Προχειρότητα και έλλειψη συντονισμού καταγγέλλουν οι δήμαρχοι της Αττικής

Κατʼ αρχάς επισημάνθηκε πως η φωτιά ξεκίνησε από το «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού, ακριβώς στο σημείο όπου γίνονται τα έργα για την κατασκευή του ΧΥΤΑ.
Βασικό ρόλο στην ολιγωρία που έδειξε αρχικά η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, διαδραμάτισε η φαγωμάρα που επικρατεί μεταξύ των ανωτάτων αξιωματικών που επιδιώκουν να κατακτήσουν την καρέκλα του αρχηγού.
Μέχρι πριν από 15 ημέρες πολλοί αξιωματικοί είχαν τον… φόβο μήπως ο σημερινός αρχηγός αντιπύραρχος Αθ. Κοντοκώστας θεωρηθεί επιτυχημένος (!) και παραμείνει και τρίτο χρόνο στη θέση του, γιʼ αυτό και προσπαθούσαν να τον… πριονίσουν. Η… μάχη των «δελφίνων», παρά τη βιβλική καταστροφή, συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση καθώς ο ένας προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στον άλλον!
Ένα ακόμα στοιχείο που αξιολογείται ως σημαντικό είναι το ότι το πρωί του Σαββάτου η κατάσταση εκτιμήθηκε από το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης (ΣΚΕΔ) ως «συνήθους δυσκολίας» και όχι «εξαιρετικού κινδύνου», με αποτέλεσμα η αντίδραση εναέριων και επίγειων δυνάμεων να καθυστερήσει και να προλάβει η φωτιά να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Όπως αναφέρθηκε, ο εξοπλισμός του ΣΚΕΔ είναι… σχεδόν ανύπαρκτος. Ο συντονισμός αντιμετώπισης των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα γίνεται από έναν… σχολικό χάρτη, ενώ για την Αττική χρησιμοποιείται ένας τουριστικός. Και οι δύο χάρτες είναι κρεμασμένοι στο γραφείο του διοικητή του ΣΚΕΔ, ενώ οι οδηγίες συνήθως δίδονται από… κινητά τηλέφωνα!
Καταγγέλθηκε επίσης η άρνηση του συντονιστικού οργάνου να δεχθεί εξαρχής τη βοήθεια του υπουργείου Άμυνας που προσφέρθηκε να διαθέσει τμήματα του Μηχανικού και άνδρες για να ανοίξουν δρόμους για τα πυροσβεστικά οχήματα, αλλά και να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες. Όταν έγινε… δεκτή η προσφορά του υπουργείου, η φωτιά είχε φτάσει στην Παλλήνη.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε, εξάλλου, στους τοπικούς άρχοντες η μη αξιοποίηση των δυνάμεών τους και των εθελοντών κατοίκων από το Συντονιστικό. Σε κεντρικό επίπεδο τους αγνοούσαν επιδεικτικά και μόνο οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, που ενεργούσαν στις διάφορες περιοχές, τους ανέθεταν αποστολές. Αν δεν τους αξιοποιούσαν κι αυτοί, θα περίμεναν… ακόμα εντολές!
Για να μη μείνουν άπρακτες οι δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, πήρε πρωτοβουλία ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος και έστησε δύο μηχανισμούς, τους οποίους συντόνιζε ο ίδιος, καθώς μετέβαινε από τη μία περιοχή στην άλλη και είχε επικοινωνία με τους αιρετούς άρχοντες των πληγεισών περιοχών.
Ο ένας μηχανισμός είχε κέντρο στο δημαρχείο Αιγάλεω και επικεφαλής του ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΤΕΔΚΝΑ και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Γ. Δαβάκης, ενώ ο άλλος στο δημαρχείο Πεντέλης, όπου επικεφαλής ήταν το μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΤΕΔΚΝΑ και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος.
Χαρακτηριστική ήταν όμως η καθυστέρηση του Συντονιστικού να χρησιμοποιήσει εναέρια μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Όπως καταγγέλθηκε από τις 06.00 του Σαββάτου, η Πολεμική Αεροπορία είχε ενημερώσει ότι είχε επτά αεροσκάφη έτοιμα να επιχειρήσουν. Τελικά της ζητήθηκαν μόνο τα δύο αεροσκάφη, κι αυτά στις 8.15!
Στην ΤΕΔΚΝΑ εκφράστηκε επίσης ο προβληματισμός για την αντιμετώπιση που είχαν δήμαρχοι της περιοχής που καιγόταν και ήταν ιδιαίτερα φορτισμένοι από τους δασικούς υπαλλήλους και τον γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης κατήγγειλε ότι ζήτησε από τον προϊστάμενο της Δασικής Υπηρεσίας Αττικής να πάρει μέτρα για να μην κατέβει η φωτιά στην πόλη και εκείνος του απάντησε: «Τώρα εγώ διοικώ εδώ, κι αν δεν σʼ αρέσει να πας σε άλλον δήμο»!
Εξάλλου ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος ανέφερε ότι είχε στείλει δυνάμεις του στις φλεγόμενες περιοχές και είχε ενημερώσει τον γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ότι περίμεναν εντολές. Όπως είπε όμως χαρακτηριστικά, ποτέ ο κ. Μουζάς δεν του ζήτησε να διαθέσει τις δυνάμεις αυτές σε κάποιο μέτωπο της φωτιάς…
Υπερβολικά καθυστερημένη κρίθηκε και η αποδοχή από το Συντονιστικό της ανάμειξης του Στρατού. Όπως τονίστηκε, μόλις ενεπλάκη ο Στρατός βελτιώθηκε το κλίμα και αναθάρρησαν οι δυνάμεις κατάσβεσης.
Τα στρατιωτικά τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων και του Μηχανικού που επιχειρούσαν συντονίζονταν από τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Φράγκο Φραγκούλη, και τον διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του υπουργείου Άμυνας Σωτ. Κορομάντζο.
Τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που πετούσαν στα μέτωπα της πυρκαγιάς συντονίζονταν από τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Βασ. Κλόκοζα, τον αρχηγό Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, υποπτέραρχο Κωνσταντίνο Ιατρίδη, ο οποίος ήλεγχε νυχθημερόν τα υπόστεγα συντήρησής τους προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες λόγω της συνεχούς και υπό δύσκολες συνθήκες λειτουργίας τους, καθώς και το διοικητή του αεροδρομίου Ελευσίνα, απʼ όπου γινόταν ο συντονισμός, ταξίαρχο Κ. Πριόνα.
Τέλος, από το πρωί του Σαββάτου, πριν ακόμα απειληθούν από τη φωτιά νοσοκομεία των βορείων προαστίων, ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος είχε δώσει εντολή να υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στα νοσοκομεία Σωτηρία, Ιπποκράτειο, Παίδων και Γ. Γεννηματά που ήδη είχαν τεθεί σε επιφυλακή, μήπως χρειαστεί να φιλοξενήσουν ασθενείς από τις πληγείσες περιοχές. Την όλη επιχείρηση συντόνιζε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αρ. Καλογερόπουλος.


Σχολιάστε εδώ