Αέρα στα πανιά του Γιώργου φύσηξε ο Καραμανλής!

Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα «αλλά», τα οποία δεν αναιρούν μεν την αισιοδοξία, ωστόσο δημιουργούν προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι, στο κοντινό μάλιστα μέλλον. Μάλιστα, αυτά τα «αλλά» εκφράζονται από έμπειρα, ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία δεν διακατέχονται άκριτα από αισιοδοξία παραγνωρίζοντας τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Συνοψίζονται δε αυτά τα «αλλά» στα εξής:

α) Αν θα υπάρξει αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστεί ή να προκαλέσει νέες εκλογές, με ό,τι αυτό σημαίνει, ή να αναζητήσει συνεργασίες, πράγμα πολύ δύσκολο, πολύ περισσότερο που τώρα το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι είναι κατά της συνεργασίας με τη ΝΔ, το μόνο δηλαδή εφικτό σενάριο με τα σημερινά δεδομένα. Κι αν μεν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ φτάσει κοντά στην αυτοδυναμία, τότε ίσως το εγχείρημα των νέων εκλογών να είναι εκ του –σχετικά– ασφαλούς. Αν όμως δεν φτάσει κοντά στην αυτοδυναμία, τότε θα βρεθεί μπροστά σε σοβαρά διλήμματα, ενώ θα αντιμετωπίσει προβλήματα και ο ίδιος ο Γιώργος, όχι φυσικά όμοια με αυτά του 2007, αλλά πάντως προβλήματα. Οπότε οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ θα είναι η μη είσοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αφού σε περίπτωση τετρακομματικής Βουλής η αυτοδυναμία πέφτει κάτω απʼ το 40% (ενώ σε περίπτωση πεντακομματικής προσεγγίζει το 41,5% και σε περίπτωση εξακομματικής, αν δηλαδή μπουν και οι Οικολόγοι-Πράσινοι, τότε ανεβαίνει στο 42%).

β) Πώς θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που κατακτήσει μια οριακή αυτοδυναμία, μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι λίγα εξάλλου τα πράσινα στελέχη που θα ήθελαν τις εκλογές τον Μάρτη, διότι τότε θα είχε προηγηθεί η ψήφιση ενός έτσι κι αλλιώς δύσκολου έως και οριακού προϋπολογισμού, θα είχε περάσει ο «βαρύς χειμώνας», θα έπονταν το Πάσχα με την ευφορία που προκαλεί και –το κυριότερο– θα υπήρχε ικανό διάστημα για τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού. Ενώ αν τώρα το ΠΑΣΟΚ πετύχει μια οριακή αυτοδυναμία, όλα τα δύσκολα θα τα χρεωθεί, αφού μάλιστα προηγουμένως θα έχει δώσει υποσχέσεις και θα έχει δημιουργήσει προσδοκίες που θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιήσει…

γ) Πώς θα αντιμετωπίσει κρίσιμες εξελίξεις στα εθνικά θέματα, που θα «τρέξουν» μέχρι το τέλος του 2009, με μια οριακή αυτοδυναμία.

Το σταυρόλεξο των ψηφοδελτίων…

Μέσα στη γενική ευφορία για την επικείμενη εκλογική νίκη, η παράμετρος της συγκρότησης των ψηφοδελτίων δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ορισμένα προβλήματα.

Στην ουσία συγκρούονται δύο λογικές:

– Αυτή των ψηφοδελτίων ανανέωσης, πραγματικής ανανέωσης που θα δίνει την αίσθηση ενός πραγματικά νέου ξεκινήματος και εγκατάλειψης των –πολλών– βαριδιών του κυβερνητικού και καθεστωτικού παρελθόντος και εκείνη του συμβιβασμού, συμψηφισμού, της ικανοποίησης «υποχρεώσεων» και φιλοδοξιών, που πολλαπλασιάζονται όσο η εξουσία φαίνεται κοντά…

Αν και ο Γιώργος είναι αυτή τη στιγμή παντοδύναμος και μη αμφισβητούμενος, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες «δεσμεύσεις» που τον εμποδίζουν αντικειμενικά να προχωρήσει σε γενναίες τομές, ακόμα και ρήξεις.

Ένα πρώτο πρόβλημα που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει είναι το τι θα κάνει με τον Κώστα Σημίτη.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση του Γ. Παπανδρέου είναι να τον τοποθετήσει (επικεφαλής) στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και αυτό του το έχει καταστήσει σαφές, ώστε να απελευθερωθεί μια θέση στην Α΄ Πειραιά. Αυτό σε συνδυασμό με πληροφορίες ότι υπάρχει συμφωνία με τον Παν. Φασούλα να μη διεκδικήσει μια δεύτερη δημαρχιακή θητεία στον Πειραιά, αλλά να είναι υποψήφιος για τη Βουλή. Βέβαια εφόσον το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα, τότε υπάρχει χώρος και για τους δύο, αλλά φαίνεται ότι για την εκ νέου υποψηφιότητα Σημίτη στο πρώτο λιμάνι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και από πολλούς τοπικούς παράγοντες…

Για τον τέως πρωθυπουργό έχει επίσης κυκλοφορήσει και μια άλλη πληροφορία. Σύμφωνα με αυτήν, θα του προταθεί να είναι υποψήφιος στην Ηλεία, όπου και το εξοχικό του. Αλλά θεωρείται βέβαιο ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν θα αποδεχόταν μια τέτοια πρόταση…

Ένα άλλο πρόβλημα αφορά το ιστορικό στέλεχος Άκη Τσοχατζόπουλο. Έγκυρες πληροφορίες μας επιμένουν, ότι ο Γιώργος δεν θέλει τον Άκη υποψήφιο και προσδοκούσε να έπαιρνε ο ίδιος ο Άκης την πρωτοβουλία να του το δηλώσει.

Ωστόσο την Παρασκευή ο Άκης υπέβαλε επίσημα υποψηφιότητα για τη Θεσσαλονίκη και τώρα καλείται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ή να συμβιβαστεί ή να λάβει μια πολύ δύσκολη απόφαση…

Ζήτημα υπάρχει και με ορισμένους πρώην βουλευτές, τους οποίους ο Γ. Παπανδρέου δεν θέλει στα ψηφοδέλτια για διαφόρους λόγους, όπως οι Χρ. Βερελής, Γ. Πασχαλίδης, Μιχ. Νεονάκης, Χρ. Πάχτας, Λ. Αποστολίδης κ.ά.

Ήδη ο Χρ. Βερελής δήλωσε ότι θεωρεί περίπου αυτονόητη την εκ νέου υποψηφιότητά του, αφού δεν προέκυψε κάτι επιβαρυντικό σε βάρος του για το σκάνδαλο της MAN. Συνεργάτες του Γιώργου όμως μας επεσήμαιναν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει ούτε αυτόν στο ψηφοδέλτιο…

Βέβαια, για ορισμένες μη αρεστές υποψηφιότητες θα λειτουργήσει κι ένα άλλο κριτήριο: η θέση που έλαβαν οι «επίμαχοι» στην εσωκομματική αναμέτρηση του φθινοπώρου του 2007.

Όσοι στήριξαν την υποψηφιότητα Βενιζέλου θα κοπούν. Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο άγχος των βενιζελικών. Πιστεύουν δηλαδή ότι, με εξαίρεση τους ήδη βουλευτές, οι υπόλοιποι θα κοπούν με διάφορα επιχειρήματα…

Ο Κώστας Λαλιώτης…

Μια «ειδική» περίπτωση είναι το ιστορικό στέλεχος Κώστας Λαλιώτης. Ο ίδιος, σε γεύμα που είχε πριν από πολλούς μήνες με το Γ. Παπανδρέου, του είχε πει ότι γιʼ αυτόν η Β΄ Πειραιά έχει τελειώσει. Αλλά δεν πήρε την απάντηση που ανέμενε, να είναι δηλαδή υποψήφιος σε περίοπτη θέση στο Επικρατείας.

Έκτοτε το θέμα «πάγωσε», αλλά είναι γεγονός πως ο Κ. Λαλιώτης, αν και διαθέτει γραφείο στην Ιπποκράτους, δεν αξιοποιείται απʼ τον Γιώργο στον βαθμό που θα ήθελε.

Αυτό από έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρείται πρόκριμα και της συνολικότερης μεταχείρισής του απʼ το Γιώργο…

Είναι αυτή τη στιγμή ζητούμενο αν θα του προταθεί μια θέση στο Επικρατείας απʼ τις πρώτες. Όπως είναι και ζητούμενο το τι θα πράξει ο Λαλιώτης σε περίπτωση που του προταθεί μια θέση που δεν θα ταιριάζει στον ρόλο και στην ιστορία του στο Κίνημα…

Πάντως η συνολικότερη μεταχείριση του ιστορικού αυτού στελέχους, που αποτελεί σημείο αναφοράς για χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα αποτελέσει πρόκριμα και για το πώς ο Γ. Παπανδρέου προτίθεται να κυβερνήσει αν κερδίσει την αυτοδυναμία…


Σχολιάστε εδώ