Εκλογικό δώρο 1,5 δισ. σε Εθνική και JP Morgan!

Με βιασύνη που γεννά πολλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της, προωθείται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο «παρά πέντε» των εκλογών, το «ξεπούλημα» των «χρυσών» στεγαστικών δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε κοινοπραξία της Εθνικής και της αμερικανικής JP Morgan, πρωταγωνίστριας στη σκοτεινή υπόθεση των δομημένων ομολόγων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», οι σχετικές συμβάσεις τιτλοποίησης έχουν σταλεί εσπευσμένα από τη διοίκηση του ΤΠΔ στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας από την Τρίτη, ένα 24ωρο πριν από το πρωθυπουργικό διάγγελμα για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εκκρεμεί πλέον μόνο η έγκριση του ποσού της τιτλοποίησης από τον κ. Γ. Παπαθανασίου, που μπορεί να κυμανθεί από 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και η έγκριση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της τιμολόγησης του swap επιτοκίων, την οποία θα αναλάβει η JP Morgan με μεγάλο όφελος για την ίδια. Ακολούθως θα πρέπει να δημοσιευθεί σχετική υπουργική απόφαση για να προχωρήσει η τιτλοποίηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η τιτλοποίηση αφορά αρκετές χιλιάδες δάνεια δημοσίων υπαλλήλων, με υψηλά επιτόκια που υπερβαίνουν το 5%. Η κοινοπραξία Εθνικής-JP Morgan, που ανέλαβε τη σύμβαση με απευθείας ανάθεση, σύμφωνα με νόμο του 2000, είχε αναλάβει και την προηγούμενη τιτλοποίηση, του 2006, ύψους 950 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση είναι όμοια με την προηγούμενη, με μόνη διάφορα την πρόβλεψη καταβολής χαμηλότερης προμήθειας στους αναδόχους. Το «ψητό» της σύμβασης, όμως, δεν είναι οι ίδιες οι προμήθειες, αλλά το μεγάλο κέρδος που θα έχει η JP Morgan από τη σύμβαση swap (ανταλλαγής) επιτοκίων, που συνδέεται με την τιτλοποίηση. Τα κέρδη εκ του ασφαλούς για την αμερικανική τράπεζα από αυτό το swap υπολογίζονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.


Σχολιάστε εδώ