Σε προεκλογικό μπαλκόνι μετατρέπει τη ΔΕΘ ο Γιώργος
Αυτό ωστόσο κράτησε δυο τρεις ημέρες. Κάτω από την πίεση των στελεχών του το ΠΑΣΟΚ άρχισε να ανεβάζει τους τόνους, αφού πρώτα έσβησαν οι φωτιές, και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες στον Καραμανλή ζητώντας εμμέσως και για τις πυρκαγιές πρόωρες εκλογές.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όταν ρωτήθηκε εκτός κάμερας γιατί τηρεί το ΠΑΣΟΚ αυτήν τη στάση, απάντησε πολύ απλά και αληθινά: Για να μην την ξαναπάθουμε όπως το καλοκαίρι του 2007… «Η κυβέρνηση περιμένει πώς και πώς νʼ αρχίσουμε να της επιρρίπτουμε ευθύνες ώστε να μας κατηγορήσει για λαϊκισμό…», όπως και έγινε τελικά, αλλά η τακτική αυτή, λένε στην Ιπποκράτους, ωφέλησε το κόμμα που δεν έτρεξε από την πρώτη στιγμή να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έκαψε τη χώρα. Άφησε να περάσουν τα πρώτα 24ωρα και μετά έστρεψε τα πυρά του στην ολιγωρία της κυβέρνησης.
Βέβαια, αρκετοί έσπευσαν να πουν ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εξυπηρετούσε τα επικοινωνιακά του σχέδια, δεν κατάφερε όμως να πάρει με το μέρος του όλους εκείνους που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται. Υποκριτική χαρακτηρίστηκε η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από αρκετούς που υποστηρίζουν ότι ακόμη μια φορά πρόταξε το κομματικό του συμφέρον.
Παράλληλα και με τα όσα διαμείβονται στο παρασκήνιο για την επικοινωνιακή του τακτική, στο ΠΑΣΟΚ αναδιαμορφώνουν την οπτική τους στο ζήτημα των εκλογών, βλέποντας να απομακρύνεται το ενδεχόμενο των πρόωρων το φθινόπωρο. Δεν είναι οι φωτιές μόνο που απομάκρυναν αυτήν την πιθανότητα, είναι γενικότερη η εκτίμηση των στελεχών ότι οι εκλογές πάνε πίσω και αυτό δίνει πίστωση χρόνου στο κόμμα να κινηθεί με αέρα ασφαλείας όσον αφορά το ακανθώδες θέμα των υποψηφιοτήτων και των ψηφοδελτίων. Μάλιστα, τώρα που αναλαμβάνει επικεφαλής της επιτροπής που θα κρίνει τις υποψηφιότητες ο Θανάσης Τσούρας, ορισμένα στελέχη άρχισαν την γκρίνια ότι από την ηγεσία θα επιλεγούν υποψηφιότητες φιλικές προς το «στρατόπεδο» Παπανδρέου και όχι αντίθετες προς αυτόν. Με την υπόθεση των υποψηφιοτήτων ασχολούνται και ο Νίκος Αθανασάκης με τον Δημήτρη Ρέππα, που βολιδοσκοπούν πρόσωπα σε όλη την επικράτεια και τεστάρουν τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, γνωρίζοντας βέβαια πού ανήκει πολιτικά ο καθένας και ποια στάση είχε κρατήσει στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Οκτωβρίου 2007.
Το θέμα της επιλογής και πρόκρισης υποψηφιοτήτων είχε αναδειχθεί το περασμένο διάστημα μεταξύ ορισμένων στελεχών του Παπανδρέου, κυρίως από τον Φίλιππο Πετσάλνικο και τον Χάρη Καστανίδη, όταν έπαιζε έντονα το θέμα των πρόωρων εκλογών. Στη συνέχεια χαμήλωσε ως προτεραιότητα και τώρα πάλι φούντωσε όταν στην Ιπποκράτους πίστεψαν ότι ο Καραμανλής θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και όχι αναγκαστικά τον Μάρτιο με τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια και την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην επανεκλογή του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στελέχη που πρόσκεινται στον Παπανδρέου έχουν λάβει ρητή εντολή να αποκλείουν, χωρίς όμως κραυγαλέες περιπτώσεις, υποψηφίους που σε μια πιθανή εκλογή του Παπανδρέου στην πρωθυπουργία θα μπορούσαν να του δημιουργήσουν προβλήματα εσωκομματικά και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με άλλα λόγια, η ηγεσία του Κινήματος θέλει αυτοί που θα εκλεγούν να μην προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις με την κυβέρνηση. Επισήμως βέβαια το αρνούνται στην Ιπποκράτους, ωστόσο σχεδόν σε κάθε περιφέρεια τα μεσαία στελέχη διαπιστώνουν ότι γίνεται μια τέτοια προσπάθεια και ιδίως από τους… Ηρακλειδείς του Στέμματος, όπως χαρακτηρίζουν ορισμένους συνεργάτες του αρχηγού, που από Σημιτοφύλακες έγιναν Προεδρικοί μέσα σε μία νύχτα.
Παράλληλα με όλα αυτά, στην Ιπποκράτους σχεδιάζουν τον τρόπο που θα οργανώσουν την παρουσία του Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη στις 11 Σεπτεμβρίου, ώστε η ΔΕΘ να μετατραπεί σε αφετηρία προεκλογικής επίθεσης. Από την άλλη όμως δίνεται μεγάλη προσοχή στα άτομα που το γραφείο του προέδρου θα προσκαλέσει ώστε να αποφύγουν να δώσουν την εικόνα ότι επανακάμπτει στην εξουσία το καταδικασμένο στη συνείδηση του λαού ΠΑΣΟΚ.
Έτσι εκτός από τις υποψηφιότητες των ψηφοδελτίων έχει ανακύψει ζήτημα και… υποψηφίων να παραστούν στην ομιλία του Παπανδρέου. Εξετάζουν με λεπτομέρεια το… DNA του κάθε προσώπου που θα λάβει πρόσκληση. Ανεπιθύμητοι που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν εκείνο το βράδυ για να παρακολουθήσουν από κοντά την καθαρά σε προεκλογικούς τόνους ομιλία του Παπανδρέου αποκλείονται και όλοι τεστάρονται από πρόσωπα εμπιστοσύνης της ηγεσίας.