Δολοφονικές πυρκαγιές…

Το 2007 ήμασταν σε πολιτική συνάντηση στην Κυπαρισσία, όταν ξέσπασαν οι καταστροφικές πυρκαγιές που, βοηθούντος του «στρατηγού ανέμου», κατέκαυσαν την Ηλεία και μεγάλα τμήματα της Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Φέτος, ως σταθεροί παραθεριστές της, ήμασταν στην Κεφαλονιά (τακτικοί θαμώνες και πελάτες της μοναδικής «Πόρτας» της Ευτυχίας και της Σοφίας), όταν έφτασαν τα μαντάτα ότι καίγεται ό,τι είχε απομείνει από την Αττική. Μελαγχολία, θλίψη, θυμός, ανημπόρια… Λίγο μετά, στην προσπάθειά του να κατέβει χαμηλά και να σβήσει τις φωτιές πριν αυτές φτάσουν στις αυλές των ξενοδοχείων στην περιοχή Μαρκόπουλου-Κατελειού Κεφαλονιάς, κατά τη διάρκεια της ανύψωσης του αεροπλάνου, ο σμήναρχος-πυροσβέστης Στέργιος Κωτούλας, πατέρας δύο παιδιών, δεν κατάφερε να σώσει τη ζωή του.
Δεν είναι ένας ο υπαίτιος των πυρκαγιών, ούτε μία η αιτία. Τα κίνητρα είναι πολλά, τα συμφέροντα αντικρουόμενα, το κράτος δυσκίνητο-αντιλειτουργικό και γραφειοκρατικό, οι «υπεύθυνοι» μακριά από οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Οι περισσότεροι πολίτες αδιάφοροι. Παρουσιάζεται έτσι μια εικόνα που «βολεύει», με γενικότητες του τύπου «ότι φταίμε όλοι», που εν τέλει ισοδυναμεί με διάχυση ευθυνών, με αποτέλεσμα να αθωώνονται όλοι. Όχι. Δεν φταίμε όλοι. Όπως αντίστοιχα, δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Επιτέλους, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η εποχή της παρατεταμένης εφηβείας, της άκριτης κατανάλωσης, της ασύδοτης και αυθαίρετης δόμησης εντός των εναπομεινάντων δασικών εκτάσεων ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ έχει παρέλθει προ πολλού. Ήλθε η ώρα της ενηλικίωσης. Και της ΤΙΜΩΡΙΑΣ των ενόχων.
… Και δολοφόνοι κατά συρροήν…
… και ενώ «συμπολίτες» μας οικοπεδοφάγοι και άλλοι άθλιοι καίνε τα εναπομείναντα δάση με σκοπό το κέρδος, με μια Πολιτεία υπεκφεύγουσα και άρα ΣΥΝΕΝΟΧΗ αφού τους αφήνει ατιμώρητους να ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ, πλάι μας, ο κακός γείτονας που μας έτυχε τα τελευταία χίλια χρόνια εξακολουθεί να ΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ. Και εμείς σταθερά «ποιούμεθα την νήσσαν»… Αποκαλυπτικές και ανατριχιαστικές οι μαρτυρίες του τουρκοκύπριου φαντάρου το 1974: Οκτώ πούλμαν με σαράντα (40!) ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ Ελληνοκυπρίους το καθένα, ήτοι 320 άνθρωποι!, που είχαν ΗΔΗ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ, ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΦΑΓΗ από τούρκους στρατιώτες που πήραν μέρος στην απόβαση κατά την εισβολή ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974. Αυτοί ως τώρα θεωρούνταν ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ΣΦΑΓΜΕΝΟΙ από τους Βάρβαρους. Σε άλλη εποχή θα είχε γίνει ο κακός χαμός με το θέμα. Τώρα; Μία από τα ίδια. Σιγή. Μια ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής Σιούφα για την «τιμή των όπλων». Σιγά, η πατρίδα κοιμάται. Μα, όταν ξυπνήσει θα είναι πολύ αργά. Ο ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ φαίνεται πως ελκύει όλο και περισσότερο, μέρα με τη μέρα, τις ελίτ και το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Και καλά, δεν μιλάμε εδώ για τη σταθερή φίλη της Τουρκίας ελληνίδα ΥΠΕΞ, ούτε για τον προαλειφόμενο «πρωθυπουργό» που χόρευε ζεϊμπέκικο στα πόδια του Τζεμ και τάχθηκε ΥΠΕΡ του Σχεδίου Αναν που ΔΙΕΛΥΕ την Κυπριακή Δημοκρατία, πριν καν μιλήσει ο κύπριος Πρόεδρος. Μιλάμε ότι οι «προσχωρήσεις» στον νεοοθωμανισμό λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις, με τελευταία μια μυστήρια τοποθέτηση γνωστού και σοβαρού καθηγητή, πνευματικού ανθρώπου, από την κυριακάτικη επιφυλλίδα του που προκάλεσε μεγάλα ερωτήματα. Κρίμα.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ για τον 21ο αιώνα, το οποίο οι ελίτ της χώρας και το ανεπαρκές και κοντόφθαλμο, εθελόδουλο πολιτικό προσωπικό της δεν διαθέτουν. Έρχονται χρόνια δύσκολα. Ώρα να παρθούνε αποφάσεις…
= Από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου «2017 – Η Ελλάδα υπό νεοοθωμανική κατοχή» (μυθιστόρημα).


Σχολιάστε εδώ