Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Για όσους έψαχναν την επόμενη… δικαιολογία, ιδού: Την είδαμε ήδη σε τίτλο σχετικού άρθρου: «Σε ρυθμούς ΔΕΘ κινείται η αγορά». Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί: «Μην προσδοκάτε και πολύ μεγάλα πράγματα. Μην εκπλαγείτε με ό,τι κι αν δείτε!».
δ Θεωρητικά, όσοι επικαλούνται το καθιερωμένο ραντεβού της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας με τις ετήσιες ανακοινώσεις της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί το προσεχές διάστημα, έχουν το δίκιο τους. Κι αυτό γιατί πολλές φορές από το βήμα της ΔΕΘ έχει δοθεί το… έναυσμα για ορισμένα εντυπωσιακά «ράλι» του ΧΑ, ιδίως σε προεκλογικές περιόδους, όπως η τωρινή (είτε θέλουμε να το παραδεχθούμε είτε όχι…). Όμως στο μεσοδιάστημα μέχρι το περίφημο πρώτο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ πολλά μένει να συμβούν.
δ Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα το ΧΑ έχει ΚΑΙ διαψεύσει ΚΑΙ επιβεβαιώσει πολλούς και πολλά. Πολλά σενάρια. Η αλήθεια είναι πως, με αποκλειστικό οδηγό και πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο, καταφέρνει να «επιπλέει» πολύ καλύτερα συγκριτικά με άλλες, πιο «φανταχτερές» ευρωαγορές. Εδώ όμως έγκειται και η όλη «παθογένεια» της αγοράς και του συστήματος. Πέραν των τραπεζών, άντε και μερικών επιλεγμένων (από τους ξένους φυσικά) τίτλων, ουδέν.
δ Συνεπώς, αυτό που μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα είναι πως η αγορά μας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι εμφανές πως η αύξηση του τζίρου, μια σχετική κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο, η ανακοίνωση κάποιων σημαντικών ειδήσεων και κυρίως η διεύρυνση του αριθμού των… πρωταγωνιστών θα δημιουργήσουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου. Χρειάζονται εμφανώς «ανάσες» και στα χαρτιά της μεσαίας και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, εξέλιξη που θα τονώσει και το ενδιαφέρον των μικρομεσαίων επενδυτών, αυτών για τους οποίους τα περί ων ο λόγος χαρτιά αποτελούν ουσιαστικά και το μοναδικό (;) απτό, ή έστω βατό, πεδίο δραστηριοποίησης.
δ Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που δεν θα ξενίσει κανέναν τις επόμενες ημέρες είναι οι πιθανές ρευστοποιήσεις κερδών, εν αναμονή μάλιστα και των αποτελεσμάτων τριμήνου των υπόλοιπων εισηγμένων, ενώ δεν πρέπει να αποκλείσουμε την κατοχύρωση των κερδών και σε επίπεδο βασικών δεικτών. Αλλά αυτό μάλλον ουδόλως αγγίζει τον ιδιώτη μικροεπενδυτή…


Σχολιάστε εδώ