Άσαντ: «Δύο κράτη στην Κύπρο»!

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα επίσκεψη στη Συρία, η οποία έχει εγκαθιδρύσει απευθείας ατμοπλοϊκή γραμμή με την κατεχόμενη Κύπρο. Μετά τη συνάντηση Χριστόφια – Άσαντ, ο Σύρος Πρόεδρος ρωτήθηκε εάν τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να αποχωρήσουν από την Κύπρο, όπως τα συριακά από τον Λίβανο. Η απάντησή του ήταν η εξής: «Σίγουρα εσείς δεν γνωρίζετε γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις της Συρίας βρίσκονταν στον Λίβανο και πώς αποσύρθηκαν. Η Συρία βρέθηκε εκεί ύστερα από αίτημα του Λιβάνου. Επιπλέον, στον Λίβανο υπάρχει ένα μόνο κράτος. Στην Κύπρο όμως η κατάσταση είναι διαφορετική»!
Αποσιώπηση
Τα επιτελεία του κύπριου Προέδρου και οι δημοσιογράφοι της κρατικής κυπριακής τηλεόρασης (ΡΙΚ) που τον συνόδευαν παρασιώπησαν το γεγονός. Δεν συνέβη το ίδιο όμως και με τον τουρκικό Τύπο, ο οποίος δημοσίευσε την απάντηση αυτολεξεί, πανηγυρίζοντας για το «χαστούκι» που δέχθηκε ο κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος διότι οι δηλώσεις Άσαντ είδαν το φως της δημοσιότητας και στις ελληνοκυπριακές εφημερίδες, οι οποίες στην πλειονότητά τους υποστηρίζουν ότι τίποτε ουσιαστικό και θετικό δεν εξήχθη από την επίσκεψη.
Παράνομοι μετανάστες
Οι απευθείας ατμοπλοϊκές γραμμές Συρίας – κατεχομένων εξακολουθούν να υπάρχουν και συνεχίζει να συζητείται το πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα μεταξύ των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Συρίας. Οι ατμοπλοϊκές γραμμές προκαλούν επιπρόσθετα από τα νομικής υφής προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών, κυρίως Ιρανών, στα κατεχόμενα και από εκεί στις ελεύθερες περιοχές. Συνεπώς, το ζήτημα είναι περίπλοκο και σχετίζεται με την εξαγωγή πληθυσμού από τη Συρία προς την Κύπρο και την ΕΕ μέσω κατεχομένων.


Σχολιάστε εδώ