Σε αναδίπλωση ο Αλαβάνος

Σε μερική αναδίπλωση προχώρησε τα τελευταία 24ωρα ο Αλ. Αλαβάνος και στη διάρκεια κομματικών συσκέψεων που προηγήθηκαν της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (χθες) έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν θέτει θέμα ηγεσίας και αρχηγού, αλλά διακριτών ρόλων, εννοώντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν πρέπει να παρεμβαίνει στα του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στα του ΣΥΝ. Αν και ο Τσίπρας έχει την αίσθηση ότι ο Αλαβάνος θα τον επισκιάζει ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διευκρίνιση κρίθηκε… αναγκαία, καθώς με ορισμένες δημόσιες δηλώσεις του και κάποιες παρασκηνιακές κινήσεις του δημιούργησε την εντύπωση, εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχει άρει την εμπιστοσύνη (άρα και τη στήριξή του) προς το πρόσωπο του κ. Τσίπρα.
Λογικό ήταν επομένως να προκληθούν τριβές και αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ, ενώ αρκετοί διέβλεπαν στον κ. Αλαβάνο την επιθυμία να γίνει… «παιδοκτόνος» λόγω της έντασης των διαφωνιών του για επιλογές του κ. Τσίπρα, ορισμένες από τις οποίες έφθασε στο σημείο να τις ειρωνευτεί δημόσια.
Όπως εξήγησε ο κ. Αλαβάνος στα κορυφαία στελέχη, δεν θέτει θέμα ηγεσίας, αλλά επισημαίνει την ανάγκη να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι μεταξύ του προέδρου του ΣΥΝ και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να έχει ενδοιασμούς να γίνει και «πατροκτόνος» αν χρειαστεί και αν αυτό «απαιτήσουν» οι πολιτικοί σχεδιασμοί. Προς το παρόν επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση του στον ΣΥΝ και σε επόμενη φάση να ελέγξει και τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά.
Όπως είχε προαναγγείλει στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, επρόκειτο να θέσει το θέμα διεξαγωγής έκτακτου Συνεδρίου, με στόχο να περιορίσει στο ελάχιστο τις φωνές διαμαρτυρίας για τη στρατηγική που ακολουθεί και να αναβαπτισθεί εσωκομματικά.
Η πρόταση αναμενόταν να γίνει δεκτή από τα μέλη του οργάνου, καθώς παρά τις διαφωνίες που εκφράσθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κανείς δεν επεδίωκε μια σύγκρουση που θα επιδείνωνε περαιτέρω την κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Στην απίθανη αυτή περίπτωση πάντως η
αντίδραση του κ. Τσίπρα θα ήταν να υποβάλει την παραίτησή του, οπότε το κόμμα θα οδηγείτο αναγκαστικά σε Συνέδριο και εκλογή αρχηγού. Αλλά και τότε ο Αλέξης θα ήταν εκ νέου υποψήφιος και θα εκλεγόταν πανηγυρικά, καθώς οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι θα απέφευγαν μια νέα αναμέτρηση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι κατά πάσα πιθανότητα θα την έχαναν.
Πάντως, παρά τις γκρίνιες που διατυπώνονται το τελευταίο διάστημα, η θέση του κ. Τσίπρα στον ΣΥΝ παραμένει ισχυρή,
αφού ο ίδιος έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και των Οργανώσεων, ενώ η πλευρά των λεγόμενων Ανανεωτικών χάνει διαρκώς
ερείσματα στη βάση.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι απώτερος στόχος του κ. Τσίπρα είναι το Συνέδριο να καταλήξει σε μια απόφαση βάσει της οποίας ο πρόεδρος του ΣΥΝ να είναι αυτοδικαίως και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος που θα συναντήσει αντιδράσεις,
αφού πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν ότι ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα και όχι να συγχωνευθούν.


Σχολιάστε εδώ