Τι έφταιξε…

Πολλά έφταιξαν για την πύρινη κόλαση που έζησε η Αττική και βάφτηκαν μαύρα τα γύρω βουνά.
Έγιναν ασυγχώρητα λάθη, υπήρξαν ελλείψεις και ο συντονισμός ήταν στο πόδι. Οι ευθύνες είναι διάσπαρτες. Απογοητευτική η όλη εικόνα. Ο προγραμματισμός, η πρόβλεψη, η άμεση κινητοποίηση, ακόμη και η προτεραιότητα επέμβασης ήταν πολύ μακράν από το επίπεδο που έπρεπε.
Συνέβησαν μεν όλα αυτά, αλλά αποφεύχθηκε ευτυχώς το καίριο. Δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή!
Κι αυτό πρέπει να πιστωθεί σε όλους όσοι συμμετείχαν από οποιοδήποτε πόστο στην αγωνιώδη προσπάθεια να μην καεί συνάνθρωπός μας.
Είναι όμως τέτοια η καταστροφή, που γνώστες του δάσους έλεγαν το απίστευτο για πολλούς, ότι ούτε τα παιδιά των παιδιών μας δεν θα δουν πράσινο στις περιοχές που κάηκαν το μοιραίο τριήμερο.
Από κει και πέρα πολλά και τα ερωτήματα. Και οι απορίες για πράγματα που μπορούσαν και έπρεπε να είχαν γίνει και δεν έγιναν.
Πρώτο και κρίσιμο ερώτημα: Υπήρξε σχέδιο με σενάριο της κατάστασης που ζήσαμε; Υπήρχε ο αριθμός των πυροσβεστικών μέσων, αεροπλάνων, ελικοπτέρων, οχημάτων, βυτιοφόρων, πεζοπόρων τμημάτων που ήταν αναγκαία; Απ’ ό,τι είδαμε όχι.
Δεύτερον: Διαπιστώθηκε την ώρα της μάχης ότι τα εναέρια μέσα (μια και όλα τα περιμένουμε από ψηλά) δεν επαρκούσαν. Γιατί δεν είχε προβλεφθεί και δεν είχε υπογραφεί σύμβαση, μετά από συγκεκριμένες προσφορές, για άμεση ενοικίαση εντός 2-3 ωρών πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, οπότε θα υπήρχε η ετοιμότητα άμεσης παρέμβασης και ίσως να μην είχε πάρει τις διαστάσεις που πήρε η πυρκαγιά;
Τρίτον: Γιατί ζητήσαμε με καθυστέρηση 24 ωρών από το πρωί του Σαββάτου βοήθεια από διάφορες χώρες, να μας στείλουν πυροσβεστικά μέσα; Και τελικά ήρθαν το πρωί της Δευτέρας, όταν είχαν πλέον χαθεί πολύτιμες ώρες.
Τέταρτον: Γιατί αρνηθήκαμε την προσφορά των δύο ρωσικών αεροπλάνων, που θα έρχονταν απόγευμα της Δευτέρας, όταν το Πόρτο Γερμενό και η Κάρυστος ακόμη καίγονταν;
Πέμπτον: Γιατί δεν μπήκε ο Στρατός στη μάχη από το πρωί του Σαββάτου και μόλις αργά την Κυριακή άρχισαν να μετακινούνται στρατιώτες, υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα; Ποιος ανεγκέφαλος κράτησε τον Στρατό στα στρατόπεδα, όταν παντού υπήρχε έλλειψη αντρών να βοηθήσουν και έτρεχαν παιδιά και γυναίκες; Το 1985 οι στρατιώτες ήταν εκεί όταν καιγόταν η Πεντέλη. Τότε μάλιστα γίνονταν περιπολίες από στρατιώτες στα δάση.
Έκτον: Οι περισσότεροι δήμοι αποδείχθηκαν εντελώς γυμνοί. Και χωρίς το στοιχειώδες οργανωτικό σχέδιο δράσης, όταν εκδηλωθεί πυρκαγιά! Θα έπρεπε, αντί να σπαταλάνε δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε συναυλίες και φιέστες, να είχαν αγοράσει υδροφόρες με έναν απλό πυροσβεστικό μηχανισμό για τις πρώτες ώρες μιας φωτιάς, για να αποτρέψουν την εξάπλωσή της. Και βέβαια θα έπρεπε να είχαν οργανώσει εθελοντικές ομάδες.
Έβδομον: Μύθος αποδείχθηκε και ο περιβόητος Σύνδεσμος Προστασίας της Πεντέλης. Και μόνο ότι δεν είχε βάλει κρουνό στη Μονή του Παντοκράτορα στο Νταού, που πήγε να καεί γιατί δεν υπήρχε σταλιά νερό και γλίτωσε την τελευταία στιγμή χάρη στην επέμβαση των πυροσβεστικών αεροπλάνων, δείχνει την ανεπάρκειά του.
Όγδοον: Δεξαμενές που έχουν κατασκευαστεί για να τροφοδοτούν με νερό πυροσβεστικά οχήματα και ελικόπτερα ήταν ΑΔΕΙΕΣ. Γι’ αυτό βέβαια δεν φταίνε μόνο οι δήμαρχοι, φταίει και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που δεν είχε κάνει (και προφανώς δεν κάνει) κανέναν έλεγχο.
Ένατον: Εκείνο το τεθωρακισμένο πυροσβεστικό, που μπήκε το 2007 στο προαύλιο του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και το γλίτωσε από τις φλόγες, πού χάθηκε;
Δέκατον: Η έλλειψη πειθαρχίας. Στην Πυροσβεστική, σε όλα τα όργανα που εμπλέκονται στη δασοπυρόσβεση. Τσακώνονταν οι ταξίαρχοι της Πυροσβεστικής μεταξύ τους! Πώς να περιμένεις μετά κοινή δράση, όταν ο ένας περιμένει τον άλλον να κάνει λάθος για να βγει στα κανάλια να τον καταγγείλει; Άλλη απόδειξη του κλονισμού της πειθαρχίας είναι η στάση των συνδικαλιστών που κατήγγελλαν σε κανάλια και ραδιόφωνα ότι ο αρχηγός τους είναι ανίκανος και πρέπει να φύγει!
Ενδέκατον: Η πρωτοφανής απομόνωση των δασικών, λες κι έχουν… λέπρα! Η ηγεσία της Πυροσβεστικής τούς έχει βάλει στη γωνία. Κι όμως θα έπρεπε να τους έχουν δίπλα, γιατί αυτοί ξέρουν τα δάση, τις προσβάσεις και τα παιχνίδια των ανέμων. Δεν μπορεί ο αρχηγός της Πυροσβεστικής να μην έχει σύμβουλό του τον δασάρχη της περιοχής! Η χώρα τούς έχει ανάγκη ΟΛΟΥΣ και πολύ περισσότερο τους έμπειρους.


Σχολιάστε εδώ