ΚΑΤΩ… στον ΠΕΙΡΑΙΑ

Όπως μάθαμε, στις περιπτώσεις αυτές χορηγείται στους λαθρομετανάστες άδεια παραμονής 30 ημερών και στη συνέχεια μπαίνουν στη διαδικασία επαναπροώθησής τους στις χώρες τους. Από τους 300 που ήρθαν προχθές 40 γυναίκες και παιδιά φιλοξενήθηκαν και παραμένουν στον ξενώνα αστέγων «Ανακούφιση», που λειτουργεί με συνεργασία του δήμου και της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη». Οι υπόλοιποι προωθήθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας στην Αττική.

Όταν όμως κάποια επόμενη φορά έρθουν άλλοι 300 ή 500, κι άλλοι κι άλλοι, τι θα γίνει; Αν δεν τους προωθήσουν σε στρατόπεδα φιλοξενίας και τους αφήσουν να περιφέρονται 30 μέρες στον Πειραιά, τι θα γίνει; Πόσους ξενώνες πρέπει να έχει ο δήμος για να τους περιθάλψει;

Προχθές ήταν η πρώτη φορά, υπήρχαν χώροι και όλα πήγαν καλά. Στο μέλλον όμως, που οι υποδομές δεν θα επαρκούν, τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι λαθρομετανάστες;

// Άλλες οκτώ πλατείες έχουν… σειρά να αναπλαστούν και να αναμορφωθούν ριζικά μέχρι τις 16 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την πλατεία Φρεαττύδας, Θεμιστόκλειου Γυμναστηρίου, Παλαμηδίου, Ζαννή, Πηγάδας, Καραϊσκάκη (Ν. Φάληρο), Σερφιώτου και Θεοχάρους. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η ανάπλαση της πλατείας μπροστά από τον ιερό ναό της Μεταμόρφωσης στην Παλιά Κοκκινιά (Θηβών), την οποία αν δει σήμερα κάποιος που είχε φύγει για διακοπές πριν από 15 ημέρες, θα πιστέψει πως δεν είναι… η γειτονιά του! Νέα φυτά, πολλά λουλούδια, γκαζόν, παρτέρια, δένδρα, βραχόκηποι, θάμνοι, πλακόστρωτοι διάδρομοι κ.λπ., έχουν κάνει την πλατεία… αγνώριστη. Το έργο, που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, είχε πάρει… πάνω του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δημ. Βρόντος, ο οποίος έχει γεννηθεί λίγο παρακάτω, στον λόφο Βώκου και έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για την περιοχή.

// Ξαφνικό πρόβλημα στον συνδυασμό του δημάρχου Ρέντη Γ. Ιωακειμίδη. Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην παράταξη και πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης κ. Μπελώνη, σε συγκέντρωση της δημοτικής ομάδας, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί και στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσει τον δήμο με ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ! Λέτε τώρα που πάνε να τα… βρουν στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να τα… σπάσουν στο Ρέντη; Για να δούμε…

// Καθημερινό πρόγραμμα οδοκαθαρισμού με μηχανικά σάρωθρα ξεκίνησε από την 1η του μήνα σε όλον τον Πειραιά. Η «μάχη της καθαριότητας» μπαίνει στην τελική της φάση.

// Σχετικά με την καταγγελία του αναγνώστη μας κ. Γιαλιτάκη, την οποία είχαμε δημοσιεύσει την περασμένη Κυριακή, από τον δήμο μας ενημέρωσαν ότι συνεργεία μετέβησαν τη Δευτέρα στον χώρο που ανέφερε ο κ. Γιαλιτάκης και μάζεψαν τα σκουπίδια και τα ογκώδη αντικείμενα. Μας είπαν επίσης ότι αν οι πολίτες διαπιστώνουν κάπου σκουπίδια ή ο,τιδήποτε άλλο που μπορεί να το αντιμετωπίσει ο δήμος, να τηλεφωνούν είτε στη Δημοτική Αστυνομία είτε στο τηλεφωνικό κέντρο του δήμου και να το αναφέρουν. Με την ευκαιρία μας είπαν πως ήδη λειτουργεί υπηρεσία άμεσης επέμβασης στη Δημοτική Αστυνομία με ειδικό τετραψήφιο αριθμό τηλεφώνου όπου οι δημότες μπορούν να καταγγέλλουν ο,τιδήποτε. Είμαστε σίγουροι πως όσοι δοκιμάσουν δεν θα απογοητευτούν.

// Συμβολή στην προσπάθεια για αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας θέλει να έχει ο Δήμος Πειραιά. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι κάθε Πειραιώτης που θα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πεδία στη στέγη του σπιτιού του, θα απαλλάσσεται από τα δημοτικά τέλη για μια πενταετία! Να σημειώσουμε ότι ο δήμος σε συνεργασία με τον ΟΣΚ έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα στο κτίριο του 7ου Λυκείου στην Ψαρρών, όπου στεγάζονται 130 μαθητές. Η ισχύς του συστήματος φτάνει τα 20 KW! Το εντυπωσιακότερο όμως είναι ότι τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο μπορεί να την παρακολουθεί οποιοσδήποτε από το ίντερνετ στη διεύθυνση www.sunnyportal.com. Στη διεύθυνση αυτή φαίνεται, εκτός από το ρεύμα που παράγεται και πόσο διοξείδιο του άνθρακα… γλιτώνει η ατμόσφαιρα του Πειραιά μ’ αυτήν τη δράση.

// Οι παραπάνω ανακοινώσεις έγιναν από τον δήμαρχο Πειραιά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα την πράσινη ανάπτυξη στις πόλεις. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι η πράσινη ανάπτυξη θα γίνει με… πράσινη κυβέρνηση! Αν και δεν είχαν προκηρυχθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή οι εκλογές, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, που εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση, γέλασε με σημασία και χειροκρότησε…

// Με μια ιστορική του απόφαση το Πρωτοδικείο Πειραιά δικαιώνει τον Δήμο Κορυδαλλού και τους κατοίκους του Σχιστού για τον μεγάλο αγώνα τους κατά της λειτουργίας του κέντρου διανομής της ΔΕΗ στην περιοχή τους. Συγκεκριμένα, αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας του ΚΥΤ στις 15 Σεπτεμβρίου. Η απόφαση του Πρωτοδικείου (τμήμα ασφαλιστικών μέτρων) επισφραγίζει πανηγυρικά τον δίκαιο αγώνα δημοτικής αρχής, φορέων και κατοίκων για την τήρηση της νομιμότητας και έρχεται να προστεθεί στις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκανε δεκτές τις προσφυγές κρίνοντας παράνομη τη λειτουργία της ΔΕΗ, λόγω της έλλειψης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου, για κάθε μέρα λειτουργίας του κέντρου πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου προβλέπεται χρηματική ποινή 4.000 ευρώ.

// Ακυρώθηκε από τον περιφερειάρχη στις 12 Αυγούστου η 452/15-7-2009 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που προέβλεπε την ανάθεση σε περιορισμένο αριθμό εργοληπτικών εταιρειών του έργου οδικής σήμανσης, προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ.

Την προσφυγή στην Περιφέρεια είχαν κάνει οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Κάρλες, Ηλ. Κατσαφάδος και Λίτσα Σαρρή, με το αιτιολογικό ότι το θέμα είχε έρθει στο δημοτικό συμβούλιο από το Τμήμα Οδοποιίας και όχι από το Τμήμα Οδικής Κυκλοφορίας. Διαδικαστικά τα αίτια, αλλά χάθηκε χρόνος για την πραγματοποίηση ενός έργου που κάποιοι πίστευαν και πιστεύουν πως χρειάζεται στον Πειραιά.


Σχολιάστε εδώ