Σε αναμμένα κάρβουνα…

ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ του σοκ των πρόσφατων πυρκαγιών –κυρίως στην Αττική– κινείται η κοινή γνώμη της χώρας, ενώ οι καταστροφές που προκλήθηκαν συντηρούν σε υψηλούς τόνους την πολιτική αντιπαράθεση. Υποσχέσεις και δεσμεύσεις που επαναλαμβάνονται, καταγγελίες για ανικανότητα, προτάσεις για την επόμενη ημέρα, σκηνικό που δείχνει να έχει ομοιότητες με το 2007, το 2005, το 1998 και όσες προηγούμενες χρονιές είχαμε καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας. Γενική είναι η αίσθηση ότι τα τελευταία δραματικά γεγονότα αναβάλλουν προσωρινά, όπως φαίνεται, τους πολιτικούς σχεδιασμούς του πρωθυπουργού.
Η κυβέρνηση, σε ένα «ριπλέι» του 2007, ανακοίνωσε μέτρα για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές: χρηματοδότηση για την ανακατασκευή των κατοικιών που καταστράφηκαν ολοσχερώς και την επισκευή όσων υπέστησαν ζημιές, οικονομική ενίσχυση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά. Παράλληλα, επανέλαβε τις… πάγιες δεσμεύσεις ότι οι περιοχές που κάηκαν δεν πρόκειται να οικοδομηθούν και πως ό,τι ήταν δάσος θα παραμείνει δάσος. Ωστόσο, οι χειρισμοί και κυρίως η κακή εκτίμηση των αρμοδίων τις πρώτες στιγμές της πυρκαγιάς στην Αττική έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με στελέχη της να ζητούν «να πέσουν κεφάλια»!
Όταν υποχώρησαν και οι τελευταίες εστίες φωτιάς, το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε την… ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση των πρώτων εικοσιτετραώρων και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, ζητώντας εμμέσως την παραίτησή της. Καταλόγισε πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες και κατήγγειλε την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Για «οργανωμένο έγκλημα» από κόμματα και επιχειρηματίες μίλησε η Αλ. Παπαρήγα, με στόχο –όπως είπε– την αλλαγή χρήσης γης στην Αττική και την αξιοποίηση των εκτάσεων για οικοδόμηση, ενώ ο Αλ. Αλαβάνος έκανε λόγο για το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» και απέδωσε πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία, όπως σημείωσε, εφαρμόζει τους δασοκτόνους νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Διχάζονται
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ και πρόωρες εκλογές, τα… αγαπημένα σίριαλ των Μέσων Ενημέρωσης για τον Αύγουστο, συνεχίζουν με νέα επεισόδια. Φήμες και σενάρια δίνουν και παίρνουν. Οι πυρκαγιές και το πολύ κακό κλίμα που έχουν δημιουργήσει για την κυβέρνηση απομάκρυναν –υποτίθεται– το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αλλά φούντωσαν τα σενάρια του ανασχηματισμού. Οι πληροφορίες για την έκταση των αλλαγών διχάζονται. Ορισμένες μιλούν για σαρωτικό ανασχηματισμό, με μετακίνηση κορυφαίων υπουργών, αντικατάσταση άλλων και μαζικές… απολύσεις υφυπουργών. Άλλες ωστόσο κάνουν λόγο για διορθωτικές κινήσεις, σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να μη διαταράξει τις ισορροπίες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Την ίδια στιγμή, βουλευτές και κομματικά στελέχη ζητούν επιτακτικά δυναμικές πρωτοβουλίες και «δραματικές αποφάσεις» από τον κ. Καραμανλή. Τόσο σε πολιτικές, όσο και σε πρόσωπα. Μάλιστα, λόγω των κακών χειρισμών στο ζήτημα των πυρκαγιών, στο στόχαστρο έχουν μπει οι κ. Παυλόπουλος, Μαρκογιαννάκης και Αντώναρος. Για τον τελευταίο μάλιστα έχει σηκωθεί ένα κύμα οργής και οι πάντες ζητούν την άμεση αντικατάστασή του. Έχει… ελαφρώς υποχωρήσει πάντως η φιλολογία περί πρόωρων εκλογών (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τον ερχόμενο Μάρτιο, αναγκαστικά λόγω Προεδρικής εκλογής.
Μικρό καλάθι
«ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ παρά του μη έχοντος» ήταν η απάντηση του Γ. Παπαθανασίου στα αιτήματα των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, με τους οποίους συναντήθηκε εν όψει ΔΕΘ και νέου Προϋπολογισμού. Ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ζήτησε εθνικό διάλογο και συναίνεση για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της οικονομίας. Προειδοποίησε μάλιστα ότι, αν δεν ληφθούν τώρα οι αναγκαίες αποφάσεις, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη για την ελληνική οικονομία. Ως εκ τούτου, το καλάθι του πρωθυπουργού στην Έκθεση Θεσσαλονίκης προβλέπεται μικρότερο από κάθε άλλη φορά. Η ΓΣΕΕ κατήγγειλε ότι η οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στη φτώχεια, ενώ προανήγγειλε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ. Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ επισήμανε ότι τα μέτρα του υπουργείου Οικονομίας είναι αναποτελεσματικά, ασύντακτα και αδιέξοδα.
Στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν πακέτο προτάσεων που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, κατηγόρησε για πλήρη αποτυχία την κυβέρνηση και ζήτησε αλλαγή οικονομικής πολιτικής και… κυβέρνησης.
ΕΝ ΜΕΣΩ πυρκαγιών ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Περίπου 50.000 υποψήφιοι δεν βρήκαν… ανοιχτή την πόρτα, μένοντας με την προσδοκία, ενώ λόγω της ανορθόδοξης οργάνωσης 20.000 θέσεις, κυρίως σε ΤΕΙ, θα παραμείνουν κενές. Άνοδο, και μάλιστα σημαντική, σημείωσαν οι βάσεις στις Πολυτεχνικές, Μαθηματικές και Ιατρικές Σχολές. Αντίθετα, πτώση παρατηρήθηκε στις Νομικές και Αστυνομικές Σχολές. Σε αντίθεση με το υπουργείο Παιδείας που εξέφρασε την ικανοποίησή του, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν στις αδικίες του εξεταστικού συστήματος και ζήτησαν ουσιαστικές αλλαγές. Μόνο το ΚΚΕ φαίνεται να πιστεύει ότι «καμία αλλαγή δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της Παιδείας».
Βάσανα
ΤΕΛΟΣ δεν έχουν τα βάσανα της Αριστεράς! Καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝ και λοιπές συνιστώσες εξακολουθούν να… διαπληκτίζονται μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Αλ. Τσίπρας, που αμφισβητείται ανοιχτά, προχώρησε σε μια δυναμική κίνηση. Ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΝ, με την προσδοκία ότι κατά τη διάρκειά του θα εκτονωθεί η εσωστρέφεια και το κόμμα θα προχωρήσει ενωμένο προς τις εκλογές. Με ορατό, ωστόσο, τον κίνδυνο να τεθεί θέμα ηγεσίας και να ανατραπεί.
Η κίνησή του να ζητήσει έκτακτο συνέδριο συνάντησε την έντονη διαφωνία του Αλ. Αλαβάνου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται για τα κομματικά συνέδρια. Διχασμένα εμφανίζονται τα στελέχη του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ