16 χρόνια κι ακόμη…

Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια κι ακόμη να αξιοποιηθεί ο χώρος του συγκροτήματος του Μεταξουργείου. Αβάσταχτη θλίψη, αγανάκτηση αλλά και πικρό γέλιο προκαλεί στον απλό πολίτη η πραγματική «Οδύσσεια» της διαχρονικής προσπάθειας αποκατάστασης του Μεταξουργείου από τον Δήμο Αθηναίων.

Όταν διαβάζει κανείς το σχετικό έγγραφο προς το δημοτικό συμβούλιο, αντιλαμβάνεται, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, γιατί δεν προχωρούν τα πράγματα στην Ελλάδα, πώς λειτουργεί η δημόσια διοίκηση αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση, ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν. Σε μια συνοπτική παρουσίαση, το θέμα έχει ως εξής:
Το 1993 περιήλθε στον Δήμο Αθηναίων το συγκρότημα του Μεταξουργείου και αποφασίστηκε η αποκατάσταση και η αξιοποίησή του. Μέχρι σήμερα έγιναν μειοδοτικοί διαγωνισμοί (1995 και 2004), ορίστηκαν ανάδοχοι, υποκαταστάθηκαν από άλλους, άλλαξαν σαν τα πουκάμισα οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για την αξιοποίηση του κτιρίου. Τη μια κτίριο με καταστήματα στο ισόγειο και γραφεία ποικίλων φορέων στον όροφο (1995), την άλλη χώρος πολλαπλών πολιτιστικών χρήσεων (2000), την τρίτη αποφασίστηκε τόσο το κτίριο όσο και η πλατεία να λειτουργήσουν ως εκθεσιακός χώρος έργων τέχνης (2008).
Αργότερα, με νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (Ιούνιος 2009) αποφασίστηκε μέρος του πολιτιστικού αυτού χώρου να αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία της Δημοτικής Πινακοθήκης. Με μεταγενέστερη όμως απόφαση (Ιούλιος 2009), για μια σειρά λόγων (ειδικές εργασίες, κόστος κ.λπ.), αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί το έργο και να παραληφθεί χωρίς τη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Ταυτόχρονα, όμως, κατετέθησαν και νέες προτάσεις ως προς τη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης και ζητήθηκε εκ νέου από το δημοτικό συμβούλιο «να καθορίσει: α) τον τρόπο εκτέλεσης του έργου και β) τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου».
Δεκαέξι δηλαδή ολόκληρα χρόνια και ενώ εν τω μεταξύ το κτιριακό συγκρότημα είχε κηρυχθεί διατηρητέο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με αυτό, οι αρχαιολογικές έρευνες συνεχίζονται, η έναρξη των εργασιών έγινε στις αρχές του 2008 και το έργο εντάχθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ από το οποίο και χρηματοδοτείται, υπάρχουν ακόμη απορίες ως προς τον τρόπο εκτέλεσης του έργου και χρηματοδότησής του.
Ευχόμαστε ολόψυχα να ολοκληρωθεί το έργο και η χρήση του να είναι τέτοια, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του. Διερωτώμεθα όμως αν θα λειτουργούσε ποτέ κατʼ αυτόν τον τρόπο η ιδιωτική πρωτοβουλία αν της είχε κληροδοτηθεί ένα τέτοιο ακίνητο στο κέντρο σχεδόν της πόλης. Καλά, δεν μπορούσε να είχε μελετηθεί σε βάθος το θέμα από την αρχή και να είχαν συνεκτιμηθεί όλοι οι παράγοντες, ώστε να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις και να αξιοποιηθεί αυτό το λαμπρό συγκρότημα; Έλεος πια, κ. δήμαρχε. Τουλάχιστον φροντίστε εσείς να τελειώσει.
Ορεξάτοι μετά τις διακοπές
Αύριο, Δευτέρα, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά τις θερινές διακοπές το δημοτικό συμβούλιο. Η νέα περίοδος μέχρι το τέλος του έτους είναι κρίσιμη, ακριβώς γιατί από την 1η Ιανουαρίου 2010 μπαίνουμε στο έτος των εκλογών, που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.
Αναμενόμενες, λοιπόν, οι ενστάσεις και οι επιθέσεις στη δημοτική αρχή, με στόχο την υποβάθμιση και τη μείωση του έργου της από την αντιπολίτευση, ακόμη και από εκείνους που στην πραγματικότητα έχουν πάψει να είναι δημοτικοί σύμβουλοι και έχουν εκπέσει της ιδιότητάς τους με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, λόγω πολλαπλών απουσιών. Το θράσος όμως, ως γνωστόν, περισσεύει σε πολλούς.
Αυτονόητη ωστόσο και η υποχρέωση της δημοτικής αρχής να εντείνει τις προσπάθειές της για να αξιοποιήσει ό,τι καλύτερο διαθέτει σε ανθρώπινο δυναμικό, να αυξήσει τον βηματισμό της και να ολοκληρώσει το έργο της. Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες, δήμαρχοι. Θέλουν προσοχή.
ΑΤΡΟΠΟΣ


Σχολιάστε εδώ