξουν για ψήφους στις περιφέρειές τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από όσα είδαμε προκύπτει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι και πάλι το κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας, θα προβάλλεται η επαφή του και η σχέση του με τους πολίτες, ενώ θα κυριαρχεί το σύνθημα «Με πάθος για την Ελλάδα». Θα θέλαμε πάντως να καταγράψουμε και ένα πρωτότυπο σύνθημα που ακούσαμε: «Όλοι στον αγώνα, κανένας πολυθρόνα»!

Ο ρόλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ προς τις εκλογές
Στο Κίνημα υπάρχουν εισηγήσεις για πολιτική εκμετάλλευση της οργανωτικής αυτονομίας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ καθώς και του αριστερού προφίλ που έχει καλλιεργήσει τον δρόμο προς τις εκλογές. Έχει προταθεί στην ηγεσία να αναλάβει η Νεολαία δραστηριότητες και συζητήσεις με ένα πιο ριζοσπαστικό/αριστερό προφίλ από ό,τι μπορεί το κόμμα, προκειμένου να αποκτήσουν ακροατές και πιο αριστερά. Η ηγεσία ωστόσο είναι μάλλον επιφυλακτική – προς το παρόν. Ωστόσο η οργανωτική ένταξη της Νεολαίας στο κόμμα, εν όψει εκλογών, είναι ήδη γεγονός. Στο κόμμα και τη Νεολαία ευελπιστούν ότι ο αριθμός των νεολαίων μελών που θα επανδρώσουν τον εκλογικό μηχανισμό ως εκλογικοί αντιπρόσωποι θα είναι πολύ αυξημένος σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Επίσης δίνεται ήδη μεγάλη βαρύτητα ώστε οι κατά τόπους ΠΑΣΠ να προχωρήσουν άμεσα σε καταγραφή των φοιτητών ετεροδημοτών, που αποτελούν μια αρκετά μεγάλη μάζα ψηφοφόρων, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους. Σημαντικό κομμάτι της εκλογικής κινητοποίησης της Νεολαίας είναι η οργάνωση του εκλογικού αγώνα κατά τόπους (εκλογικά κέντρα, κλιμάκια επισκέψεων, κιόσκια νεολαίας, διανομή υλικού κ.λπ.) σε συνάρτηση και συνέργεια με τα όργανα του κόμματος. Σημαντικό στοίχημα θεωρείται επίσης η δυνατότητα της Νεολαίας να κινητοποιήσει το σύνολο των μελών και φίλων (οι οποίοι έφθασαν στις εσωκομματικές διαδικασίες τις 90.000) χωρίς αποκλεισμούς και διαφοροποιήσεις. Τέλος αναμένεται σύντομα να καθορισθούν τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας που θα «χρεωθούν» συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, προκειμένου να συνδράμουν τα αντίστοιχα κλιμάκια του κόμματος και να συντονιστούν με τις κατά τόπους οργανώσεις.

Πράσινη κινητοποίηση
στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ
Όπως σας έχουμε πληροφορήσει έγκαιρα, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ αλλά και νεαρά στελέχη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη έχουν δώσει μεγάλη βαρύτητα στη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, την ώρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Την Πέμπτη συνεδρίασε μάλιστα η Νομαρχιακή Επιτροπή Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης, σε διευρυμένη σύνθεση, με θέμα τις δράσεις και τον προγραμματισμό του οργάνου εν όψει της έναρξης της ΔΕΘ. Αποφάσισαν εξόρμηση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ με αφετηρία το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή με σκοπό την ενημέρωση των Θεσσαλονικέων για το συλλαλητήριο – διαμαρτυρία του Σαββάτου. Το Σάββατο θα οργανωθεί προσυγκέντρωση, ώστε μαζικά και οργανωμένα να συμμετέχει, ως «αριστερή» νεολαία, στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ. Συζητήθηκε ακόμη η κινητοποίηση εν όψει της υποδοχής και της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν έπειτα από συνεννόηση με το κόμμα.

Και το ΠΑΣΟΚ κάνει προσλήψεις!
Αν νομίζετε ότι μόνο η κυβέρνηση κάνει προσλήψεις, κάνετε λάθος! Όπως μας πληροφόρησαν δύο νομαρχιακές της Νεολαίας, το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να καλύψει τέσσερις θέσεις μετακλητών υπαλλήλων για την υποστήριξη του έργου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Για τον σκοπό αυτό καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν σχετική αίτηση ηλεκτρονικά, με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν θέλετε μπορείτε να υποβάλετε και βίντεο διάρκειας όχι μεγαλύτερης του 1′, στο οποίο θα εξηγείτε τους λόγους που θεωρείτε τον εαυτό σας κατάλληλο για τη θέση. Τα ελάχιστα προσόντα που απαιτούνται για τις θέσεις αυτές της υποστήριξης του έργου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους ενδιαφερόμενους είναι πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή ισότιμο πτυχίο του εξωτερικού, άριστη γνώση μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας και άριστη γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στο ΠΑΣΟΚ θέλουν, αν είναι δυνατόν, οι υπάλληλοι που θα προσλάβουν να έχουν εμπειρία σε θέματα οργάνωσης γραφείου εξυπηρέτησης πολιτών, σε οργάνωση και λειτουργία ιστολογίου, σε διεθνείς οργανισμούς, σε οργάνωση σεμιναρίων και προγραμμάτων επιμόρφωσης, σε λειτουργία πολιτικών οργανισμών και σε τήρηση αρχείων και μηχανοργάνωσης. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η 18η Σεπτεμβρίου 2009 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από τη γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Προβλέπουμε πληθώρα υποψηφιοτήτων…

Η ΟΝΝΕΔ κινητοποιείται με βαριά καρδιά
Μουδιασμένα υποδέχθηκαν τα γαλάζια παιδιά την ανακοίνωση Καραμανλή για εκλογές. Ούτως ή άλλως όλοι έψαχναν τι θα γίνει για μια εβδομάδα. Με το διάγγελμα του πρωθυπουργού πολλοί απογοητεύτηκαν. Κάποιοι μάλιστα δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τον θυμό τους. Και αυτά που ακούστηκαν δεν μεταφέρονται εύκολα. Όλοι βέβαια δηλώνουν ότι θα δώσουν στη μάχη τον καλύτερο εαυτό τους. Ωστόσο οι περισσότεροι σκέφτονται ήδη την επόμενη ημέρα – και αυτό καθορίζει πολλές από τις κινήσεις τους. Η απορία, ο θυμός και η αντίδραση στην επιλογή του πρωθυπουργού ήταν εμφανή, τουλάχιστον στην αρχή. Όλοι προτιμούσαν μια άλλη επιλογή, με κυρίαρχη τον σαρωτικό ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, στο κράτος και στο κόμμα. Οι περισσότεροι μάλιστα ήθελαν να προωθηθούν νεότερα στελέχη (και ο εαυτός τους πολλές φορές), προκειμένου να προχωρήσει το έργο της ΝΔ. Ωστόσο ο κομματικός πατριωτισμός πρυτάνευσε της αγανάκτησης και σιγά σιγά ρίχνονται όλοι στον αγώνα. Άλλωστε είναι γνωστό το αντιΠΑΣΟΚικό μένος της γαλάζιας νεολαίας. Μάλιστα στο πλαίσιο του εκλογικού αγώνα δείχνουν να «ξεχνούν» και τις εσωκομματικές κόντρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κινητοποίηση για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Η οργάνωση της Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη, και κυρίως το Φοιτητικό και το Σπουδαστικό, βρίσκονται απέναντι στη νυν ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, αλλά στηρίζουν ενεργά την κινητοποίηση. Μάλιστα λένε «ότι το κάνουμε για εμάς, για τις ιδέες μας και για το κόμμα μας, όχι για τον Παπανικολάου ή την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ». Μάλλον θα δούμε απείρου κάλλους καταστάσεις σύντομα.

Τρομοκρατικό
χτύπημα είχαμε,
εκλογές έχουμε;
Φίλοι της στήλης μάς κάνουν αυτήν την ερώτηση. Γιατί; Διότι η ΟΝΝΕΔ έβγαλε ανακοίνωση για την τρομοκρατία, με αφορμή την επίθεση στο Χρηματιστήριο, αλλά από τότε ουδέν διαδικτυακό νεώτερο στην επίσημη ιστοσελίδα. Λες και δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές! Ξυπνάτε παιδιά…

Πού είναι
ο Γιώργος, οέο;
Με αυτήν την ερώτηση προκαλούν την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ πολλά στελέχη της, εκμεταλλευόμενα το γεγονός της διπλής ιδιότητας του Γιώργου Παπανικολάου (πρόεδρος της
ΟΝΝΕΔ και ευρωβουλευτής). Οι
αντίπαλοι της ηγεσίας περιμένουν στη γωνία για κάθε στραβοπάτημα του μακροβιότερου προέδρου της ΟΝΝΕΔ που θα οφείλεται σε παραμέληση του εκλογικού αγώνα λόγω των υποχρεώσεων στην Ευρωβουλή. Πάντως εμείς σας ενημερώνουμε ότι ο νεώτερος ευρωβουλευτής της ΝΔ ξεκίνησε το έργο του στις Βρυξέλλες. Μας έστειλε λοιπόν και το πρώτο του e-mail. Ως τακτικό μέλος λοιπόν της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προώθησε τροπολογία με την οποία αυξήθηκαν οι προϋπολογισμοί της Ευρωπαϊκής Δύναμης Frontex, του ταμείου εθελοντικής επιστροφής μεταναστών και του ταμείου για τους πρόσφυγες. Καλό θα ήταν πάντως να ελέγχουν στο γραφείο του ευρωβουλευτή την ορθογραφία και τους αναγραμματισμούς στο e-mail του – κυρίως στο όνομά του…

Υπάρχει θέμα
στη βάση της ΔΑΠ
Το θέμα της διπλής ιδιότητας Παπανικολάου δεν είναι το μόνο για το οποίο υπάρχει αντιπαράθεση στην ΟΝΝΕΔ. Αυτό αφορά κυρίως τους ομαδάρχες. Αυτό που αφορά τη βάση της οργάνωσης, κυρίως στο Φοιτητικό και Σπουδαστικό, είναι το ζήτημα των διαδικασιών εκλογής οργάνων στη ΔΑΠ. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος της καλοκαιρινής κόντρας. Σύμφωνα λοιπόν με τους αντιδρούντες, που επιμένουν ότι είναι η μεγάλη πλειοψηφία σε ποσοστό της ΔΑΠ, η ηγεσία της
ΟΝΝΕΔ έχει υπαναχωρήσει από τη συμφωνία που έγινε, με την παραίνεση της ηγεσίας του κόμματος, και οδήγησε στην καλοκαιρινή ανάπαυλα. Μάλιστα στις αρχές της εβδομάδας άρχισαν να ηχούν και πάλι τα τύμπανα του εσωκομματικού πολέμου, μια και όλοι γύρισαν από τις παραλίες. Η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ καταγγέλλεται διότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της και επιμένει να θεωρεί έγκυρες τις διαδικασίες που έγιναν στη ΔΑΠ. Αυτό αποτελεί αιτία ρήξης για πολλά στελέχη στις σχολές. Μάλιστα ακούμε ότι αν δεν υπήρχαν οι εκλογές θα είχε πάρει πάλι μεγάλη διάσταση το θέμα. Τονίζουν ότι με αυτά που κάνει η Λυκούργου δεν έχουν καμία διάθεση να βοηθήσουν στις εκλογές (αφού τους γράφουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι…), ενώ σκέφτονται πολύ σοβαρά αν θα κατέβουν στις φοιτητικές εκλογές υπό τον τίτλο της ΔΑΠ ΝΔΦΚ! Βέβαια όλα αυτά εξαρτώνται εν πολλοίς από το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς σε περίπτωση αμφισβήτησης Καραμανλή ή αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και στην ΟΝΝΕΔ. Οψόμεθα…

Αντικομμουνιστικό μένος από τον ΛΑΟΣ
Η Νεολαία του ΛΑΟΣ έχει μπει πολύ δυνατά στην προεκλογική κινητοποίηση του κόμματός τους. Προσπαθούν με όσες δυνάμεις έχουν να βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούν. Μάλιστα ακούμε ότι θα έχουμε και νεανικές υποψηφιότητες σε αρκετές περιοχές. Ωστόσο μας έχει προκαλέσει ενδιαφέρον η αντικομμουνιστική δραστηριοποίηση της ΝΕΟΣ Πειραιά και Δυτικών Προαστίων. Είναι γνωστό ότι ΛΑΟΣ και ΚΚΕ είναι σε κόντρα και διεκδικούν ένα κομμάτι ψηφοφόρων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ωστόσο η ένταση των επιθέσεων, κυρίως μέσω διαδικτύου, από τα παιδιά της ΝΕΟΣ είναι ίσως ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει στη βάση του κόμματος για το ΚΚΕ. Στόχος των επιθέσεων είναι η θέση του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες (και η αυξημένη δραστηριοποίησή του τελευταία σε αυτόν τον χώρο), η Λιάνα Κανέλλη προσωπικά καθώς και η Τυποεκδοτική, που είναι η εκδοτική εταιρεία του ΚΚΕ. Μάλιστα οι φίλοι της ΝΕΟΣ φτάνουν να χρησιμοποιούν και τσιτάτα του Μαρξ στην αντιπαράθεσή τους με το ΚΚΕ. Μύλος γίναμε…
***

Τακτοποίηση εκκρεμοτήτων
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διεκπεραιωθούν από τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς εκκρεμότητες και τακτοποιήσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό αφορά τόσο ορισμένους βολεμένους όσο και αρκετούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν λαμβάνει. Ωστόσο υπάρχουν δύο προβλήματα: το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχει αρκετό ρευστό στο κράτος. Το δεύτερο είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ασχολείται ήδη περισσότερο με την επανεκλογή της παρά με το υπουργείο. Οπότε δεν βλέπουμε να επαναλαμβάνεται εύκολα το έργο του 2007 με το μοίρασμα της τράπουλας. Λέτε οι αρμόδιοι υφυπουργοί του υπουργείου Οικονομικών να έχουν «γραμμένο» τον πρωθυπουργό μπροστά στο άγχος της ψήφου;

***

Σκληρά λόγια
για τους «αποστάτες»
Στη Λυκούργου, αλλά και σε αρκετές τοπικές λεκανοπεδίου και σε περιφέρειες, έχουν εκνευριστεί πολύ! Πέρα από την ηγεσία, σκληρά λόγια ακούν και διάφοροι που πάνε προς τον ΛΑΟΣ ή συζητούν με τον Καρατζαφέρη. Κατʼ αρχάς στόχος είναι διάφοροι πολιτευτές που μεταπηδούν στη «γνήσια» Δεξιά, ή ετοιμάζονται να το κάνουν. Στόχος των ημερών είναι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας. Στελέχη της Λυκούργου μεταφέρουν παλαιές συζητήσεις αλλά κυκλοφορούν και βίντεο όπου ο Κωνσταντάρας λέει στον Άδωνη Γεωργιάδη: «Εκπροσωπείτε ό,τι χειρότερο υπάρχει στο θέμα του πολιτικού και τηλεοπτικού διαλόγου». Λένε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Φαίνεται ότι δύο χρόνια μετά άλλαξε γνώμη και προσχωρώντας ως υποψήφιος λέει ότι το ΛΑΟΣ είναι κόμμα που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Ωστόσο πιέσεις δέχονται και αρκετά μεσαία στελέχη της ΟΝΝΕΔ που λοξοκοιτάζουν ή συζητούν με στελέχη του ΛΑΟΣ. Το γεγονός είναι ότι σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ χρειάζεται και την τελευταία ψήφο. Και εύκολα θα βρεθούν οι υπαίτιοι της ήττας σε όσους αποχώρησαν ή δεν έδωσαν τη μάχη… Τρελό πάντως γέλιο ρίχνουν οι γαλάζιοι νεολαίοι για τις φήμες συνεργασίας Καρατζαφέρη – Ψινάκη, ενώ οι φίλοι της Νεολαίας του ΛΑΟΣ διαμαρτύρονται!
***

«Τιμή και δόξα
στο Βίτσι…»
Με αυτό το εμφυλιοπολεμικό τίτλο η Νεολαία ΛΑΟΣ μας ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στους εορτασμούς για τη λήξη του Εμφυλίου. Πέρα από τη μεγάλη αντιπροσωπεία του ΛΑΟΣ, δυναμικό παρών έδωσε και η Νεολαία του ΛΑΟΣ (ΝΕΟΣ). Συμμετείχαν ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΕΟΣ Π. Καράμπελας, ο υπεύθυνος συντονιστικού Κεντρικής Ελλάδος της ΝΕΟΣ Δ. Τσιάρας, ο υπεύθυνος ΝΕΟΣ Νέας Μηχανιώνας Η. Μοτζάκης (όλοι οι παραπάνω είναι και μέλη της ΚΕ του κόμματος), σύσσωμη η ΝΕΟΣ Θεσσαλονίκης, μέλη της ΝΕΟΣ Λάρισας και μέλη της ΝΕΟΣ Φλώρινας. Είχαμε και κάτι παρατράγουδα με άλλες ομάδες, αλλά δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο από όσα μάθαμε…

Η ΚΝΕ
στον Αγώνα
Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ καλεί σε πανστρατιά τα μέλη και τους φίλους της οργάνωσης στη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ με χιλιάδες νεανικές-ανυπότακτες ψήφους, στις εκλογές στις 4 του Οκτώβρη. Θέλουν να φτάσει παντού, εκεί που δουλεύει, μορφώνεται, ψυχαγωγείται η νεολαία το κάλεσμα του κόμματος «πιο δυνατό ΚΚΕ, πιο δυνατός λαός». Η ΚΝΕ φαίνεται ότι έμαθε πολλά, αλλά όχι αρκετά, από το 2007 και είχε εντάξει μόνο εν μέρει στον αρχικό σχεδιασμό της την περίπτωση εκλογών τις ημέρες του 35ου Φεστιβάλ. Έτσι ανακοίνωσε ότι οι εκδηλώσεις του 35ου Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν κανονικά με κορύφωση το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 11-12/9, στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Ωστόσο οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Αθήνα (17-18-19 Σεπτέμβρη), που οι εργασίες για την πραγματοποίησή του είχαν ήδη ξεκινήσει, ματαιώνονται. Στις 19 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Θησείο. Το κόμμα δεν θέλει να χάσει τις ημέρες της προεκλογικής δραστηριότητας τα χιλιάδες μέλη της ΚΝΕ που θα ήταν στους χώρους του Φεστιβάλ, διότι προηγείται πρώτα από όλα η κομματική δουλειά!

Χαμένοι
στον ΣΥΝ
Από την άλλη αριστερή πλευρά, στη νεολαία ΣΥΝ, πελαγοδρομούν περιμένοντας τις αποφάσεις για ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ και ηγεσία. Η ημερομηνία των εκλογών αλλάζει και τα δεδομένα του φεστιβάλ που προγραμμάτιζαν. Ωστόσο λόγω της ρευστότητας, δεν μπορούν να σχεδιάσουν με το κόμμα ακριβώς τι θα γίνει και τι δουλειές θα αναλάβουν οι νέοι του ΣΥΝ. Τα προβλήματα κορυφής έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στην οργάνωση του εκλογικού αγώνα της νεολαίας, καθώς δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, παρότι στη νεολαία η στήριξη στην πλευρά Τσίπρα είναι εμφανής. Να φανταστείτε ότι αν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους δεν θα καταλάβετε ότι έχουμε εκλογές!


Σχολιάστε εδώ