Κερδισμένος ο Παπούλιας!

Κι αυτό επειδή, αφού οι εκλογές θα διεξαχθούν πριν από τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου, η επανεκλογή του κι ο ίδιος προσωπικά απεμπλέκονται από την αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων, κάτι που το επιθυμούσε. Εξάλλου, αντικειμενικά ενισχύεται ο θεσμικός του ρόλος, ιδιαίτερα σε περίπτωση μη
επίτευξης αυτοδυναμίας. Διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε διαδοχικές εντολές, καθώς και
-εφόσον κανένα κόμμα δεν σχηματίσει κυβέρνηση- σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο. Κάτι που εκ των πραγμάτων ενισχύει τον ρόλο του Προέδρου και τον καθιστά βαρύνοντα, καθώς βέβαια και σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών αν, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, δεν καταστεί εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης. Επαναλαμβάνουμε, εφόσον ο Κάρ. Παπούλιας επιλέξει να διεκδικήσει μια δεύτερη Προεδρική θητεία, οι εξελίξεις τον ευνοούν οπωσδήποτε.
Ας προστεθεί δε και το εξής:
Σε αυτήν την περίπτωση, αν δηλαδή αποφασίσει να είναι εκ νέου υποψήφιος, τότε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η επανεκλογή του.
Κι αυτό επειδή ο μεν Κ. Καραμανλής έχει ήδη δηλώσει πως αυτή θα είναι έτσι κι αλλιώς η πρότασή του, ο δε Γ. Παπανδρέου είχε θέσει ως προϋπόθεση τις εκλογές πριν από την Προεδρική εκλογή και είχε δεσμευτεί πως ύστερα από εκλογές θα τον ψήφιζε.
Βεβαίως, η τωρινή διαμόρφωση των εξελίξεων εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει τη μεθόδευση του Γ. Παπανδρέου, την οποία
έχει αποκαλύψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», ο οποίος δεν επιθυμεί να είναι πρωθυπουργός με Πρόεδρο τον Κάρ. Παπούλια, επειδή πιστεύει ότι θα τον έχει απέναντι σε αρνητικές εξελίξεις στα
εθνικά θέματα (Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, Αιγαίο, Σκοπιανό) και ως εκ τούτου θα προτιμούσε για Πρόεδρο ακόμα κι ένα στέλεχος προερχόμενο από τη συντηρητική παράταξη, όπως τον Γ. Σουφλιά.
Επειδή όμως σε περίπτωση που πετύχει την αυτοδυναμία έχει δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει τον Κάρ. Παπούλια, θα του είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην το πράξει.
Εκτός αν ο ίδιος ο επιτυχημένος νυν Πρόεδρος τον «διευκολύνει» δηλώνοντας πως δεν επιθυμεί δεύτερη θητεία…


Σχολιάστε εδώ