άλλες τυπολογίες

•Στους ανέργους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης προσέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΕ τα χρήματα που θα δαπανούσε για την κατασκευή του περιπτέρου του για την 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Την επιταγή θα παραδώσει ο αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Κ. Γκιουλέκας, στον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης Μ. Βοϊτσίδη. Σωστή απόφαση, Γιώργο Ταμπακόπουλε (ο καλός συνάδελφος είναι πρόεδρος του πρακτορείου).

•Πραξικοπηματικά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Σκηνοθετών και Διευθυντών Παραγωγής ΜΜΕ, αντικατέστησαν πτυχιούχο σκηνοθέτιδα-τακτική υπάλληλο με τον golden συμβασιούχο-σκηνοθέτη Γιώργο Νταούλη (9.500 ευρώ τον μήνα), πρόσφατα αφιχθέντα στην ΕΡΤ! Το πρωί της περασμένης Δευτέρας αιφνιδιαστικά ο golden σκηνοθέτης εμφανίστηκε στην πρωινή εκπομπή και λέγοντας χαρακτηριστικά «έχω συνεννοηθεί» απαίτησε να κάνει αυτός την εκπομπή, βάζοντας στην άκρη τη συνάδελφο που σκηνοθετεί εδώ και 2 χρόνια την «Πρώτη Γραμμή».
Και προσθέτει η ανακοίνωση:
«Ας σημειωθεί ότι οι δύο παρουσιαστές -Λυριτζής και Οικονόμου- και ο αρχισυντάκτης της εκπομπής Τριλίκης έχουν ΜΗΝΙΑΙΟ μισθό 5πλάσιο από την ΕΤΗΣΙΑ αμοιβή της εργαζόμενης, στην οποία δεν έχει αναγνωριστεί ούτε η προϋπηρεσία της! Μετά την παρέμβαση του συλλόγου σε στελέχη της διοίκησης, αυτά επικαλέστηκαν άγνοια της μεθόδευσης!».

•Εφημερίδα «Κεφάλαιο»… από τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο; Ο πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων, Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, διαθέτοντας τον μηχανισμό από την πετυχημένη ηλεκτρονική οικονομική εφημερίδα www.capital.gr, εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει το περιοδικό «Κεφάλαιο» σε εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα, που θα κυκλοφορεί κάθε Σάββατο (δες και www.typologies.gr).

•Στον ΣΚΑΪ το E! Entertainment. Το διαπραγματευόταν ο Β. Ρέστης, το πήρε ο Γ. Αλαφούζος. Τα δικαιώματα του καναλιού για την ελεύθερη τηλεόραση πέρασαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η οποία και ξεκινάει τις πρώτες (υποτιτλισμένες) εκπομπές του καναλιού της showbiz στην ελεύθερη τηλεόραση. Θυμίζουμε πως το E! Entertainment μεταδίδεται υποτιτλισμένο από το μπουκέτο της Nova (www.typologies.gr). Ο ΣΚΑΪ εξασφάλισε και τα δικαιώματα του Eurobasket 2009 -το οποίο ξεκινάει αύριο Δευτέρα- για το διαδίκτυο. Θα μεταδίδεται μέσω του www.skai.gr.

•Σε 13-14 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος της συμφωνίας της ΕΡΤ με την Disney. Το ποσό αυτό είχε αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος, στην Επιτροπή των ΔΕΚΟ της Βουλής, στις 28 Ιουλίου. «Το κόστος της Disney την πρώτη τριετία ήταν στα 7 εκατ. ευρώ, και περίπου 6-7 εκατ. ευρώ είναι για τη νέα τριετία», είχε πει τότε ο Χ. Παναγόπουλος. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ είπε πως όταν πήγε στην ΕΡΤ βρήκε «να παίρνουν ταινίες καλώς ή κακώς από τα ”ελληνικά καλάθια”, δηλαδή από τους έλληνες εμπόρους-μεσάζοντες των μεγάλων στούντιο», συμπληρώνοντας πως όταν αγοράζεις πρόγραμμα με αυτήν τη διαδικασία «είναι και πιο ακριβό, καθώς μπαίνει και η τιμή του μεσάζοντα».

•Και «ΙΕΚ Μαλέλη»! Στη σύσταση της Control Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Τηλεοπτικής Δημοσιογραφίας προχώρησε ο «πρύτανης» των ειδήσεων, Σταμάτης Μαλέλης. Σκοπός της εταιρείας, που έχει έδρα στην Κηφισιά, είναι η λειτουργία εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών δημοσιογραφίας, αλλά και η έκδοση εφημερίδων και περιοδικών. Το κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 18.000 ευρώ.

•Στην ίδρυση εταιρείας προχώρησε και ο σκιτσογράφος Ιωάννης Καλαϊτζής. Σκοπός της οι δημοσιογραφικές και εκδοτικές εργασίες και οι γελοιογραφίες. Το κεφάλαιό της ανέρχεται σε 4.500 ευρώ.

• Σχέδια για την επανάκτηση του ελέγχου του Alpha 9,89 έχει ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Στόχος του η δημιουργία ενός νέου, ξεχωριστού ραδιοφωνικού προγράμματος.
***

• Τουλάχιστον πενήντα εργαζόμενοι στην τηλεόραση του Alpha και εφτά στο ραδιόφωνο φαίνεται να δήλωσαν συμμετοχή στη δεύτερη εθελουσία έξοδο. Από τον ΑΝΤ1 θα αποχωρήσουν άλλα 50 άτομα, ενώ θα υπάρξει σιωπηρή παράταση της διαδικασίας για άλλη μία εβδομάδα. Η φημολογία θέλει και το «Έθνος» να προχωρεί σε εθελουσία έξοδο, ενώ η «Καθημερινή» εξετάζει το ενδεχόμενο απολύσεων από τμήματα της εφημερίδας.

• Προς τη δημιουργία συνεταιρισμού που θα παρακολουθεί τη διαδικασία πώλησης του τίτλου του «Ελεύθερου Τύπου» θα κινηθούν οι (πρώην) εργαζόμενοι στην εφημερίδα, όπως αποφάσισαν σήμερα στην πρώτη τους γενική συνέλευση. Παράλληλα, θα καθορίσουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο έναντι της νέας κυβέρνησης και των λοιπών φορέων. Η επόμενη συνέλευσή τους θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 13.30, στην ΕΣΗΕΑ. (www.typologies.gr)

• Παραμένει προς το παρόν στον έλεγχο της Κ. Μ. Π. Εκδοτική η «Free Sunday» του Γιώργου Κύρτσου. Σύντομα όμως θα περάσει στον έλεγχο της Free Sunday ΑΕ, καθώς η εφημερίδα δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία πώλησης της ημερήσιας «City Press» στον Λ. Λαυρεντιάδη. Το μάνατζμεντ πάντως και των δύο εντύπων ανήκει στον εκδότη, Γιώργο Κύρτσο.

***

• Υπέρ της διοίκησης της ΕΡΤ κατέθεσαν στη διαδικασία του ΟΜΕΔ, η ΠΑΣΥΜΗΤΕ (σωματείο εργαζομένων της ΕΡΤ) και η ΠΑΣΚΕ-ΕΡΤ διά του προέδρου της, καταγγέλλει σε ανακοίνωση η ΠΟΣΠΕΡΤ. Η πράξη της ΠΑΣΚΕ-ΕΡΤ προκαλεί ερωτήματα καθώς φαίνεται, όπως αναφέρει η ΠΟΣΠΕΡΤ, «να κάνει πλάτες στη διοίκηση της ΕΡΤ». Η ΠΟΣΠΕΡΤ στην ανακοίνωσή της στρέφεται και εναντίον του προέδρου της ΕΡΤ, κατηγορώντας τον πως «συκοφαντεί» την ομοσπονδία.
***

• Στη συνεδρίαση για τη συγκρότηση σε Σώμα του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, υποβλήθηκαν διαδοχικά τρεις υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου (Αντώνης Νταβανέλλος, Νανά Νταουντάκη και Μπάμπης Αγρολάμπος). Και στις τρεις ψηφοφορίες που ακολούθησαν οι υποψήφιοι έλαβαν 5 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 2 λευκά. Η συνεδρίαση του ΔΣ θα επαναληφθεί.
Στο μεταξύ 28 συνάδελφοι, εκ των οποίων 17 είναι μέλη του Μεικτού -ως εκπρόσωποι εργαζομένων σε ΜΜΕ- απηύθυναν προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ την εξής επιστολή:
«Κύριοι συνάδελφοι,
Η πρωτοφανής κρίση που μαστίζει τον Τύπο δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω καθυστέρηση όσον αφορά τη συγκρότηση προεδρείου του συνδικαλιστικού μας οργάνου. Όπως γνωρίζετε, στις περισσότερες επιχειρήσεις ΜΜΕ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, που απαιτούν άμεση διαχείριση και αντιμετώπιση. Είναι κατώτερο των περιστάσεων, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ, να μην έχει συγκροτηθεί προεδρείο που να εκπροσωπεί και να στηρίζει τον κλάδο. Τα προβλήματα των εργαζομένων και των ανέργων συναδέλφων δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Ζητάμε την άμεση συγκρότηση προεδρείου.
Εκπρόσωποι εργαζομένων και άνεργων δημοσιογράφων».
***

• Αλλαγές και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Με τον νέο σχεδιασμό θα αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, αναλυτικά και η (απαραίτητη) χρέωση υπέρ της ΕΡΤ.

• Ως «Metropolis sports», δηλαδή με αθλητική ύλη, κυκλοφορεί πλέον κάθε Δευτέρα η δωρεάν εφημερίδα «Metropolis», με ύλη από το ποδοσφαιρικό Σαββατοκύριακο και τον υπόλοιπο αθλητισμό.

• Μπορεί η «Metro» στην Ελλάδα να μην αντιμετωπίζει προβλήματα, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον Όμιλο Μetro. Στη Βρετανία, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του «Guardian», η «Μetro» έκλεισε 5 περιφερειακά γραφεία της, απολύοντας 30 εργαζομένους τους οποίους χαρακτήρισε «υπεράριθμο προσωπικό».

• Στην «4 Πι» το National Geographic και επίσημα. Αλλαγή εκδοτικής σκυτάλης για το «National Geographic». Ο ΔΟΛ άφησε την έκδοση του διεθνούς εμβέλειας περιοδικού, καθώς έκρινε πως δεν μπορούσε να αντέξει το κόστος, και το περιοδικό ανέλαβε, όπως έγκαιρα έγραψε το «Π», η εταιρεία «4 Πι» του Θόδωρου Σπίνουλα, πρώην στελέχους του οργανισμού. Ήδη το «National Geographic» διενεμήθη από τον νέο φορέα στους συνδρομητές. Στη θέση του διευθυντή παραμένει ο Νίκος Μάργαρης και την εκτύπωση ανέλαβε η 3Ε Εκτυπωτική (δες και www.typologies.gr).
***

• Συνεχίζεται η σύγκρουση για τη διαχείριση των στιγμιότυπων της αγωνιστικής μεταξύ Forthnet, ΣΚΑΪ και ΕΡΤ. Την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των εκπροσώπων της SuperLeague με τους ανθρώπους της Forthnet και του ΣΚΑΪ, με στόχο την εξεύρεση λύσης για τη διαχείριση του προβλήματος της ώρας έναρξης των στιγμιότυπων. Την περασμένη Κυριακή ο ΣΚΑΪ μετέδωσε αποσπάσματα στις 21.15, την ώρα που η Νova έδειχνε τον αγώνα Λάρισα – Ολυμπιακός, με το επιχείρημα πως η ΕΡΤ είχε ήδη προαναγγείλει πως θα ξεκινούσε νωρίτερα την εκπομπή. Η σύμβαση της SuperLeague με τη NetMed και τον ΣΚΑΪ ορίζει πως ο δεύτερος πρέπει να ξεκινάει να μεταδίδει στιγμιότυπα στις 22.15 και η ΕΡΤ 105 λεπτά αργότερα και σίγουρα μετά τα μεσάνυχτα. Η Forthnet έστειλε εξώδικο στην ΕΡΤ, το οποίο κοινοποίησε και στη SuperLeague, και ακολούθησαν οι δύο συναντήσεις, ενώ φαίνεται πως υπάρχει ζήτημα με τη διαχείριση των αγώνων στο διαδίκτυο, εκεί όπου αυτονομούνται όχι μόνο τα κανάλια, αλλά και οι ίδιες οι ομάδες, κάνοντας απευθείας μεταδόσεις.
• Για δοκιμαστική περίοδο 2 μηνών φιλοξενείται το ένθετο «Κυνήγι» στην «Απογευματινή», όπως αναφέρει σε επιστολή που έστειλε στην ηλεκτρονική έκδοση των Τυπολογιών (www.typologies.gr) ο διευθυντής του Απόστολος Αντωνάκης. Η επιστολή του δημοσιογράφου έχει ως εξής: «Σχετικά με το δημοσίευμα που αναφέρεται στο ”Κυνήγι” του ”Ελεύθερου Τύπου” και το οποίο -προς το παρόν- βρήκε στέγη στην εφημερίδα ”Απογευματινή”, ύστερα από πρόσκληση για διαπραγματεύσεις του εκδότη της εφημερίδας τον περασμένο Ιούλιο στον διευθυντή του ενθέτου Απόστολο Αντωνάκη. Οι προτάσεις της ”Απογευματινής” συζητήθηκαν με τους συναδέλφους της συντακτικής ομάδας, τους οποίους ο υπογράφων εκτιμά για την εργασιακή τους συνεισφορά και συμπεριφορά και μπροστά στο φάσμα της ανεργίας όλοι από κοινού αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην προκύψασα συμφωνία. Η συνέχειά της θα κριθεί ύστερα από τη συμφωνηθείσα και από τις δύο πλευρές δοκιμαστική περίοδο 2 μηνών. Βεβαίως υπήρξαν και υπάρχουν και άλλες προτάσεις, όχι μόνο για το περιοδικό ”Κυνήγι”, αλλά και για τα άλλα ένθετα που είχαμε σχεδιάσει, όπως τα ”Φαινόμενα”, ”Ζωοφιλικά” κ.λπ. Αυτή είναι η μέχρι στιγμής πραγματικότητα και από την πλευρά μας σας ευχαριστούμε θερμά για το συναδελφικό ενδιαφέρον σε ιδιαίτερα κρίσιμες από κάθε άποψη εργασιακές στιγμές. ΥΓ.: Ήδη στα 3 τεύχη που έχουν κυκλοφορήσει έχουμε κατορθώσει να τριπλασιάσουμε και διπλασιάσουμε την πανελλαδική κυκλοφορία της ”Απογευματινής” σε μια δύσκολη παραθεριστική περίοδο».
***

• Μια ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα εμφανίσθηκε αυτό το καλοκαίρι στο διαδίκτυο. Πρόκειται για το www.hotelsline.gr που δίνει πληροφορίες για χιλιάδες ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε όλη τη χώρα, καθώς και για τουριστικούς προορισμούς, με χάρτες και προτάσεις για φαγητό, κολύμπι, διασκέδαση κ.λπ. Η επισκεψιμότητα του συγκεκριμένου σάιτ τον Ιούνιο έφτασε τα 12.937 άτομα την ημέρα!
***


Σχολιάστε εδώ