Η επόμενη μέρα του Καραμανλή

Σε αντιδιαστολή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που «υπόσχεται όλα και σε όλους», στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο κ. Καραμανλής θα προβάλει την εικόνα
ενός υπεύθυνου ηγέτη, επιλέγοντας τον δύσκολο δρόμο. Δεν θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει τα πράγματα, θα επιμείνει στην ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων για την υπέρβαση της κρίσης και αναμένει ότι ο ελληνικός λαός θα εκτιμήσει την ειλικρίνειά του.
Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, πέρα από την κατάσταση της οικονομίας, διαδραμάτισαν όλες οι ενδείξεις που είχε για τις επερχόμενες εξελίξεις σε πολιτικό, εθνικό και κοινωνικό επίπεδο. Μελετώντας όλα τα στοιχεία που έφθαναν στο γραφείο του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τους προσεχείς μήνες η θέση της κυβέρνησης και του ίδιου φυσικά θα γινόταν καθημερινά όλο και πιο δυσχερής. Οι πιέσεις από το οικονομικό κατεστημένο, αλλά και οι αντιδράσεις των συνδικάτων θα εντείνονταν με διαδηλώσεις και αναταραχές, ενώ θα υπήρχε πάντα το ενδεχόμενο ενός απρόοπτου γεγονότος που θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, όπως π.χ. οι πυρκαγιές, η βόμβα στο χρηματιστήριο κ.ά. Επίσης με το άνοιγμα της Βουλής η κυβέρνηση θα βρισκόταν
αντιμέτωπη με τα σημαντικά εσωκομματικά προβλήματα, πιθανές ανταρσίες σε κρίσιμες ψηφοφορίες, διαφωνίες σε βασικές πολιτικές αποφάσεις. Εν κατακλείδι η Νέα Δημοκρατία θα έφθανε στις εκλογές του Μαρτίου με πολύ χειρότερες συνθήκες και αυξημένες τις πιθανότητες μιας μεγάλης ήττας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, επιστρέφοντας από τις σύντομες διακοπές του στη Χαλκιδική, είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, ωστόσο μεσολάβησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και τον υποχρέωσαν να αναβάλει τη σχετική ανακοίνωση. Ο κ. Καραμανλής είχε ενστερνιστεί την άποψη του κ. Σουφλιά: Εκλογές το φθινόπωρο, ήττα με τη μικρότερη δυνατή διαφορά και ανοιχτή την προοπτική μιας ρεβάνς από τον Γ. Παπανδρέου τον προσεχή Μάρτιο. Υπό τον όρο βέβαια ότι ο
ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να μπει στη Βουλή. Από την άλλη έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι αν το ΠΑΣΟΚ κατάφερνε τελικά να κατακτήσει την αυτοδυναμία, αυτή θα ήταν οριακή. Η θέση του κ. Παπανδρέου θα είναι δυσχερής, αφού πέραν των άλλων θα κληθεί να ασκήσει καθήκοντα πρωθυπουργού τη «χειρότερη στιγμή». Με την οικονομική κρίση, την κοινωνική αναστάτωση, τις αναμενόμενες δυσμενείς εξελίξεις στα εθνικά θέματα, τις πιέσεις από το εξωτερικό κ.ά. Η κατάρρευση της κυβέρνησής του θα ήταν θέμα χρόνου, οπότε ο κ. Καραμανλής θα είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία.
Συσπείρωση
Η συσπείρωση των οπαδών της παράταξης θα είναι ο κεντρικός στόχος της Ρηγίλλης στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές και από το αποτέλεσμα της προσπάθειας θα κριθούν πολλά. Στις ευρωεκλογές το ποσοστό κινήθηκε κοντά στο 70%, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων είχε επιλέξει να απόσχει, ενώ στη δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα το «ΠΑΡΟΝ» η συσπείρωση βρίσκεται στο 63%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, τη στιγμή που στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πάνω από το 80%. Σε πρώτη φάση η Ρηγίλλης προσπαθεί να κινητοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό που παρουσιάζει σημεία παράλυσης, τα οποία ήταν κάτι περισσότερο από ορατά στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Παράλληλα στη ΝΔ θα επιδιώξουν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να «στριμώξουν» το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, επιδιώκοντας τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν την παράταξη στις τελευταίες ευρωεκλογές, αλλά και στις
εθνικές εκλογές του 2007. Προσπάθεια που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δείχνει εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι ατελέσφορη.
Μετά το μούδιασμα των πρώτων 24ώρων που προκάλεσε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τις πρόωρες εκλογές, το κλίμα μεταξύ των στελεχών, τουλάχιστον, βελτιώνεται σταθερά. Στη Ρηγίλλης μάλιστα εκτιμούν ότι όταν μπούμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές θα «σβήσουν» οι φωνές διαμαρτυρίας και ότι το κόμμα θα δώσει ενωμένο τη μάχη. Ακόμη και βουλευτές που είχαν διαφωνήσει ανοιχτά με την απόφαση, δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν σκληρή μάχη και έφυγαν για τις εκλογικές περιφέρειές τους. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν προϊόντος του χρόνου και σημαντικό ρόλο σ’ αυτό θα διαδραματίσει η εμφάνιση του κ. Καραμανλή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ήδη όλα τα κορυφαία στελέχη εμφανίζονται σε πλήρη συντονισμό και αναπτύσσουν ταυτόσημη επιχειρηματολογία για τις εκλογές.
Τρία σενάρια
Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εξετάζουν τρία εναλλακτικά σενάρια για το βράδυ των εκλογών και αναλόγως σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις του.
– Σενάριο πρώτο: Η Νέα Δημοκρατία να υπολείπεται του ΠΑΣΟΚ μέχρι 3 εκατοστιαίες μονάδες, με την αξιωματική
αντιπολίτευση ωστόσο να μη συγκεντρώνει ποσοστό αυτοδυναμίας. Στην περίπτωση αυτή ο Κ. Καραμανλής θα παραμείνει, εννοείται, στην ηγεσία της παράταξης και στις εκλογές που θα ακολουθήσουν θα επιδιώξει τη νίκη, καθώς μέσα σε κλίμα πόλωσης εκτιμάται ότι η ΝΔ θα καταφέρει να «αποψιλώσει» το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη.
– Σενάριο δεύτερο: Το ΠΑΣΟΚ να κατακτά έστω και οριακά την αυτοδυναμία, αλλά η διαφορά με τη ΝΔ να παραμένει στα όρια του 3%. Σε μια τέτοια εξέλιξη
ο κ. Καραμανλής θα συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο και θα ζητήσει ανανέωση της θητείας του στην αρχηγία του κόμματος, κάτι που αναμένεται να εξασφαλίσει, καθώς ελάχιστοι θα θελήσουν να θέσουν θέμα ηγεσίας τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ευρισκόμενο στην εξουσία θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικά και δυσεπίλυτα προβλήματα και θα έχει ημερομηνία λήξεως.
Και τα δύο αυτά σενάρια είναι…απαγορευτικά, αν όχι καταδικαστικά, για την Ντόρα Μπακογιάννη, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι περαιτέρω παραμονή του κ. Καραμανλή στην ηγεσία βάζει ταφόπλακα στις προσωπικές της φιλοδοξίες.
– Σενάριο τρίτο: Η ΝΔ να ηττηθεί με μεγάλη διαφορά και το ΠΑΣΟΚ να έχει
εξασφαλίσει άνετη αυτοδυναμία. Στην περίπτωση αυτή ο Κ. Καραμανλής θεωρείται βέβαιο ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία και θα ανοίξει τον δρόμο για τη διαδοχή του.


Σχολιάστε εδώ