«Βάλσαμο» θεωρούν τις εκλογές στην Εκκλησία!

Οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου ό,τι κι αν προσπάθησαν να υλοποιήσουν (ζητώντας κυρίως τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και το «ξεμπλοκάρισμα» των εκκλησιαστικών ακινήτων-φιλέτων), βρήκαν τις πόρτες των υπουργείων κλειστές. Πολλά κυβερνητικά στελέχη μοίραζαν στον Αρχιεπίσκοπο και τους συνεργάτες του υποσχέσεις για συνεργασίες και οικονομική βοήθεια, αλλά επί της ουσίας, τούς απέφευγαν διακριτικά.
«Ο Αρχιεπίσκοπος είναι συμπαθής και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μαζί του.
Το πρόβλημα εντοπίζεται πιθανότατα σε εκείνους τους ανθρώπους στους οποίους έχει αναθέσει τις υποθέσεις της Εκκλησίας. Πολύ απλά δεν έπειθαν ότι θέλουν το καλό της Εκκλησίας», λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο πολλές φορές προσέγγισαν άνθρωποι του Ιερωνύμου για να ζητήσουν την αρωγή του.
Τον τελευταίο χρόνο υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς συναντήθηκαν με τους απεσταλμένους του Αρχιεπισκόπου (οι οποίοι είχαν συστηθεί στον Ιερώνυμο ως τα golden boys του Καραμανλισμού που εγγυημένα θα έφερναν σε πέρας κάθε υπόθεση, αλλά τελικά αποδείχθηκε… άνθρακες ο θησαυρός!).
Αντάλλασσαν απόψεις, υπέγραφαν μνημόνια συνεργασίας αλλά ως εκεί. Τίποτε περισσότερο. Γιʼ αυτό και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση έχει τουλάχιστον ακόμη έξι μήνες ζωής, ανέλαβε προσωπικά τις τελευταίες εβδομάδες το στοίχημα να «ξεκολλήσει» την Εκκλησία από το τέλμα. Συναντήθηκε με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά (ζητώντας του να βοηθήσει για να πάρει στην κατοχή της η Εκκλησία τα ακίνητα στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, στη Λ. Αλεξάνδρας και στον Βαρνάβα Αττικής), με τον υπουργό Οικονομικών (για να αντληθούν ευρωπαϊκά κονδύλια και να λάβουν οι φορείς της Εκκλησίας επιχορηγήσεις) και μόλις την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Παιδείας (για τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αττικής και το νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση), αλλά και με πολλούς ακόμη κυβερνητικούς παράγοντες. Παρά τις υποσχέσεις όμως (και τις κατά κοινήν ομολογία θετικές προθέσεις τους να υλοποιήσουν όσα τους ζήτησε ο Ιερώνυμος), δεν… πρόλαβαν να κάνουν το χατίρι του Αρχιεπισκόπου, αφού κανένα από τα αιτήματά του δεν έγινε νόμος και απλώς παρέμεινε στα συρτάρια των υπουργείων ως ένα υπό εξέταση νομοσχέδιο.
Ελπίζουν σε αλλαγή
Οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται και να σχηματίζει αργά ή γρήγορα κυβέρνηση έχουν φέρει χαμόγελα στην Αρχιεπισκοπή και τη Σύνοδο.
Ο Αρχιεπίσκοπος διατηρεί πολύ καλή σχέση με τον Γ. Παπανδρέου και, όπως λένε συνεργάτες του, πιστεύει ότι πολλά από τα αιτήματα της Εκκλησίας θα τα προχωρήσει. Άλλωστε στην κατʼ ιδίαν συνάντηση του κ. Ιερωνύμου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στις αρχές Απριλίου στην Αρχιεπισκοπή, είχαν σε πολλά θέματα κοινές απόψεις και αναζήτησαν τρόπους για να πάνε ένα βήμα πιο πέρα τις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Επισήμως είχαν πει ότι η συνάντηση αφορούσε την προσπάθεια ενίσχυσης του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση προχώρησε και σε άλλα «καυτά» θέματα, όπως στην προοπτική του χωρισμού κράτους και Εκκλησίας.
Για το συγκεκριμένο θέμα και οι δύο άνδρες επιμένουν στην άποψη των «διακριτών ρόλων» και δεν προβλέπεται να το θίξουν τουλάχιστον άμεσα… Ιδιαίτερη αναφορά λέγεται ότι έγινε και στον τρόπο φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και στο πώς θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή.
Τέλος, ακούγεται ότι ο Ιερώνυμος σε εκείνη τη συνάντηση επεδίωξε να λάβει προκαταβολικές υποσχέσεις από τον Γ. Παπανδρέου ότι θα στηρίξει, όταν αναλάβει την εξουσία, τους εκκλησιαστικούς φορείς, όπως άλλωστε έκανε και ως υπουργός Εξωτερικών με τη συνεργασία του με την ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη».
Στην περίπτωση που πράγματι επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, τότε ο Αρχιεπίσκοπος θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσει τα ίδια αιτήματα και στους αντίστοιχους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Τα νομοσχέδια είναι άλλωστε έτοιμα και θα τους περιμένουν στα συρτάρια τους…


Σχολιάστε εδώ