XΡΗΜΑτιστήριο

> Από ό,τι φαίνεται κάποιες εισηγμένες επιχειρήσεις, αποτελούν οικογενειακή υπόθεση… Ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης, Πρόεδρος της Hellas οnline, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Κόκκαλη στη θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας.

> Σταθεροποιητικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, μετά το άλμα που σημείωσαν οι δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο των καλύτερων των αναμενομένων εταιρικών αποτελεσμάτων, των κερδών στους ευρωπαϊκούς δείκτες, ελέω της ανόδου των δεικτών που αφορούσαν τις υπηρεσίες στη Γερμανία και τη μεταποίηση στη Γαλλία, αλλά και τον σημαντικό περιορισμό των κερδών στο ΧΑ, λόγω των ανυπολόγιστων καταστροφών στην Αν. Αττική, ωθώντας έτσι τον γενικό δείκτη τιμών να κλείσει στις 2.483,26 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,14% και την αξία των συναλλαγών στα 225,1 εκατ. ευρώ. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν αυτοί των Τραπεζών, Πετρελαίου-Αερίου και Κοινής Ωφέλειας, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν εκείνοι των Ασφαλειών, Μέσων Ενημέρωσης και Χημικών. Την επομένη, τα μεικτά πρόσημα των δεικτών της Wall Street, μετά τις εκτιμήσεις του CEO της SunTrust για την πορεία του τραπεζικού κλάδου, τα οριακά κέρδη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στον απόηχο των θετικών εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομικής κρίσης και η στάση αναμονής των εγχώριων επενδυτών, λόγω των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, ώθησαν τον γενικό δείκτη τιμών στις 2.505,74 μονάδες, με άνοδο 0,91%. Πρωταγωνιστές οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που υπεραπέδωσε καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 2,33%, έναντι ενίσχυσης 0,69% της υψηλής και 1,04% της μικρής. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι καλύτεροι των εκτιμήσεων δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τιμών κατοικιών στην Αμερική, τα σημαντικά κέρδη των κλάδων τεχνολογίας και λιανικής στην Ευρώπη και η προσδοκία για καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα των δεικτοβαρών μετοχών στην Ελλάδα, ώθησαν τον γενικό δείκτη τιμών στις 2.545,67 μονάδες, ενισχυμένο κατά 1,59%, με την αξία των συναλλαγών στα 300 εκατ. ευρώ, Εντυπωσιακά κέρδη για Alpha Bank, Πειραιώς, Εurobank, αξιοσημείωτα για Εθνική, Κύπρου, Marfin Popular, ενώ υστέρηση παρουσίασαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Τιτάνα, MIG και ΟΤΕ. Την επομένη οι εξισορροπητικές τάσεις που επικράτησαν στους αμερικανικούς δείκτες, λόγω των απωλειών στον ενεργειακό κλάδο, σε συνδυασμό με την πτώση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, ελέω της κατοχύρωσης των πρόσφατων κερδών και του μπαράζ αποτελεσμάτων στην εγχώρια χρηματαγορά, οδήγησαν τους επενδυτές σε επιλεκτικές αγοραπωλησίες, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κινηθεί με έντονη νευρικότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμου.
> «Είναι πολλά τα χρήματα… πατριώτη»! Από τις 9 εισηγμένες που έχουν ήδη ολοκληρώσει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, το μεγαλύτερο ύψος χρημάτων άντλησαν η Εθνική 1,25 δισ. ευρώ, η Εμπορική 849,5 εκατ. ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 526,26 εκατ. ευρώ, η Ελινόιλ 10,05 εκατ. ευρώ και η Hellas online 50,7 εκατ. ευρώ.
> Γιατί να τους πιστέψουμε άλλωστε; Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εκθέσεις των «ειδικών» αλλοδαπών επενδυτικών οίκων έκρυβαν «ίδιο όφελος», καθώς πρότειναν τιμές-στόχους που στη συνέχεια είτε άλλαζαν μέσα σε μια νύχτα είτε χρησιμοποιήθηκαν για ξεφόρτωμα των μετοχών που κατείχαν στα χαρτοφυλάκιά τους ή ως δέλεαρ για την επίτευξη άλλων εργασιών που θα τους απέφεραν σημαντικές προμήθειες.
> Κρύβει εκπλήξεις χρηματιστηριακά ο Σεπτέμβριος; Πιθανόν, καθώς τον περασμένο χρόνο κατέρρευσε η Lehman Brothers προκαλώντας ισχυρότατους κλυδωνισμούς σε όλο το σύστημα, το 2001 ήταν η πτώση των δίδυμων πύργων, το 1998 η κρίση, το 1987 το κραχ κ.λπ.
> Παρά την απεικόνιση της κεφαλαιακής ενίσχυσης του Ελληνικού Δημοσίου στην καθαρή της θέση… «μόνο» ικανοποιητικά δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της Alpha Bank… Η επιδείνωση του επιχειρηματικών συνθηκών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η ενίσχυση των σωρευτικών προβλέψεων του χαρτοφυλακίου των δανείων διαμόρφωσαν τα καθαρά της κέρδη στα 214,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 48,2% σε ετήσια βάση.

> Ούτε λόγος για ενδεχόμενη αύξηση στο πλαφόν αποζημιώσεων… Για να δούμε αν η επικείμενη μείωση της εισφοράς των μελών στο Συνεγγυητικό λειτουργήσει αρνητικά για την ασφάλεια των επενδυτών, σχετικά με την ορθή καταχώρηση και φύλαξη των τίτλων στη μερίδα τους.
> Αν είναι δυνατόν το υπουργείο Οικονομίας να παροτρύνει με αυτόν τον τρόπο τους υποψηφίους… «Κάντε» συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τροποποιητικές εκκαθαριστικές ΦΠΑ, προκειμένου να βελτιώσετε τα οικονομικά σας στοιχεία και να ενταχθείτε στα απαιτούμενα όρια του κύκλου εργασιών της προκήρυξης για επιδοτήσεις από τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ.
> Σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προτίθεται να προχωρήσει η Sea Star Capital, κυπριακή εταιρεία συμμετοχών που ελέγχει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν στην επικείμενη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου θα συζητηθεί η είσοδος ενός ακόμη επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο.
> «Βρήκαν ευκαιρία» οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, για να «διαφημίσουν την πραμάτεια τους»… Τι κι αν η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε το μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής Αττικής, πολλές από τις εταιρείες του κλάδου κάνουν λόγο για μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστων κατοικιών, που εκτοξεύεται στα ύψη στα συμβόλαια κάλυψης πυρκαγιάς.
> Όσο ποιό καθυστερημένα, τόσο και «καλύτερα»; Πιθανόν, καθώς για μια ακόμη φορά, την ύστατη ώρα, λίγο πριν τη θεσμοθετημένη χρονική εκπνοή, επέλεξαν οι περισσότερες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις να δημοσιοποιήσουν τις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου. Γιατί άραγε;
> Κατά «όλων» που δεν προχώρησαν σε ρυθμίσεις; Με αφορμή το φοροεισπρακτικό σαφάρι, που ξεκίνησε για λογαριασμό του Δημοσίου η PriceWaterhouse Coopers, αναρωτιόμαστε αν η αλλοδαπή ελεγκτικολογιστική εταιρεία επιδείξει τον ίδιο «ζήλο» και με τις μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις που χρωστούν, αλλά τυγχάνει να είναι και πελάτες της;
> Δεν αποκλείεται να αναρριχηθεί σε υψηλότερα επίπεδα… Μέχρι 8,5% αναμένεται, σύμφωνα με την ΤτΕ, να διαμορφωθεί ο δείκτης επισφαλειών στο τέλος του 2009, ενώ η αβεβαιότητα για την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει το πλέον κρίσιμο ζήτημα για τις τράπεζες.
> Εκρηκτικό μείγμα… Από την μία οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν στεγνώσει από μετρητά, αδυνατώντας να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, και από την άλλη οι τράπεζες, προκειμένου να δεχθούν ρύθμιση των οφειλών, ζητούν συνολική επαναδιαπραγμάτευση όλων των δανείων, επιβάλλοντας υψηλά επιτόκια.
> Παρά τα κέρδη των 412 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο 2009, το σύνολο του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ φαίνεται να έχει «πέσει έξω» από το αρχικό χρονοδιάγραμμα… Ανακοινώθηκε στα τέλη του 2007, αναθεωρήθηκε τον Νοέμβριο του 2008, ενώ μετά από συνεχείς ματαιώσεις και αναβολές, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ολοκληρωθεί το 2015.
> Ακυρώσεις, μεταφορές, μειώσεις… Η διεύρυνση του ελλείμματος, σε συνδυασμό με την αδυναμία των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους να εξασφαλίσουν τα έσοδα που υπολόγιζαν, αναμένεται να έχουν άμεσες επιπτώσεις τόσο στην προώθηση των νέων διαγωνισμών δημοσίων έργων, όσο και στην εξέλιξη των συμβάσεων που έχουν ήδη ανατεθεί.
> Αλλαγή πολιτικής… Από ό,τι φαίνεται οι περισσότεροι από τους επιχειρηματίες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση δεν ακολουθούν πλέον την πεπατημένη διαδικασία της πτώχευσης, αλλά κάνουν χρήση του άρθρου 99 του νέου κώδικα καταθέτοντας αιτήσεις συνδιαλλαγής με τους πιστωτές τους.
> Μόνο ορθή εφαρμογή, των σχετικών κοινοτικών οδηγιών δεν είναι αυτή… «Αδιαφάνεια» και στη λίστα των κλειστών επαγγελμάτων – υπηρεσιών, καθώς το υπουργείο Οικονομίας δεν δημοσιεύει τον πλήρη κατάλογο με αυτά που πρόκειται να απελευθερωθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2010.
> Αδιανόητο, ανήκουστο, απαράδεκτο… Με τη συναίνεση του οικονομικού επιτελείου και της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εγχώριες τράπεζες κατάφεραν να «ωραιοποιήσουν «τα οικονομικά τους αποτελέσματα, εγγράφωντας την κρατική ενίσχυση του ελληνικού δημοσίου στην καθαρή τους θέση, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου με τους τόκους της περιόδου 21/5/2009 ως 30/6/09.
> Με άλλοθι την υψηλή ετήσια «εικονική» κερδοφορία… Παρά τους τοξικούς κινδύνους και τις επιζήμιες συμμετοχές, τα υψηλόβαθμα στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους, προκειμένου να αποκομίσουν υπέρογκες αμοιβές και μπόνους, καθιερώνοντας μια ανιαρή συμμαχία μεταξύ μετόχων και διοίκησης.
> Ένα ακόμη επεισόδιο στο καλοκαιρινό σίριαλ των «ημιυπαίθριων»… Με αφορμή το «πράσινο» φως που έδωσε ο Άρειος Πάγος, σχετικά με τη μεταβίβαση των χώρων αυτών, ρωτάμε αν το ΥΠΕΧΩΔΕ γνωρίζει ότι υπάρχουν πολεοδομικά γραφεία του νομού Αττικής, τα οποία δηλώνουν αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών, με το δικαιολογητικό ότι δεν έχουν λάβει ακόμη τα στοιχεία από τη Νομαρχία; Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Μοσχάτου, που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του Δημαρχείου της περιοχής.
> Άλλα διαρρέουν οι τραπεζίτες και άλλα λένε τα επίσημα στοιχεία… Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης προς το σύνολο των εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση τον Ιούλιο του 2009 και διαμορφώθηκε σε 6,6%, από 7,4% τον Ιούνιο του 2009 και 15,9% τον Δεκέμβριο του 2008.
> «Χτυπάει πολύ άσχημα»… Εκεί που οι περισσότεροι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων επιχειρήσεων αγοράζουν, μια εκ των insider της Επίλεκτος, πρόσωπο με στενό δεσμό με διευθυντή της εταιρείας, προέβη σε πώληση 388.862 μετοχών της εταιρείας έναντι ποσού 171.099,28 ευρώ. Γιατί άραγε;
> Και πολύ καλά κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης… Τον κίνδυνο της διαγραφής προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν επιβληθεί στις επιχειρήσεις, λόγω της αδρανοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θέτουν με ερώτησή τους οι βουλευτές του
ΠΑΣΟΚ.
> Η χρονιά που πέρασε ήταν αρκετά δύσκολη για τις χρηματιστηριακές εταιρείες… Οι θυγατρικές των τραπεζών πάντως κατάφεραν να παραμείνουν κερδοφόρες, με σαφώς μειωμένες επιδόσεις, ενώ η πλειονότητα των μικρών αμιγώς ιδιωτικών είτε παρέμειναν στα ίδια είτε πολλαπλασίασαν τις ζημιές τους.
> Με χρήματα άλλων… Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης κατʼ αυτούς, τα μεγαλεπήβολα χωρίς φειδώ έργα κατ’ εμάς, προκαλούν δυσχέρεια στη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων του ΟΛΠ, καθιστώντας επιτακτική τη συμβολή του ελληνικού δημοσίου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των κοινοτικών πρωτοβουλιών.
> Τα Αμοιβαία Κεφάλαια της ελληνικής αγοράς «παίρνουν το αίμα τους πίσω», με τις εντυπωσιακότερες αποδόσεις να καταγράφονται στα Μεικτά Εξωτερικού, αφού η μέγιστη στο επτάμηνο για το πρώτο της κατηγορίας φτάνει στο 42%, ενώ η χαμηλότερη διαμορφώνεται πέριξ του 3%.
> Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις… Με εξαγγελίες δημιουργίας τηλεφωνικών κέντρων εξυπηρέτησης, αόριστες καταγραφές ζημιών από στελέχη τραπεζών, γενικόλογες διευκολύνσεις εξυπηρέτησης δανείων και μερική αναστολή δόσεων δεν λύνονται τα προβλήματα των πυρόπληκτων. Έτσι δεν είναι κύριοι της Εθνικής, Εμπορικής, Eurobank και των «λοιπών δυνάμεων»;
> Από τον αριθμό και την συχνότητα των παραπόνων στο γραφείο του διαμεσολαβητή καταδεικνύεται με περίτρανο τρόπο το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συναλλασσόμενοι με τις τράπεζες… Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα δάνεια (εισπρακτικές εταιρείες, έξοδα που χρεώθηκαν, είσπραξη προμήθειας), στη δεύτερη οι πιστωτικές κάρτες (αμφισβήτηση συναλλαγών, εν αγνοία ανανέωση) και στην τρίτη οι καταθέσεις (συμψηφισμός υπόλοιπου λογαριασμού κατάθεσης με ληξιπρόθεσμες οφειλές, πλημμελής έλεγχος ταυτοπροσωπίας).
> «Την ουρά της απ’ έξω» φαίνεται να έβγαλε για πολλοστή φορά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, «στέλνοντας το μπαλάκι» στις ΑΕΕΑΠ, προκειμένου όχι μόνο να θεσπίσουν από μόνες τους ανεξάρτητες υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου, αλλά και να είναι αρμόδιες για την εφαρμογή του προγράμματος αξιολόγησης των συστημάτων, μηχανισμών και ρυθμίσεών τους.
> Η σημαντική μείωση της ζήτησης, το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, η αύξηση των λουκέτων και η μείωση στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων αναμένεται να επιδεινωθούν το επόμενο εξάμηνο… Στο «κόκκινο» πάνω από 195.000 θέσεις εργασίας, καθώς ήδη το α΄ εξάμηνο χάθηκαν 85.250, ενώ περίπου 100.000 εκτιμάται ότι θα βρεθούν σε κατάσταση επισφάλειας μέχρι το τέλος του χρόνου.
> Με την πτώση που σημείωσε η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο, σιγά να μην άφηνε να πάνε χαμένα, τα «σίγουρα» χρήματα των άγονων γραμμών… Η Aegean Airlines συμμετείχε τελικά στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Ελληνικό Δημόσιο, καταθέτοντας προσφορά για την εκμετάλλευση 17 τακτικών αεροπορικών γραμμών, στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας.
> Η οικονομική κρίση έχει ανατρέψει τα δεδομένα των επιχειρησιακών σχεδίων, με την επάρκεια ρευστότητας και τη διαχείριση να αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις… Πάντως οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις μεταξύ μικρομεσαίων τραπεζών, για τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων, ίσως και να αποτελούν διέξοδο στο αδιέξοδο του «κλειστού» τραπεζικού συστήματος.
> Απόσυρση ΙΧ από Σεπτέμβριο… Ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου παλιάς τεχνολογίας θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα από τα σημεία που συνεργάζονται με την Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων για να το παραδώσει παραλαμβάνοντας τη βεβαίωση καταστροφής, την οποία θα προσκομίσει στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών της Νομαρχίας όπου ανήκει, για να γίνει η διαγραφή του και να παραλάβει το σχετικό πιστοποιητικό, που θα το καταθέσει στην εφορία προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα που αναλογούν στην κατηγορία του.
> Για ποια δικηγορίνα, με γραφεία επί της Λ. Αλεξάνδρας, χτυπά η καμπάνα; Ειδικεύεται στα χρηματιστηριακά, αναλαμβάνει σχεδόν κατʼ αποκλειστικότητα υποθέσεις εναντίον συγκεκριμένης ΑΧΕΠΕΥ που τυγχάνει να είναι θυγατρική κρατικά εποπτευόμενης τράπεζας, διαφημίζει στους πελάτες της ότι έχει στην κατοχή της ένορκες καταθέσεις πρώην υπαλλήλων που «καίνε» την εν λόγω χρηματιστηριακή, αμείβεται πέραν τον δικαστικών εξόδων με το 20% επί του συνολικού χρηματικού ποσού που είτε παραγράφεται ως ζημία είτε επιστρέφεται ως κεφάλαιο, κρατά το 70% αυτών για τον εαυτό της και μοιράζει το υπόλοιπο 30% «δεξιά – αριστερά».

δΜέχρι πρότινος η εισαγωγή μιας εταιρείας στο ΧΑ της «άνοιγε τις πόρτες» για εύκολο δανεισμό και διευκόλυνε τις πωλήσεις ποσοστών από πλευράς βασικών μετόχων. Σήμερα όμως όχι μόνο δεν πληρώνεται ο αέρας για μια θέση στο ταμπλό, αλλά πολλές εταιρείες πληρώνουν για να εξέλθουν από αυτό.

δ Αυτά παθαίνει κανείς, όταν ξεπουλά χωρίς σχεδιασμό, επιχειρήσεις εθνικής σημασίας… Για να δούμε αν ο βασικός μέτοχος του ΟΤΕ, γερμανική εταιρεία Deutsche Telekom, προσφύγει τελικά στις Βρυξέλλες κατά του έργου τοποθέτησης οπτικών ινών, με στόχο να πετύχει την ακύρωση των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης;


Σχολιάστε εδώ