Ασυνεννοησία η αιτία!

Την περασμένη Τετάρτη ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής έστειλε στον Γ. Μαρκογιαννάκη, που βρισκόταν στα Χανιά, το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε σχετικά με τις ευθύνες για την ολιγωρία που σημειώθηκε κατά την πρόσφατη πυρκαγιά στον Μαραθώνα, το Γραμματικό και την Πεντέλη, και είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν… κάρβουνο περίπου 200.000 στρέμματα δάσους και θάμνων και να καταστραφούν πολλές περιουσίες ανθρώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα αναφέρεται πως η γενική διαπίστωση για την καταστροφή στην ανατολική Αττική είναι ότι υπήρξε ασυνεννοησία μεταξύ των υπηρεσιών που είχαν αναλάβει το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς. Ωστόσο, με βάση πάντα τις ίδιες πληροφορίες, λόγω των επικείμενων εκλογών το πόρισμα δεν θα σταλεί στον Εισαγγελέα ούτε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Ο κίνδυνος που απειλεί τώρα τις καμένες εκτάσεις αλλά και γενικότερα τις δασικές εκτάσεις του Δημοσίου είναι οι καταπατητές! Από υψηλά ιστάμενους παράγοντες εκφράζονται φόβοι ότι οι καταπατητές θα βρουν τώρα την ευκαιρία, μετά την αναμπουμπούλα που προκάλεσαν οι πυρκαγιές και με την ευκαιρία της ολιγωρίας και της χαλάρωσης του κρατικού μηχανισμού λόγω της προεκλογικής περιόδου, να καταπατήσουν πολλές εκτάσεις, τις οποίες βέβαια στη συνέχεια θα επιδιώξουν να οικοδομήσουν.
Γι’ αυτό λοιπόν επιβάλλεται οι αρμόδιοι παράγοντες, κρατικοί και αυτοδιοικητικοί, να μην… παρασυρθούν από το προεκλογικό κλίμα και να προστατεύσουν τα δάση από τους καταπατητές. Γιατί εκείνοι κάνουν την αρχή της καταστροφής κι έρχονται μετά οι φωτιές να την ολοκληρώσουν…
Να σημειώσουμε ότι για να προστατευθούν αποτελεσματικά τα δάση απαιτείται να υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές. Γιατί στον Βαρνάβα π.χ. δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες! Επίσης, να φωτογραφηθούν από αέρος τώρα όλες οι εκτάσεις, για να είναι δυνατόν να γίνονται ανά πάσα στιγμή συγκρίσεις και να διαπιστώνονται οι αλλαγές.
Όσον αφορά τις φωτιές, μία είναι η λέξη που ταιριάζει: Επιφυλακή! Αλλά και άμεσα μέτρα που να βοηθούν την πυρόσβεση. Όπως π.χ. η τοποθέτηση κρουνών σε δύσβατες δασικές περιοχές, όπου δεν μπορούν να μπουν πυροσβεστικά και υδροφόρα οχήματα. Στα μέτρα αυτά προσθέτουμε και την ενημέρωση του κόσμου για το αυτονόητο, να μην παρεμποδίζουν δηλαδή τους πυροσβέστες. Γιατί στις τελευταίες φωτιές της Αττικής κάποιοι «έξυπνοι» είχαν παρκάρει τα οχήματά τους μπροστά σε πυροσβεστικούς κρουνούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γεμίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα!


Σχολιάστε εδώ