Τριχοτόμηση της Μητρόπολης Αττικής θέλει ο Ιερώνυμος

«Η αδικαιολόγητα παρατεινόμενη τοποτηρητεία είναι καταστροφική για την Μητρόπολη Αττικής, επιζήμια για την εκκλησιαστική μας μαρτυρία και δυσβάσταχτη για τον ίδιο», γράφει στην επιστολή του ο ιεράρχης.
Όπως λέει ο κ. Νικόλαος, ο Αρχιεπίσκοπος του είχε υποσχεθεί ότι το θέμα της κάλυψης της Μητρόπολης θα ετίθετο στην ετήσια σύνοδο της Ιεραρχίας.
Διαπιστώνοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν τήρησε την υπόσχεσή του ο Μεσογαίας εξεμάνη, εκφράζοντας την απορία: «Πώς είναι δυνατόν η απόφαση του κοινού ποινικού δικαστηρίου να έχει καταστεί αμετάκλητη, ο Μητροπολίτης Παντελεήμων να έχει επίσημα καθαιρεθεί, να έχει διακοπεί η μισθοδοσία του και η Μητρόπολη να μην τελεί εν χηρεία; Υπάρχει περίπτωση να μετακληθεί το αμετάκλητο, να αρθεί το τελεσίδικο και να επιστρέψει εκ της φυλακής στον Επισκοπικό Θρόνο ο καθηρημένος;» γράφει χαρακτηριστικά.
Την απάντηση ο Αρχιεπίσκοπος, για να μην το πάρει πάνω του, την έδωσε προχθές μέσω της Συνόδου. «Η Σύνοδος συμμερίζεται τις ανησυχίες του Μητροπολίτη Μεσογαίας, αλλά δεν μπορεί να προβεί στην πλήρωση της Μητρόπολης Αττικής σεβόμενη τους νόμους κ.λπ. κ.λπ.».
Είναι δυνατόν ο λαός της Αττικής να παραμένει για τόσα χρόνια αποίμαντος επειδή οι αρχιερείς προσκολλώνται στους τύπους; Τι περιμένουν δηλαδή; Τώρα που θα βγει ο πρώην Αττικής από τη φυλακή μήπως και τον «επιστρέψουν» στη Μητρόπολή του; Δεν σας ανησυχεί που τόσα χρόνια ένα ποίμνιο στερείται τον πνευματικό του ηγέτη, άγιοι συνοδικοί αρχιερείς; «Περιμένουν να βγάλει το φίδι από την τρύπα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να πει τα «κακά μαντάτα» στον Μπεζενίτη. Δεν θέλουν να είναι εκείνοι που θα βάλουν τέρμα στο όνειρό του για επιστροφή…», λέει κληρικός με πείρα της Συνόδου.
Μια λύση, λένε ορισμένοι, για να απαλλαγούν (έτσι όπως τα έκαναν) από τις διεκδικήσεις του πρώην Αττικής είναι η οδός που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του τότε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας το 1981.
Για τους νεώτερους να θυμίσουμε ότι το 1979 ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Προκόπιος κατηγορήθηκε από πιστούς του νησιού ότι προέβη στον τεμαχισμό του σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου, για να το «αξιοποιήσει». Και είχαν προκληθεί μεγάλες αντιδράσεις από σύσσωμο τον λαό του νησιού. Έτσι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναγκάστηκε να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Μητροπολίτη για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των πιστών, ενώ δύο χρόνια μετά, όταν είδε ότι οι αντιδράσεις συνεχίζονταν, κάνοντας χρήση του λεγόμενου «φιλαδέλφου», του έδωσε το 1981 άδεια αόριστης διάρκειας…
Κόντρα με Άρη
Ένα ακόμη πρόβλημα για την Αττική είναι και η επιμονή του Αρχιεπισκόπου να ζητεί από τον υπουργό Παιδείας τη διάσπαση της Αττικής σε τρεις Μητροπόλεις, ώστε να «βολευτούν» όλοι οι διεκδικητές του θρόνου.
Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είχε αποδεχθεί τη διχοτόμηση, αλλά ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος στην τριχοτόμηση. Και προ της άρνησης του υπουργού ο Ιερώνυμος προτίμησε να επικαλεστεί την εκκρεμότητα που δημιουργεί η παραπομπή της υπόθεσης του πρώην πλέον Αττικής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ανέβαλε επ’ αόριστον την πλήρωση της κενής Μητρόπολης, αγνοώντας τους κατοίκους της Κηφισιάς που ζητούν Μητροπολίτη. Πρόσφατα μάλιστα ο δήμαρχος της Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης με επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο ζήτησε επιτέλους να εκλέξουν νέο Μητροπολίτη.

***

Ανακοινώθηκε το συνοδικό πόρισμα για τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» και όπως όλα δείχνουν τα πάντα θα λυθούν στα δικαστήρια. Αλήθεια, άγιοι αρχιερείς, με την περίπτωση της ΣΥΜΕΑΝ τι έχετε κάνει; Γιατί δεν ζητάτε από τον κ. Ζαμπέλη, που ήταν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου και γνώριζε ακριβώς τι γινόταν, να σας δώσει και γι’ αυτή την περίπτωση πειστικές εξηγήσεις, όπως με τα οικόπεδα στη Βουλιαγμένη;


Σχολιάστε εδώ